Hyppää sisältöön

Yli neljännes yhdysvaltalaisista valmiita vastustamaan aseellisesti omaa hallitustaan – 85 prosenttia katsoo maan menevän väärään suuntaan

Kesäkuun loppupuolella keskimäärin 38 prosenttia amerikkalaisista oli tyytyväisiä presidentti Joe Bidenin työhön.

Käsiaseita myynnissä asekaupassa Atlantassa Yhdysvalloissa 23. kesäkuuta. Kuva: Erik S. Lesser / AOP

Jopa 28 prosenttia yhdysvaltalaisista on niin vieraantunut oman maansa johdosta, että he katsovat kansalaisten joutuvan mahdollisesti pian vastustamaan aseellisesti hallitustaan.

Asia käy ilmi Chicagon yliopiston politiikan tutkimuksen laitoksen tekemästä kyselystä (siirryt toiseen palveluun), josta uutisoi The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Kyselyyn osallistui tuhat äänestäjäksi rekisteröitynyttä amerikkalaista. Suurin osa vastanneista yhtyi väitteeseen, että Yhdysvaltojen hallitus on "korruptoitunut ja järjestetty toimimaan tavallisia ihmisiä kuten minua vastaan".

Kyselyn tulokset heijastavat maan syvää kahtiajakoa. Republikaaneista vain kolmasosa uskoi, että maan demokratia toimii ja että maassa järjestetyt vaalit ovat olleet rehelliset. Demokraateista vaaleihin luotti 80 prosenttia.

35 prosenttia itsenäisistä äänestäjistä, 33 prosenttia republikaaneista ja 20 prosenttia demokraateista uskoi, että kansalaiset voivat pian joutua puolustautumaan asein omaa hallintoaan vastaan.

Uutistoimisto AP ja Chicagon yliopisto ovat toisessa kyselyssä (siirryt toiseen palveluun) saaneet vastaukseksi, että peräti 85 prosenttia yhdysvaltalaisista katsoo maan olevan menossa väärään suuntaan.

Uutiskanava CNN:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan kesäkuun toisella puoliskolla tehtyjen mielipidemittausten perusteella keskimäärin 38 prosenttia yhdysvaltalaisista oli tyytyväisiä presidentti Joe Bidenin työhön ja 58 prosenttia oli tyytymättömiä.

.
.