Hyppää sisältöön

Euroopan ensimmäisen suun kautta otettavan koronaviruslääkkeen käyttö alkaa HUSissa

Paxlovid-niminen lääke estää koronaviruksen lisääntymistä tartunnan saaneen elimistössä. Sitä annetaan vain tietyille ryhmille.

Paxlovid-lääke estää koronaviruksen lisääntymistä tartunnan saaneen elimistössä. Kuvassa apteekkari esittelee lääkettä Soulissa Etelä-Koreassa. Kuva: EPA

Paxlovid-koronaviruslääkkeen käyttö alkaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä välittömästi.

Kyseessä on ensimmäinen Euroopassa myyntiluvan saanut suun kautta otettava lääke koronavirustaudin hoitoon.

HUSin erikoissairaanhoidon hoitavat yksiköt aloittavat lääkkeen käytön (siirryt toiseen palveluun) niille seurannassa oleville potilailleen, jotka ovat sairautensa tai lääkehoitonsa takia immuunipuutteisia, tietyille syöpäpotilaille ja kroonista keuhkosairautta sairastaville.

Paxlovid-lääkityksen aloittaminen edellyttää, että koronavirustartunta on todettu laboratoriotestillä. Lääke estää koronaviruksen lisääntymistä tartunnan saaneen elimistössä. Lääkettä otetaan viiden vuorokauden ajan ja se on potilaalle maksuton.

HUSin verkkosivuille on koottu potilaille tietoa (siirryt toiseen palveluun) siitä, ketkä kuuluvat erikoissairaanhoidon seurannassa oleviin kohderyhmiin ja miten heidän tulee toimia lääkityksen aloittamiseksi ja saamiseksi.

Sosiaali- ja terveysministeriö kertoi kesäkuussa, että lääkkeiden jakaminen eri alueille tapahtuu yhdenvertaisesti ja hoidon aloituksessa noudatetaan samoja lääketieteellisiä periaatteita.

STM kertoi tuolloin myös, että osaa lääkkeistä on mahdollista käyttää myös vähintään 12 vuotta täyttäneille, joilla on suurentunut riski vaikealle covid-19-taudille. Osa lääkkeistä ei ole tarkoitettu alle 18-vuotiaiden hoitoon. Potilaan riskiarvion, lääkehoidon sopivuuden arvioinnin ja aloittamispäätöksen tekevät potilasta hoitavat terveydenhuollon ammattilaiset.

.
.