Hyppää sisältöön

Eläkkeiden maksussa oli viiveitä aamulla – OP: ongelma kansainvälisissä tietoliikenneyhteyksissä, maksut nyt välitetty eteenpäin

Samankaltainen häiriö viivästytti monilla palkkojen saamista kesäkuun 15. päivä, mutta OP:n mukaan häiriöillä ei ole yhteyttä.

Pankkien maksuliikenteessä on ollut tänään häiriöitä. Kuva: Silja Viitala / Yle

Pankkien välisessä maksuliikenteessä oli perjantaina aamusta häiriö, jonka vuoksi ainakin eläkkeitä jäi siirtymättä asiakkaiden tileille. Ongelmista tiedottivat muun muassa eläkeyhtiöt Keva ja Ilmarinen.

Ongelmaa oli ainakin Osuuspankin tileiltä lähtevissä maksuissa.

Kilpaileva pankki Nordea tiedotti asiasta Twitterissä kello 11.30 seuraavasti:

– OP:lta lähteneissä maksuissa oli aamun aikana viivettä. Ongelma vaikutti useampiin pankkeihin. Nyt tilanne on korjaantunut ja maksut näkyvät tileillä.

OP:sta kuitenkin kerrotaan Ylelle, että häiriötä on esiintynyt useammassa pankissa sillä viiveitä oli myös muista pankeista OP:lle saapuneissa maksuissa.

OP:n mukaan kansainvälisissä tietoliikenneyhteyksissä ilmennyt häiriö aiheutti pienen viiveen OP:lta lähteneisiin SEPA-maksuihin.

Muutaman tunnin kuluttua tilanne oli kuitenkin jo korjaantunut, maksut välitetty ja kilahtavat tileille lähitunteina.

Eläkeyhtiö Ilmarinen tiedotti noin kello 11 aikaan, että suurin osa asiakkaista on jo saanut eläkkeen tililleen. Myös Keva tiedotti, että eläkerahat näkyvät tileillä parin tunnin kuluttua eli iltapäivään mennessä.

OP:sta kerrotaan, että eilen torstaina OP:lla maksujen välitys toimii normaalisti, mutta osa toisen pankkiryhmän lähtevistä SEPA-maksuista saapui OP:lle myöhässä.

Häiriö nähtiin myös kesäkuun palkkapäivänä

Vastaavanlainen ongelma tapahtui kesäkuun 15. päivä, kun moni havahtui palkkapäivänä tyhjään tiliin. SEPA-maksuihin vaikuttaneen häiriön vuoksi OP:n lähtevät maksut eivät olleet siirtyneet toisien pankkien tileille. Häiriö vaikutti moneen palkansaajaan ja Kelan etuuksien saajiin.

Nyt häiriö oikeni nopeammin kuin kesäkuussa. OP:n mukaan kesäkuun 15. päivän ja tänään ilmennen häiriön välillä ei ole yhteyttä.

– Molemmissa oli kyse teknisestä häiriöstä, jotka harmillisesti osuivat yleisiin palkkojen ja etuuksien maksupäiviin.

– Kesäkuun 15. päivän häiriö johtui taustajärjestelmästämme, jonka korjaamisessa kesti pidempään. Tämän aamun häiriö oli kansainvälisissä tietoliikenneyhteyksissä, ja saatiin korjattua ripeästi varayhteyksiä hyödyntäen, OP:n viestinnästä kerrotaan.

Yhtiöt pahoittelevat maksuviiveistä aiheutunutta haittaa.

.
.