Hyppää sisältöön

Lehmien kauneuskilpailu on jättimäisen farmaritapahtuman vetonauloja: "Ennen näyttelyä soitan lehmille musiikkia", kertoo Amanda Tiiri

Toista päivää jatkuva Farmari 2022 täyttää pienen Mikkelin kaupungin ääriään myöten. Täysin ongelmitta jättitapahtuma ei päässyt käyntiin.

Amanda Tiirillä oli kisassa neljä lehmää. Kuva: Sari Ursin / Yle

Mikkelissä toista päivää jatkuva maatalousalan kesän jättitapahtuma, Farmari 2022 -maatalousnäyttely veti ensimmäisenä päivänä 17 000 kävijää, mutta alku ei sujunut täysin vaikeuksitta.

- Pieniä aloituspäivän synnytystuskia torstaina koettiin, kun meillä oli aloituspäivänä vielä näytteilleasettajaliikennettä ja yritteliäitä riitti kokeilemaan myös, löytyisikö täältä Kalevankankaalta näyttelyalueen tuntumasta pysäköintitilaa, kertoo näyttelypäällikkö Kirsi Mutka-Paintola.

Pysäköinti on yritetty ohjata Mikkelin lentokentälle, josta on näyttelyalueelle bussikuljetus. Torstaina liikenne Kalevankankaalle vievällä Raviradantiellä tukkeutui pahoin porottavassa helteessä, ja bussit kyytiläisineen jäivät jonoon jumiin.

– Teimme liikennöitsijän kanssa sitten korjausliikettä ja muutimme bussien reittiä.

Logistiikan sujuvuutta koetellaan myös perjantaina ja lauantaina, koska kolmen päivän aikana kävijöitä alle 50 000 asukkaan kaupungissa järjestettävään tapahtumaan odotetaan yli 70 000:ta.

Voitokas Hereford lähti Pohjois-Karjalaan

Yksi tapahtuman vetonauloista ovat lehmä- ja sonninäyttelyt.

Näyttelyeläimiä esittelijöineen Mikkelin Kalevankankaalla torstaina Kuva: Pro Agria.

– Kaikki alkaa kotoa. Pitää valmistautua hyvin, pitää treenata eläimiä ja hoitaa ja pestä niitä. Ennen näyttelyä soitan musiikkia lehmille, että ne tottuvat meteliin, kertoi perjantaiaamuna kisaan valmistautunut Amanda Tiiri.

Tärkein vaatimus näyttelylehmälle on sama kuin kauneuskilpailuissa yleensä: pitää olla hyvännäköinen ja kaikin puolin viehättävä lajinsa edustaja.

– Sillä on hyväasentoiset jalat, ja se on ryhdikäs. Sillä on hyvä runko, ja se näyttää siistiltä ja sievältä ja kävelee hyvin. Luonteenkin pitää olla hyvä, Tiiri kuvailee hyvän näyttelylehmän ominaisuuksia.

Tirrillä on kehässä neljä eläintä. Yksi on ensikertalainen vasikka, joka Tiirin mukaan on hänen eläimistään parhaan näköinen. Muut ovat jo usean näyttelyn veteraaneja.

Tiirin oma tehtävä esittelijänä on tuoda esiin lehmiensä parhaat puolet.

– Huonompikin eläin näyttää paremmalta, kun käsittelijä on hyvä, kertoo Tiiri.

Juho Moisander ja voitokas Hereford tekivät lähtöä kohti Pohjois-Karjalaa. Kuva: Petri Vironen / Yle

Juha Moisanderilla on syytä ylpeyteen, sillä hänen näyttelyporukkansa Hereford-yksilö voitti sonniluokkansa mestaruuden.

– Sonni on jo myyty, ja olemme kuljettamassa sitä ostajalle, mutta ajattelimme pysähtyä täällä. Sanoin jo vaimolle, että nyt pitää korottaa hintaa, mutta vaimo oli eri mieltä, Moisander sanoo.

Voitokkaan kisan jälkeen upea 800-kiloinen Hereford teki lähtöä kohti Pohjois-Karjalaa, jossa sitä käytetään siitoseläimenä.

Näyttelyn purkamiseen valmistaudutaan

Samaan aikaan kun Farmari 2022 on vasta alkupuoliskollaan, järjestäjät valmistautuvat jo täyttä päätä Kalevankankaan 13 hehtaarin näyttelyalueen purkamiseen sen jälkeen kun tapahtuma päättyy lauantaina.

Erilaisten rakennustarvikkeiden hinnat ovat inflaation jyllätessä korkealla, ja kierrättämiseen halutaan panostaa.

Emme halua, että hyvää tavaraa menee roskalavalle tai hävitykseen, ja meillä on maanantaina huutokauppa, jossa kaupataan muun muassa kotieläinkentän rakentamiseen liittyviä tarvikkeita: puutavaraa, kanaverkkoa ja vaikka mitä, kertoo näyttelypäällikkö Kirsi Mutka-Paintola.

Näyttelyn kuluessa syntynyt lanta menee pelloille ja maito Juvalle biokaasulaitokselle.

.
.