Hyppää sisältöön

Huippulukion aloittaa ensi syksynä oppilaita sekä 6,4:n että tasan 10:n keskiarvolla, taustalla suuri yllätys yhteishaussa

Tampereen lyseon lukiossa eli tamperelaisittain Rellussa on ensi syksynä erikoinen tilanne, kun keskiarvohajonta on poikkeuksellisen suuri.

Viime vuonna Tampereen lyseon lukioon pääsi alimmillaan 9,25:n keskiarvolla. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Yhdessä Suomen kovatasoisimmista lukioista, Tampereen lyseon lukiossa, on ensi syksynä erikoinen tilanne.

Viime vuonna lukioon pääsi alimmillaan 9,25:n keskiarvolla. Tänä vuonna yhteishaku tuotti yllätyksen ilmeisesti aiemman kovan tason vuoksi.

Yle kertoi aiemmin, miten huippulukiona pidettyyn Tampereen lyseon lukioon olisi päässyt alimmillaan 5,33:n keskiarvolla. Alimmalla 5,33:n keskiarvolla sisään päässyt ei ottanut paikkaa vastaan. Hän ilmoitti asiasta koululle.

Sen sijaan keskiarvolla 6,42 peruskoulusta valmistunut ottaa paikan vastaan. Se on alin keskiarvo, millä kouluun pääsi tänä vuonna sisään.

Tulokset varmistuivat tällä viikolla.

Tampereen lyseon lukion rehtori Jaana Nieminen kertoo Ylelle, että syksyllä opinnot aloittaa myös useita opiskelijoita, joiden keskiarvo oli täysi kymppi.

Erillishaku kiinnosti monia

Koulu järjesti erillishaun kesäkuussa, sillä opiskelupaikkansa perui 19 opiskelijaa ja 6 opiskelijaa ei ottanut vastaan opiskelupaikkaa määräajassa.

Näin ollen yleislinjalle vapautui 25 paikkaa, jotka on nyt täytetty. Erillishaku keräsi paljon hakijoita, sillä heitä oli 80. Alin hyväksytty keskiarvo erillishaussa on 8,14.

Rehtori Jaana Nieminen kertoo, että paikasta luopuneissa on paljon heitä, jotka hakivat lukioon työvoimapoliittisista syistä. He olivat taktikoineet, etteivät pääse kuitenkaan. Koska lukioon ei tänä vuonna moni pyrkinyt aiemman korkean keskiarvorajan vuoksi, taktikoijille tulikin yllätyspäätös ja paikka olisi ollut heidän. Rehtori on huolissaan, mihin nämä nuoret menevät.

Rehtori Jaana Niemisen mukaan tämä vuosi on opetus siitä, ettei kannata ajatella, ettei lukioon kuitenkaan pääse. Vuodet eivät ole veljeksiä.

– Aina kannattaa laittaa unelmakoulunsa ykköseksi.

Tampereen lyseon lukiossa eli tamperelaisittain Rellussa on ensi syksynä erikoinen tilanne, kun keskiarvohajonta on niin suuri.

Rehtorin mukaan tämä voi olla pedagogisesti myös hyvä asia.

Lue lisää:

.
.