Hyppää sisältöön

Suomalaisen elokuvan kultakauden ohjaaja sai nimikkofestivaalit pikkukuntaan – Markku Pölönen luuli ajatusta ensin teekkarivitsiksi

Vaalassa juhlitaan viikonloppuna kotimaista elokuvaa. Suomi-Filmin kultakauden elokuvien lisäksi Valentin Vaala -festivaaleilla näytetään, miten elokuvia ennen tehtiin.

Elokuvaohjaaja Markku Pölönen oli alkuun ihmeissään, kun pikkukunnasta otetiin yhteyttä ja kysyttiin häntä taiteelliseksi johtajaksi Valentin Vaala -festivaaleille. Kuva: Risto Degerman / Yle

Vaalan toiset elokuvafestivaalit syntyivät pari vuotta sitten hullusta ideasta, kun huomattiin, että Suomen elokuvan kultakauden ohjaaja Valentin Vaala ja kunta ovat kaimoja keskenään. Ohjaajasuuruudella ei kyllä ollut mitään yhteyttä Vaalan kuntaan.

– Luulin aluksi, että tämä on joku teekkarivitsi, kertoo Markku Pölönen, kun Vaalasta oltiin häneen yhteydessä kunnan brändityöryhmän palaverin jälkeen.

– Vaalahan on oikeastaan tämmöinen Suomi-Filmin kulta-ajan idylli 365 päivää vuodessa. Niinpä joku heitti ajatuksen, että "hei Valentin Vaala on kuuluisa elokuvaohjaaja siltä ajalta, perustetaanko sen kunniaksi festarit?" kertoo Vaalan kunnanjohtaja Miira Raiskila idean taustasta.

– Tällaisista vähän hassuista ja hulluista ideoistahan parhaat jutut syntyvät.

Ekat festarit koronan keskellä

Ensimmäiset festarit polkaistiin viime kesänä pystyyn pikavauhdilla koronarajoitusten jyllätessä, mutta tänä vuonna elokuvamaailmaan päästään ilman erityistoimia.

– Se oli jotenkin niin urhea tapahtuma, ettei koronan alkupuoliskokaan sitä lannistanut. Siitä jäi todella hyvät fiilikset. Me myös huomasimme, että meidän konsepti toimii, sanoo Markku Pölönen.

Valentin Vaala -festivaalien elokuvaesitykset näytetään filmiprojektorilla vanhassa veturitallissa. Mukana on tällä kertaa yhteenä 17 elokuvaesitystä. Kuva: Risto Degerman / Yle

Festivaalien yhteydessä yleisöllä on mahdollisuus myös nähdä, miten käsikirjoitusteksti siirtyy elokuvan kohtaukseksi.

Tekstin pohjalta on valmisteltu kesäteatteriesityksiä, joiden jälkeen yleisö näkee, miten Valentin Vaala on toteuttanut ne elokuvan kohtauksina.

– Siinä on kaikenmoista mystistä juttua klaffin paukauttelusta lähtien. Että mitähän se tuokin mahtoi tarkoittaa – varmaan jotain noituutta siinä on. Kun ne esitetään peräkkäin, niin se on itsellekin todella mielenkiintoista, Pölönen kertoo.

Vuodesta 1935 lähtien Valentin Vaala oli Suomi-Filmi Oy:n ohjaaja ja ohjasi yhtiölle yhteensä 39 pitkää elokuvaa. Koko uransa aikana vuosina 1929–1963 Vaala ohjasi yhteensä 44 pitkää elokuvaa. Sotien aikana hän teki myös uutiskatsauksia.

Mikä kotimainen mustavalkoelokuva on sinun suosikkisi? Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella 2. heinäkuuta klo 23:een saakka.

.
.