Hyppää sisältöön

Ironman-triathlonkisasta Lahdessa tulossa hikinen urakka: "Pieni epätoivokin kuuluu asiaan"

Kisapäiväksi ennustetaan yli 30 lämpöasteen hellettä. Kokenut triathlonisti Taru Schroderus ei hätkähdä, vaan luottaa nesteytyksen, kehon viilennyksen ja oman tason mukaisen vauhdin yhdistelmään.

Triatlonisti Taru Schroderus seisoo Vesijärvessä polvia myöten märkäpuku päällään ja katsoo kameraan.  Aurinko paistaa.
Lahdessa lauantaina kisattava Ironman 70.3 Finland -triathlonkisa kisataan paahtavassa helteessä. Kokenut triathlonisti Taru Schroderus löytää nautinnon keskeltä kärsimystä.

Ironman 70.3 Finland -triathlonkisa kokoaa yhteensä noin 2 000 kilpailijaa eri maista paahtavaan helteeseen launtaina Lahdessa.

Kisassa on luvassa 1,9 kilometriä uintia, 90 kilometriä pyöräilyä ja 21,1 kilometriä juoksua. Tarjolla on myös yli 30 lämpöasteen helteinen kisasää.

– Heti, kun pääsee pyörän päälle, pitää alkaa juomaan nestettä. Juoksu tulee olemaan raaka, mutta pitää muistaa oman tason mukainen vauhti, nesteytys ja kehon viilennys, sanoo X-tri Lahtea edustava triathlonisti Taru Schroderus.

Vesijärven vesi on ensiraporttien mukaan vielä yllättävän vilpoista. Schroderus kävi itse testaamassa märkäpuku päällä asian perjantaina.

– Viiimeistelyharjoitukset on tehty lämpimissä olosuhteissa. Kisassa tavoittelen 4 tunnin 50 minuutin aikaa.

Haastavimmat hetket tulevat Schroderuksen mukaan juoksun aikana.

– Pieni epätoivokin kuuluu asiaan. Parhaimmmat muistot saa, kun on voittanut itsensä.

Taru Schroderus on harrastanut triathlonia yli 10 vuotta. Hän myös valmentaa kuntoilutriathlonisteja. Kuva: Janne Nykänen / Yle

MM–kisoihin kokemuksia

Ironman-kisan tapahtumakeskus Lahdessa sijaitsee Sibeliustalolla ja matkustajasatamassa. Kilpailijoiden pyöräreitti kiertää Hollolassa ja Kärkölässä.

– Kilpailijat ovat kertoneet, että katsojien kannustus reitillä on ollut hyvää. Kärkölässä on tulossa kova kannustuspiste ainakin sosiaalisen median perusteella, sanoo kilpailunjohtaja Tiina Boman.

Kilpailijoiden ja muiden liikkujien turvallisuuden vuoksi pyöräilyreitti on kokonaan suljettu autoliikenteeltä pyöräilyosuuden ajan. Tiesulut ovat käytössä kilpailupäivänä kello 14.30–21.10, mikä vaikuttaa alueen asukkaiden liikkumiseen.

Ensi vuonna Lahti isännöi heinäkuussa Ironman-osakilpailua ja elokuussa Ironman 70.3 maailmanmestaruuskisoja ensimmäisenä kaupunkina Pohjoismaissa.

MM-kisojen organisaatio on alkuviikolla tullut Lahteen ja tutustunut paikkoihin ja reitteihin.

– Ne on nyt hyväksytty ja niitä aletaan sitten työstää myöhemmin, sanoo Boman.

MM-kisoissa Ironman-kisa houkutellee paikalle ainakin 5 000 kilpailijaa.

.
.