Hyppää sisältöön

Presidentti Xi puolusteli Kiinan hallintoa Hongkongin luovutuksen 25-vuotisjuhlassa – "Kaikki häiriöt pitää eliminoida"

Hongkongin uudeksi aluejohtajaksi nimitettiin John Lee. Hän on Hongkongin entinen turvallisuuspäällikkö, joka työskenteli aiemmin poliisina.

Hongkongissa on juhlittu Kiinan 25-vuotista valtaa
Hongkongissa on juhlittu Kiinan 25-vuotista valtaa

Hongkongissa on juhlittu Kiinan 25-vuotista valtaa tarkoin harjoitelluin juhlamenoin. Hongkong siirtyi Kiinan alaisuuteen 1. heinäkuuta 1997 oltuaan sitä ennen Britannian alusmaa.

Erityishallintoalueella oli erittäin kireät turvatoimet. Eri alueille oli ripustettu Kiinan ja Hongkongin lippuja sekä julisteita, joissa mainostettiin uutta vakauden aikakautta.

Hongkongissa vieraillut Kiinan presidentti Xi Jinping totesi, että Hongkongissa käytössä oleva "yksi maa, kaksi järjestelmää" -hallintomalli toimii hyvin, eikä sitä ole tarpeen muuttaa.

– Hongkongista ei saa tulla sekasortoinen uudelleen. Hongkongin kehitystä ei saa lykätä. Kaikki häiriöt pitää eliminoida, Xi sanoi puheessaan uutistoimisto Reutersin mukaan.

Todellisuudessa Hongkongin oppositio on nujerrettu ja alueelta muuttaa ihmisiä jatkuvasti muualle pakoon Kiinan harjoittamaa politiikkaa.

Kyseessä oli Xin ensimmäinen matka Manner-Kiinan ulkopuolelle kahteen vuoteen, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Kiinan presidentti Xi Jinping (oikeassa reunassa) ja Hongkongin uusi aluejohtaja John Lee seurasivat, kun Leen hallinnon jäsenet antoivat virkavalansa 1. heinäkuu 2022. Kuva: Selim Chtayti / AFP

Uusi aluejohtaja on entinen poliisi

Hongkongille nimettiin uusi aluejohtaja John Lee. Hän on Hongkongin entinen turvallisuuspäällikkö, joka työskenteli aiemmin 35 vuotta poliisina.

Yhdysvallat on asettanut Leen pakotelistalle, koska hän osallistui pahamaineisen turvallisuuslain käyttöönottoon. Yhdysvaltain mielestä Kiina käyttää turvallisuuslakia opposition hiljentämiseen.

Xi sanoi, että Leen hallinto avaa "uuden luvun" Hongkongille. Leen suhtautuminen talousasioihin on toistaiseksi kysymysmerkki.

Hongkong on tunnettu monikulttuurisena bisneskeskuksena, mutta alueen talous ja yhteydet ulkomaille ovat heikentyneet Kiinan harjoittaman tiukan koronapolitiikan takia.

Xi sanoi vierailullaan, että Kiina tukee Hongkongin roolia kansainvälisenä talouskeskuksena.

Hongkongin uusi aluejohtaja John Lee piti puheen 1. heinäkuuta 2022. Kuva: Selim Chtayti / AFP

"Kiina on repinyt yhteisjulistuksen"

Monet maat ovat viime aikoina kritisoineet Kiinan toimintaa.

Hongkongin viimeinen brittikuvernööri Chris Patten syyttää Kiinaa johtavan kommunistisen puolueen pettäneen lupauksensa Hongkongille.

Patten sanoi uutistoimisto AFP:lle viime viikolla, että Kiina on repinyt yhteisjulistuksen ja yrittää poistaa Hongkongin vapaudet.

Patten viittaa kommentissaan erityishallintoaluetta koskevaan yhteisjulistukseen, josta Kiina ja Britannia sopivat ennen Hongkongin vallanvaihtoa.

Ex-kuvernöörin mukaan Kiina ei pidä Hongkongin vapauksia uhkana Kiinan turvallisuudelle, vaan kommunistisen puolueen kyvylle pitää kiinni vallasta.

Britannian pääministeri Boris Johnson sanoi torstaina, että he tekevät kaikkensa, jotta Kiina pitäisi kiinni sitoumuksistaan.

Myös Yhdysvallat ja Australia ovat kritisoineet Kiinaa vapauksien rapauttamisesta.

Taiwanin pääministeri Su Tseng-chang sanoo, että vapaus ja demokratia ovat kadonneet Hongkongista.

Kiina pitää Taiwania omana alueenaan ja on tarjonnut sille samanlaista yksi maa, kaksi järjestelmää -mallia kuin Hongkongissa. Taiwanissa ehdotus on torjuttu laajasti.

.
.