Hyppää sisältöön

Osa kunnista tuhlaili toisia enemmän, kun valtion koronapiikki oli auki – Rovaniemellä testi maksoi 136 euroa, Torniossa satasen vähemmän

Poikkeustilanne mahdollisti kunnat tekemään suorahankintoja yksityiseltä sektorilta ilman kustannusvertailua. Valtio korvasi viime vuonna kunnille 113 euroa jokaisesta koronatestistä.

Torniossa koronatestaus on hoidettu omana toimintana ja kustannustehokkaasti. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Kuntien koronatestausten hinta vaihteli viime vuonna suuresti. Halvimmillaan kunnan omana tuotantona yksi testauskerta maksoi joitakin kymmeniä euroja, ja yksityiseltä ostettuna jopa useita satoja euroja.

Lapin kaksi suurinta testaajaa, Tornio ja Rovaniemi, ovat kuvaava esimerkki. Torniossa koronatestin keskimääräinen hinta oli 32 euroa. Rovaniemellä se oli moninkertainen eli 136 euroa testiä kohden.

Tornio hoiti testauksen kaupungin omana työnä, Rovaniemi osti testaamista neljältä eri yritykseltä niiden pyytämällä hinnalla.

Tornion viime vuoden koronakulut olivat yhteensä 7,2 miljoonaa euroa, josta testikuluja oli 5,6 miljoonaa euroa. Tornio teki testejä noin 174 000. Suuri testimäärä johtuu rajanylittäjien testaamisesta.

Vastaavasti Rovaniemen kulut olivat yhteensä 16,6 miljoonaa, josta testien osuus oli 13 miljoonaa. Rovaniemellä tehtiin vuoden aikana noin 95 000 testiä.

Tornio säästi veronmaksajien rahoja

Perusturvajohtaja Leena Karjalaisen mukaan Torniossa tulkittiin saatua ohjeistusta siten, että kunnan on järjestettävä koronan hoito mahdollisimman kustannustehokkaasti. Palveluntarjoajien kilpailutus koettiin hitaaksi ja toisaalta tiedettiin, että omana työnä homma hoituisi paremmin ja edullisemmin.

Karjalainen kertoo, että monia jopa hämmästytti helppous, millä Tornio onnistui palkata testaajia Suomen ja Ruotsin rajan testauskonteille. Kunnissa on kuitenkin pitkään kärsitty hoitajapulasta.

– Terveysturvallisuus rajalla koettiin niin tärkeäksi. Meille hakeutui töihin opiskelijoita ja hoitotyön ammattilaisia, jotka eivät ole olleet pitkään aikaan työssä, Karjalainen kertoo.

Testejä tehtiin rajalla kiivaimmillaan kolmessa vuorossa ympäri vuorokauden.

Rovaniemi pyysi tarjoukset ja hyväksyi ne

Rovaniemellä, jossa asukkaita on kolme kertaa Torniota enemmän, tehtiin koronatestejä aluksi omana työnä, mutta välittömästi lähdettiin myös tekemään sopimuksia yksityisten yritysten kanssa.

– Palveluntuottajilta pyydettiin tarjous, ja kaikkien kanssa tehtiin sopimus suuren palvelutarpeen vuoksi, sosiaali- ja terveysjohtaja Tuulikki Louet-Lehtoniemi sanoo.

Rovaniemellä hyväksyttiin kolmen yrityksen, Mehiläisen, kuntaomisteisen Lappican ja Terveystalon, tarjoukset sellaisenaan. Myöhemmin viime syksynä mukaan tuli 9Lives-yritys.

Louet-Lehtoniemi arvioi hintahaarukan olleen noin 50-150 euroa.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

Ei yksityiskohtaisia ohjeita kunnille

Olisiko kuntien sitten pitänyt kilpailuttaa yksityisiltä ostetut koronapalvelut?

Sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtajan Pasi Pohjolan mukaan kuntia kannustettiin hankkimaan koronatestausta- ja rokottamista yksityisiltä.

– Kovin pitkälle meneviä ohjeita ei ole voitu antaa, sillä koronatestauksen ja rokottamisen osalta vastuu on itsehallinnollisilla kunnilla, jotka nämä hankinnat tekevät, Pohjola sanoo.

Lisäksi yksityiskohtaisia ja yhtenäisiä ohjeita ei ole voitu antaa, koska alueilla on erilaiset tarpeet ja mahdollisuudet hankkia palveluita yksityisiltä, Pohjola sanoo.

Poikkeustilanne mahdollisti suorahankinnat

Kuntaliiton hankinta-asioiden erityisasiantuntija Olli Jylhä sanoo, että kuntien yksityiseltä sektorilta tekemissä palveluhankinnoissa täyttyivät poikkeuksellisen tilanteen vuoksi ainakin aluksi suorahankinnan ehdot, eli hankinnat sai tehdä ilman kustannusvertailua.

– Perusperiaate on, että silloin kun pandemia alkoi, niin kiireperuste täyttyi. Kyse oli äkillisestä kriisistä. Mutta sitten kun mentiin eteenpäin, niin kyse ei ollut enää yllättävästä, poikkeuksellisesta tilanteesta.

Jylhän mukaan kukaan ei ole määritellyt ajankohtaa, jolloin koronahankinnat muuttuivat ei-kiireettömiksi. Ainoa keino selvittää asia olisi valittaminen hankinnasta, jolloin Markkinaoikeus tai Kilpailu- ja kuluttajavirasto ratkaisee asian.

Lisäksi monilla pienillä kunnilla hankinnat alittivat kynnysarvon, reilut 400 000 euroa, jolloin hankintalakia ei tarvitse noudattaa.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

Valtio korvasi 113 euroa per testi

Koronakustannuksia on korvattu viime vuonna pääosin valtionavustuksilla. Yhteissumma vuonna 2021 oli runsaat miljardi euroa.

Kunnilta keväällä ja kesällä 2021 saatujen tietojen perusteella koronatestien yksikkökorvaukseksi määritettiin STM:ssä 113 euroa. Testihintaan kuuluu ajanvaraus ja lähete, näytteenotto ja sen analysointi.

Sosiaali- ja terveysministeriön tilaaman selvityksen mukaan, antigeenitestin kokonaishinta oli 47 euroa, PCR-testin 85 euroa ja pika-PCR-testin 149 euroa.

STM ei ole seurannut koronatestauksen yksikköhintoja kuntakohtaisesti. Parhaillaan kuntien koronakuluista tehdään ministeriölle uutta tarkempaa selvitystä, joka valmistuu elokuussa.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 3.7. kello 23 saakka.

Lue myös:

.
.