Helteinen sää jatkuu viikonloppuna lähes koko maassa. Ainakin perjantaina ja lauantaina lämpötilat keikkuvat 30 asteen tuntumassa, paikoittain ylikin.
Helteen ja ihanteellisten rantakelien ohessa tämä tarkoittaa myös sitä, että sääkartat pullistelevat punaisenaan metsäpalovaroituksista.
"Metsäpalo on hankala vihollinen"
Kevään ja alkukesän kuumat ja kuivat säät näkyvät jo nyt metsäpalojen määrässä.
Pelastusopiston tutkija Kalle Kiviranta kertoo Radio Suomen haastattelussa, että suomalaista metsää paloi koko viime vuonna yli 2 300 hehtaaria.
Tämän vuoden tilasto on jo tähän mennessä pysäyttävä: metsää ja maastoa on palanut yli 1 120 hehtaaria.
Viime vuoden toukokuussa maastopaloja rekisteröitiin 317, kun tämän vuoden toukokuussa niin tehtiin yli kaksinkertainen määrä, 678 kertaa.
– Nyt oikeastaan vasta kuiva kausi ja pahimmat metsäpalokaudet alkavat. Näkisin, että jos tämä kesä jatkuu näin kuivana, päästään isompiin lukemiin kuin viime kesänä, Kiviranta summaa.
Hän kuvailee metsäpaloa arvaamattomaksi vastukseksi.
– Metsäpalo on hankala vihollinen. Pitää olla aika hyvä luonnonlukutaito, että pystyy ennakoimaan, millä tavoin sitä vastaan voidaan taistella, Kiviranta kuvailee.
Dronet ja puhelinpylväät valjastettu palojen etsintään
Lentotähystykset ja sivullisten ilmoitukset ovat yleisiä tapoja havaita metsäpalo.
Nykyään myös uusi teknologia auttaa palojen jäljittämisessä. Esimerkiksi drooneja ja jopa puhelinpylväitä käytetään uusina työkaluina palojen havaitsemiseen.
– Meillä on maastossa pilvin pimein puhelinpylväitä. Sinne on mahdollista asentaa kamerateknologiaa ja tekoälyä, joka havaitsee savujäljen maastosta ja antaa hälytyskeskukseen viestiä, Kiviranta avaa.
Viime kesän suurissa metsäpaloissa Kalajoella oli käytössä myös sammutuskalustoksi restauroitu metsäkone. Tällaisia koneita on Kivirannan mukaan Suomessa kaksi kappaletta, ja ne ovat herättäneet kansainvälistäkin kiinnostusta.
– Nämä koneet ovat aina metsäpalokaudella hälytysvalmiudessa.
Metsänkävijöiden käytöksellä suuri vaikutus
Sillä, miten ihmiset käyttäytyvät metsissä, on suuri vaikutus metsäpalojen syttymiseen.
Kalle Kiviranta listaa, ettei esimerkiksi autoja kannata pysäköidä lähelle nurmikkoa.
– Metsäpalon leviäminen kuumasta katalysaattorista on hyvikin mahdollista. Se on yksi, että autoja jätettäisiin hiekka-alueille.
Hän korostaa yleisen varovaisuuden merkitystä tulen kanssa.
– Myös tupakointi ja huolimaton tulen käyttö metsässä pitäisi nyt jättää tekemättä. Viime kesäinen Kalajoen metsäpalo syttyi tupakan tumpista.
Voit keskustella aiheesta lauantaihin 2.7. klo 23:een asti.