Hyppää sisältöön

Uusi Top Gun ohittaa pian alkuperäisversion katsojamäärän – elokuvateatterit nousivat kuoleman partaalta keksimällä uusia elämyksiä

Elokuvateatterit toipuvat koronasulkujen vaikutuksista vähitellen. Rivieran perustaja-omistaja Atte Laurila sanoo, että pandemiakokemukset antoivat hänelle rohkeutta uuden teatterin avaamiseen.

Alkuvuosi oli elokuvateattereissa hiljainen, mutta kesäkuussa katsojia oli jo yhtä paljon kuin ennen korona-aikaa. Eliel Porvari, Axel Porvari ja Eero Koivula kertovat, että he ovat käyneet elokuvissa viime aikoina useasti. Kuva: Silja Viitala / Yle

Helsingin Tennispalatsin käytävät alkavat täyttyä puolenpäivän aikaan. Finnkinon myyntijohtaja Hannele Wolf-Mannila kertoo, että ihmiset ovat palanneet elokuvateattereihin.

– Voin ilolla kertoa, että hiljaisen alkuvuoden jälkeen touko- ja kesäkuu ovat olleet todella vilkkaita.

Saman osoittaa myös Suomen elokuvasäätiön puolivuotiskatsaus (siirryt toiseen palveluun). Viime kuussa elokuvissa käytiin yhtä paljon kuin kesäkuussa vuonna 2019.

Vuoden 2021 kokonaiskatsojamäärä 3,4 miljoonaa katsojaa oli tilastoidun historian kaikkien aikojen alhaisin. Tänä vuonna katsojia on ollut tähän mennessä jo yli 2,5 miljoonaa, joten luvut ovat selvästi paremmat kuin viime vuonna.

Finnkinon myyntijohtaja Hannele Wolf-Mannila kertoo, että erityisesti Top Gunin katsojaluvut ovat ylittäneet odotukset. Juuri ensi-iltaan tullut Kätyrit houkuttelee hänen mukaansa lapsia ja lapsiperheitä. Kuva: Silja Viitala / Yle

Suomalaisia kiinnostaa Top Gun, Ihmeotukset ja Kätyrit

Wolf-Mannila kertoo, että ihmiset ovat palanneet elokuvateattereihin erityisesti hyvien elokuvien houkuttelemana.

Suomen elokuvasäätiön puolivuotiskatsaus osoittaa, että vuoden katsotuin elokuva tähän mennessä on ollut ylivoimaisesti Top Gun: Maverick. Uusi Top Gun on saanut yli 246 000 katsojaa, ja se ylittää todennäköisesti pian alkuperäisen Top Gunin (1986) katsojaluvun (253 845).

Katsojia ovat keränneet myös muun muassa The Batman ja Ihmeotukset: Dumbledoren salaisuudet.

Eliel Porvari, Axel Porvari ja Eero Koivula kertovat, että korona-aika vaikutti myös heidän elokuvissakäyntiinsä. Kuva: Silja Viitala / Yle

Myös lastenelokuvat vetävät yleisöä elokuvateattereihin. Eliel Porvari, Axel Porvari ja Eero Koivula ovat saapuneet Tennispalatsiin katsomaan elokuvaa Kätyrit: Grun tarina. He kertovat käyneensä elokuvissa paljon nyt, kun se on taas mahdollista.

– Viikko sitten kävimme katsomassa Jurassic World: Dominionin, Axel Porvari kertoo.

– Silloin kun oli pahempi tilanne, ei tultu katsomaan. Nyt ollaan tultu katsomaan enemmän, hän jatkaa.

Elokuvateatterit tarjoavat myös elämyksiä

Hyvän elokuvan lisäksi katsojat tulevat teatteriin etsimään elämystä. Kun elokuvia on helppo katsoa myös kotisohvalla, toivotaan elokuvateatterireissusta erityistä kokemusta.

Wolf-Mannila kertoo, että elokuvateatterielämys koostuu teatterissa nautittavista juomista ja herkuista, suuresta valkokankaasta, äänentoistosta sekä mukavista penkeistä.

Finnkinolla on useita erilaisia erikoissaleja, joissa elämyksellisyys korostuu. IMAX-salissa 4k-kuvaa säestää 12-kanavainen äänentoisto, ja LUXE-saleissa katsoja pääsee istumaan kallistuvalla nojatuolilla. Lisäksi lähes kaikissa Finnkinon teattereissa on anniskelunäytöksiä, joissa elokuvan aikana voi nauttia alkoholijuomia.

Anna Taavitsainen, Alli Ahonen ja Sara Taavitsainen tulivat Tennispalatsiin katsomaan elokuvaa Kätyrit: Grun tarina. Sara Taavitsainen sanoo, että elokuvissakäynti on ihanaa vaihtelua arkeen. Kuva: Silja Viitala / Yle

– Ilman muuta elokuvateattereihin tullaan hakemaan elämystä, ja haluamme tarjota sitä koko matkan. Kun ihminen saapuu elokuvateatteriin, se on jo mukava kokemus, Wolf-Mannila sanoo.

Wolf-Mannila uskoo, että elokuvateatterit tulevat palvelemaan tulevaisuudessa nimenomaan elämyskeskuksina.

– Halutaan, että elokuva on kokemus, joka jää mieleen ja joka tunnetaan sen jälkeen, kun rakennuksesta lähdetään.

Elämyksiä pitää tärkeänä myös Grun tarinaa katsomaan tullut Anna Taavitsainen.

– Siitä on kiva tehdä vähän erityisempi homma, kun aika harvoin tulen käyneeksi.

Suositun korttelikinon uusi toimipiste Punavuoreen

Elämyksistä pääsee nauttimaan myös korttelikino Rivierassa, jossa elokuvan kanssa voi nauttia alkoholia ja syötävää.

Helsingin Kalliossa toimiva Riviera avaa syksyllä uuden toimipisteen Punavuoren Merikortteliin. Yrittäjä Atte Laurila uskoo, että ihmiset toivovat elokuvateattereilta tulevaisuudessa yhä enemmän premium-palveluja.

– Olemme yksi esimerkki siitä, miten voi olla erityinen elokuvateatterikokemus, mutta luulen, että näitä tulee olemaan paljon erilaisia. Se on kiva juttu, koska ala moninaistuu, Laurila kertoo.

Rivieran perustaja-omistaja Atte Laurila kertoo, että teatterin asiakkaat ovat palanneet iloisena ja innoissaan elokuvamaailmaan. Uusi toimipiste sijaitsee Telakkakadulla ja avataan näillä näkymin lokakuussa. Kuva: Silja Viitala / Yle

Laurila uskoo, että ihmiset lähtevät nyt elokuviin, koska pandemian jälkeen halutaan tehdä asioita yhdessä ja irrottautua arkielämästä.

– Meidän tapauksessa tämä on vähän loman kaltainen asia, haetaan arkeen vähän ekstraa ja juhlaa.

Alppiharjun Harjukadulla sijaitsevassa Rivierassa on yksi 50-paikkainen elokuvateatterisali, baari ja terassi. Uuteen Riviera-teatteriin tulee baarin ja terassin lisäksi kaksi hieman pienempää salia, jotka soveltuvat hyvin myös yksityisnäytöksiin.

Punavuoressa avattavaan Rivieraan rakennetaan myös suurempi keittiö.

– Ihmiset haluavat syödä hyvää ruokaa samalla, kun he nauttivat elokuvasta, Laurila kertoo Rivieran saamasta asiakaspalautteesta.

Korona-ajan vaikutuksista toivutaan vähitellen

Laurila sanoo, että pandemiakokemukset antoivat rohkeutta uuden teatterin avaamiseen.

– Tämä on ollut pitkä projekti. Lähdimme ensimmäisen kerran katsomaan näitä Punavuoren tulevia tiloja useita vuosia sitten, jo ennen pandemiaa. Silloin se tuntui hurjalta ajatukselta, että uskallammeko lähteä tähän.

Laurilan mukaan pandemian koettelemukset antoivat kuitenkin uskallusta haastavien asioiden kohtaamiseen. Vaikeudet ovat opettaneet toimimaan uudenlaisissa tilanteissa, ja korona-ajan keskelle on mahtunut myös palkitsevia tilanteita.

Riviera on ollut lähes koko korona-ajan auki ja teatterissa on järjestetty esimerkiksi erilaisia yksityisnäytöksiä.

– Olemme päässeet harjoittelemaan pari vuotta tällaista ketterää kehittämistä, ja nyt asiat ovat itse asiassa paljon helpompia kuin ennen koronaa.

Jaakko Levä tuli Tennispalatsiin viettämään kesälomapäivää tyttärensä Ilona Levän kanssa. Elokuvateatterissa käynti on heidän mielestään mukavaa vaihtelua suoratoistopalvelujen katsomiseen. Kuva: Silja Viitala / Yle

Finnkinon myyntijohtaja Hannele Wolf-Mannila arvioi, että korona-ajan taloudellisista vaikutuksista selviämiseen menee aikaa useampi vuosi. Hän korostaa, että teatterit ovat suuria investointeja.

Avain toipumiseen löytyy Wolf-Mannilan mukaan uusista hyvistä elokuvista sekä teatterien tarjoamista elämyksistä.

– Meille on ensiarvoisen tärkeää, että ihmiset palaavat elokuvateattereihin.

Pitääkö elokuvateatterissa käynnin olla elämys? Voit keskustella aiheesta 4. heinäkuuta kello 23:een asti.

.
.