Hyppää sisältöön

Jyväskylän kaupunki kehottaa välttämään Köhniön uimarannalla uimista

Keski-Suomessa on havaittu myös paikoin sinilevää.

Jyväskylässä Köhniön uimarannan vettä tutkitaan uimareiden vatsatautioireiden vuoksi. Kuva: Reijo Nieminen / Jyväskylän kaupunki

Jyväskylän kaupunki kehottaa välttämään Köhniön uimarannalla uimista. Kaupunki on saanut useita ilmoituksia vatsatautioireista henkilöillä, jotka ovat uineet Köhniön uimarannalla.

Oireiden aiheuttaja ei ole toistaiseksi tiedossa. Uimarannalta on haettu ylimääräisiä vesinäytteitä perjantaina.

Köhniön uimarannan vedestä on tiistaina otetusta näytteestä ei löytynyt mitään poikkeavaa.

Sairastuneita pyydetään ottamaan yhteyttä Jyväskylän seudun ympäristöterveyteen tilanteen selvittämistä varten. Asiasta tiedotetaan seuraavan kerran ensimmäisten näytetulosten valmistuttua maanantaina.

Keski-Suomessa on tehty ensimmäiset sinilevähavainnot

Valtakunnallisessa ely-keskuksen ja kuntien ympäristöviranomaisten toteuttamassa leväseurannassa sinilevää on todettu hieman Jyväskylän Tuomiojärvessä.

Muilla virallisilla havaintopaikoilla Keski-Suomessa levää ei ole havaittu.

Jyväskylän seudun ympäristöterveyteen on kuitenkin ilmoitettu havaintoja sinilevähippusista useilta rannoilta. Valvonta-alueella on kymmenen kuntaa.

Selkeästi sinilevää on havaittu tällä hetkellä Tuomiojärven lisäksi Säynätsalon Laivarannasta. Ilmoituksia on tullut myös Haapaniemestä.

Kansalaisten Järviwikiin (siirryt toiseen palveluun) (jarviwiki.fi) ilmoittamien havaintojen mukaan Päijänteessä on Korpilahden seudulla runsaasti sinilevää. Kuka tahansa voi ilmoittaa Järviwikiin sinilevähavaintonsa.

Jos vedessä on runsaasti sinilevää, siinä uimista ei suositella.