Hyppää sisältöön

Ukraina voitti borssisodan, nyt Venäjä syyttää Ukrainaa muukalaisvihasta — tästä soppakiistassa on kyse

Unescon päätös luokitella borssikeitto ukrainalaiseksi kansallisaarteeksi raivostutti venäläiset.

Ukraina voitti soppakiistan
Ukraina voitti soppakiistan

YK:n kulttuurijärjestö Unesco on lisännyt (siirryt toiseen palveluun) ukrainalaisen borssikeiton aineettoman kulttuuriperinnön luetteloonsa.

Tunnustus on Ukrainalle merkittävä, sillä Ukraina ja Venäjä ovat kamppailleet vuosia perinteisen punajuurikeiton todellisen alkuperän tunnustamisesta.

Krimin valtauksen ja etenkin Venäjän täysimittaisen hyökkäyksen alettua väännöstä on tullut entistä poliittisempi.

– Voitto borssisodassa on meidän, julisti Ukrainan kulttuuriministeri Oleksandr Tkatšenko.

Unesco perusteli: Sodalla kielteinen vaikutus borssiperintöön

Unesco perusteli päätöstään sillä, että erityisesti Ukrainan nykytilanteessa on tärkeää suojella borssikeittoon liittyviä perinteitä. Sota on heikentänyt Ukrainan yhteisöjä sekä henkisesti että kulttuurisesti.

Unescon mukaan Venäjän hyökkäyksellä on ollut kielteinen vaikutus perinteisiin, jotka liittyvät borssikeiton valmistamiseen ja nauttimiseen.

– Juuri nyt Ukrainassa ihmiset eivät pysty kasvattamaan punajuuria, valmistamaan keittoa tai kokoontumaan nauttimaan ateriaa yhdessä, Unescon perustelussa todetaan.

Ukraina pyysi Unescoa tunnustamaan keitto ukrainalaiseksi kansallisruuaksi sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa.

Unseco käsitteli borssikeittoasiaa nopeutetun kaavan kautta.

Ukrainassa ja Venäjällä suosittu borssikeitto sisältää punajuuren lisäksi esimerkiksi lihaa, perunaa, kaalia ja porkkanaa. Kuva: Sergey Dolzhenko / EPA

"Borssilla ei ole kansallisuutta"

Ukraina pitää borssikeittoa kansallisruokanaan, mutta punajuurikeittoa syödään paljon myös esimerkiksi Puolassa, Venäjällä ja monissa entisen Neuvostoliiton maissa.

Ukrainassa punajuurikeittoa pidetään erottamattomana osana ukrainalaista yhteiskuntaa, kulttuuriperintöä ja identiteettiä. Ukrainassa borssi on perinteisesti ollut osa hääateriaa, ruokaan liittyvien kilpailujen keskiössä ja Ukrainan matkailun vetonaula.

Tunnettu ukrainalainen kokki Ievgen Klopotenko kommentoi Facebookissa, että on olemassa satoja historiallisia viitteitä siitä, että borssikeitto on osa ukrainalaista ruokakulttuuria.

Venäjän ulkoministeirön tiedottaja Marija Zaharova syytti Ukrainaa siitä, että se yrittää omia borssikeiton itselleen.

Zaharovan mukaan väite siitä, että borssikeitto olisi ukrainalainen, kuuluu ukrainalaisille nationalisteille ja ilmentää heidän muukalaisvihaansa.

Zaharova perusteli, että on olemassa monia ruokalajeja, jotka on todettu kansallisruuiksi useissa maissa.

– Sellaisia ovat esimerkiksi hummus ja pilahvi, Zaharova sanoi.

Venäläisissä Unsecon päätös luokitella borssikeitto ukrainalaiseksi kulttuuriperinnöksi herätti ristiriitaisia tunteita.

Eräät venäläiset liittävät keiton mielessään vahvasti osaksi ukrainalaista ruokakulttuuria, mutta toisten mielestä soppa, joka syntyi borssikeiton ympärille, on liioiteltu.

– Borssilla ei ole kansallisuutta, kuten ei myöskään leivällä, perunalla tai kaalilla, kommentoi eräs AFP:n haastattelema moskovalaisnainen

Millaisia ajatuksia artikkeli herätti? Voit keskustella siitä 2. heinäkuuta kello 23.00 asti.

Lue myös:

.
.