Hyppää sisältöön

SAS:n lentäjien mahdollinen lakko siirtyy ensi viikolle – lennot jatkuvat normaalisti

SAS:n viestintäjohtaja Karin Nymanin mukaan mahdollinen lakko ei ala ennen kuin neuvotteluista tulee tuloksia.

Kuvituskuva. SAS-lentoyhtiön Airbus A320-lentokoneita Kastrupin lentoasemalla Kööpenhaminassa maaliskuussa 2020. Kuva: Johan Nilsson / AFP

Lentoyhtiö SAS:n lentäjien lakonuhan sovittelu jatkuu maanantaihin asti. Neuvottelujen uusi takaraja on kello 13 Suomen aikaan.

Siihen asti lennot jatkuvat normaalisti kertoo Norjan yleisradioyhtiö NRK (siirryt toiseen palveluun).

Ruotsin, Norjan ja Tanskan lentäjäliittojen lakon oli alunperin tarkoitus alkaa kello yhdeltä yöllä Suomen aikaa.

Ensin SAS:n pääneuvottelija Marianne Hernæsin kertoi neuvottelujen takarajaksi kello viisi lauantaiaamuna.

Noin tuntia myöhemmin SAS:n viestintäjohtaja Karin Nyman ilmoitti, että takaraja on aamupäivällä kello 11 Ruotsin aikaa, uutisoi SVT verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun).

Neuvotteluja jatkettiin koko aamupäivän ajan, mutta lakkoa ei julistettu alkaneeksi.

Lakko ei koskisi yhteistyökumppaneiden lentoja

SAS kertoi aiemmin, että Ruotsin, Norjan ja Tanskan lentäjäliittojen lakko vaikuttaisi kaikkiin SAS Scandinavian operoimiin lentoihin. Uutistoimisto TT:n mukaan lakkoon menisi noin 900 lentäjää, mikä pysäyttäisi noin 200-250 päivittäistä lentoa.

Lakko ei koskisi SAS:n ulkoisten yhteistyökumppaneiden Xflyn, Cityjetin ja Airbalticin lentoja.

SAS on tarjonnut lennon varanneille mahdollisuutta muuttaa varausta maksutta.

Pandemia aiheutti työtaistelun

SAS:n lentäjät ilmoittivat mahdollisesta lakosta 29. kesäkuuta.

Ruotsin lentäjäliiton mukaan SAS loukkasi työehtosopimuksen pykälää, jolla suojellaan taloudellisista syistä irtisanottuja työntekijöitä.

Aiemmin SAS ilmoitti, ettei se aio palkata pandemian aikana irtisanottuja 560 lentäjää, vaan käyttäisi jatkossa tytäryhtiöidensä SAS Linkin ja SAS Connectin lentäjiä. Yhtiöt ovat henkilöstövuokrausyrityksiä.

Neuvottelut Ruotsin, Norjan ja Tanskan lentäjäyhdistysten ja SAS:n välillä ovat jatkuneet viime vuoden marraskuusta. Osapuolet eivät ole päässeet sopimukseen. Lentäjien vanha työehtosopimus päättyi maaliskuun lopussa.

Norjalaismedia VG (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että Norjan SAS:n lentäjäyhdistyksen johtajan Roger Kloksetin mukaan taistelu työntekijöiden perusoikeuksista on niin tärkeää, että lentäjät antavat SAS:n ajautua tarvittaessa jopa konkurssiin.

– Jos yhtiö ei kykene noudattamaan pohjoismaista mallia, niin me näemme, että se on toimija jolla ei ole oikeutta selviytyä, Klokset sanoi.

SAS:n viestintäpäällikkö Nyman oli kauhuissaan Kloksetin puheista.

– Lausunto on täysin absurdi. Me olemme vaikeassa taloustilanteessa, meidän on edettävä muutossuunnitelmassamme. Konkurssilla uhkaileminen tässä tilanteessa on järkyttävän välinpitämätöntä, Nyman sanoi TT:lle.

2.7 klo 12.56 Uutista päivitetty kauttaaltaan.

2.7 klo 16.30 Uutista korjattu. Lakko jatkuu maanantaihin asti, ei maanantaina, kuten jutussa aiemmin virheellisesti väitettiin.

.
.