Hyppää sisältöön

Mielenosoittajat tunkeutuivat Libyassa toiseen maan parlamenteista ja sytyttivät siellä tulipaloja

Sekasortoon ja huonoon elintasoon tyytymättömät ihmiset lähtivät eilen kaduille useissa kaupungeissa. Kaaoksessa olevassa Libyassa toimii kaksi kilpailevaa parlamenttia.

Libyassa mielenosoittajat tunkeutuivat maan itäosan parlamenttiin ja sytyttivät tulipaloja
Libyassa mielenosoittajat tunkeutuivat maan itäosan parlamenttiin ja sytyttivät tulipaloja

Libyassa mielenosoittajat rynnivät perjantaina parlamentin tiloihin Tobrukissa maan itäosassa. Libyan sekavaan tilaan tyytymättömät mellakoitsijat sytyttivät parlamentin tiloissa ja ulkopuolella tulipaloja.

Kahakka puhkesi sen jälkeen, kun YK:n välittämissä neuvotteluissa vaalien järjestämiseksi ei tapahtunut edistystä.

Libyassa on ollut kuukausien ajan mielenosoituksia. Niissä on vaadittu ratkaisua poliittiseen pattitilanteeseen ja osoitettu mieltä hintojen nousua ja jatkuvia sähkökatkoksia vastaan.

Mellakan puhjetessa Tobrukin parlamentti oli tyhjä, koska perjantai on maassa vapaapäivä.

Mellakoitsijat ajoivat kauhakuormaajalla parlamentin portin läpi. Sen jälkeen alueella olleita autoja sytytettiin palamaan ja rakennuksen seiniä hakattiin. Rakennukseen sisään tunkeutuneet sytyttivät siellä tulipaloja.

Myös Tripolissa osoitettiin mieltä

Myös pääkaupunki Tripolissa ja useissa muissa kaupungeissa järjestettiin eilen mielenosoituksia.

Tripolissa mielenosoitus oli uutistoimisto Reutersin mukaan suurin vuosikausiin. Reuters kertoo mielenosoittajien huutaneen tyytymättömyyttään ja vaatineen maahan aseryhmien sijaan armeijaa ja poliisia.

– Olen täällä vastustamassa kaikkia poliitikkoja, jotka ovat ajaneet Libyan helvetiksi, sanoi 23-vuotias Omar Derbal Reutersille.

– Libya on öljyntuottajamaa, mutta silti sähkökatkoksia on päivittäin. Se merkitsee sitä, että maata johtavat korruptoituneet tahot, hän jatkoi.

Kaaos on jatkunut Gaddafin syrjäyttämisestä asti

Libya on jakautunut täysin kahtia, sillä Tripolissa toimii toinen, kilpaileva parlamentti. Tobrukin parlamentti on ollut toiminnassa vuodesta 2014 lähtien.

Tripolin parlamenttia johtava Abdulhamid Dbeibah ilmoitti Twitterissä tukevansa Tobrukin mielenosoittajia ja vaati vaalien järjestämistä.

Alunperin parlamentti- ja presidentinvaalit piti järjestää Libyassa viime joulukuussa, mutta se ei onnistunut poliittisten erimielisyyksien takia.

Libya on ollut kaoottisessa tilassa sen jälkeen, kun maata vuosikymmenet hallinnut diktaattori Muammar Gaddafi syrjäytettiin kansannousussa vuonna 2011.

Laajempia väkivaltaisuuksia maassa oli viimeksi kaksi vuotta sitten, mutta tilanne on ollut koko ajan sekava. Tripolissa on ollut viime aikoina aseellisten ryhmittymien yhteenottoja ja pelko täysimittaisesta konfliktista on kasvanut.

Öljyvaroiltaan vauras Libya oli aikanaan elintasoltaan Afrikan parhaimpia maita. Libyassa oli ilmainen koulutus ja terveydenhuolto.

Lisää aiheesta:

.
.