Hyppää sisältöön

Texasissa siirtolaisia salakuljettanut kuski ei ehkä tiennyt, että ilmastointilaite petti — perävaunussa kuoli yli 50 siirtolaista

Onnettomuuspäivänä San Antonion lämpötila nousi yli 40 asteeseen.

Viranomaiset tutkivat perävaunua San Antonion kaupungissa Texasissa maanantaina. Kuva: Jordan Vonderhaar / AFP

Texasissa laittomasti siirtolaisia kuljettaneen rekkakuskn väitetään olleen tietämätön, että ajoneuvon perävaunun ilmastointi oli pettänyt.

Asia selviää oikeusasiakirjoista, kertoo brittiläinen BBC (siirryt toiseen palveluun).

Tällä viikolla Yhdysvaltain Texasin osavaltiossa löydettiin 53 ihmisen ruumiit raskaan ajoneuvon perävaunusta.

San Antonion pelastuslaitoksen mukaan ihmiset kuolivat kuumuuteen. Maanantaina lämpötila San Antonion kaupungissa nousi liki 40 asteeseen. Viranomaisten mukaan autosta ei löytynyt merkkejä vedestä.

Valtatie I-35:n lähistöltä löydettiin lisäksi elossa 16 ihmistä, jotka kuljetettiin sairaalahoitoon. Neljä elossa löytyneistä oli alaikäisiä.

Perävaunussa kuolleet olivat siirtolaisia

Viranomaisia työskenteli maanantaina valtatien varrella. Kuolleista 23 oli kotoisin Meksikosta. Kuva: Sergio Flores / AFP

Alkuviikosta Texas Tribune kertoi, että perävaunu löydettiin läheltä San Antonion länsilaidalla sijaitsevaa Lacklandin ilmavoimien tukikohtaa, kun läheisessä rakennuksessa työskennellyt henkilö oli kuullut avunhuutoja ja lähtenyt tutkimaan asiaa.

Ajoneuvoa kuljettanut 45-vuotias mies löydettiin maanantai-iltana. Hän oli piiloutunut puskaan lähelle autoa ja yritti esittää eloonjäänyttä siirtolaista.

Kuljettaja pidätettiin. Hänen lisäkseen toinen tapaukseen liittyvä henkilö pidätettiin. Liittovaltion oikeusasiakirjojen mukaan miehet keskustelivat onnettomuuden jälkeen.

Rikoskumppani väitti keskusteluissa viranomaisten kanssa, että kuski ei tiennyt ilmastointilaitteen pettäneen perävaunussa.

Texasissa on voimassa kuolemanrangaistus. Molempia miehiä uhkaa jopa kuolemantuomio, jos heidät todetaan syyllisiksi salakuljetukseen.

Viranomaisten mukaan kuolleet olivat siirtolaisia, jotka olivat ylittäneet Meksikon ja Yhdysvaltain välisen rajan laittomasti.

Siirtolaiset olivat kotoisin Meksikosta, Hondurasista, El Salvadorista ja Guatemalasta.

Paikallinen poliisi on myös aloittanut toisen tutkinnan. Perjantaina poliisi löysi lähellä perävaunullista ajoneuvoa toisen, hylätyn ajoneuvon. CBS:n mukaan autossa oli 13 siirtolaista.

Laittomien rajanylitysten määrä on kasvanut ennätyssuureksi Texasin ja Meksikon välisellä rajalla. Toukokuussa Yhdysvaltain viranomaiset estivät 239 000 ihmisen laittoman rajanylityksen Meksikon vastaisella rajalla.

.
.