Hyppää sisältöön

Venäjän iskut siviilikohteisiin kertovat täsmäaseiden puutteesta ja ihmishengistä piittaamattomuudesta, arvioi asiantuntija Ylelle

Venäjä on tehnyt Ukrainassa viime päivinä kolme tuhoisaa iskua siviilikohteisiin. Toissa yönä Odessan alueelle tehdyissä iskuissa kuoli ainakin 21 siviiliä.

Tähän kerrostaloon osuneessa ilmaiskussa kuoli 16 ihmistä Serhiivkan kaupungissa noin 80 kilometrin päässä Odessasta. Kuva: Maksym Voitenko / AOP

Venäjän iskut ukrainalaisiin siviilikohteisiin osoittavat, ettei Venäjällä ole ollut käytössään iskuihin vaadittavia täsmäaseita. Näin arvioi sotatieteiden dosentti Ilmari Käihkö Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulusta.

– Todennäköisesti välitön syy siviilikohteisiin osuneisiin iskuihin on se, että Venäjältä puuttuu täsmäaseita, Käihkö sanoo puhelinhaastattelussa.

– Venäjä yrittää kohdistaa iskuja rintamalinjojen taakse kohteisiin, jotka liittyvät Ukrainan sodankäyntiin – esimerkiksi asevarikkoihin, aseteollisuuteen ja öljyvarastoihin. Täsmäaseiden puutteen takia he osuvat aika lailla väistämättä myös siviilikohteisiin.

"Iskut ovat osoitus terrorista"

Siviilikohteisiin osuneet iskut ovat Käihkön mukaan merkki myös terrorista ja siitä, ettei Venäjä piittaa ukrainalaisten siviilien hengestä.

– Siviilikohteisiin osuminen ei tunnu haittaavan Venäjää. Voidaankin sanoa, että Venäjä on sodan aikana syyllistynyt aika paljon myös terroriin. Kohdistamalla iskuja siviilikohteisiin tai osumalla niihin, Venäjä yrittää pakottaa Ukrainaa polvilleen.

Toissa yönä Odessan alueella Serhiivkan kaupungissa ainakin 21 ihmistä kuoli ja kymmeniä haavoittui, kun Venäjän ohjuksia osui kerrostaloon ja vapaa-ajan keskukseen.

Maanantaina Venäjän ilmaiskussa Krementšukin kaupungissa sijaitsevaan ostoskeskukseen kuoli 18 ihmistä.

Käihkön mukaan on vaikea arvioida, ovatko iskut osuneet siviilikohteisiin vahingossa.

– Esimerkiksi Krementšukin iskussa ostoskeskuksen lähellä oli ilmeisesti korjauspaja. Todennäköisesti Venäjä on yrittänyt kohdistaa iskujaan siihen mutta on osunut ostoskeskukseen.

Venäjä on kiistänyt iskut.

– Kyllähän me tiedämme, että Venäjä on jatkuvasti ja toistuvasti syyllistynyt sodan aikana sotarikoksiin, Käihkö jatkaa.

Odessan iskuja hän arvioi näin:

– Odessassa voi olettaa, että siellä on jokin sotilaskohde lähettyvillä tai sitten Venäjä ampui kaupunkiin sen takia, että he muistuttavat Venäjän kyvystä siviilien rankaisemiseen. Kyseessä on terrori, kun Venäjä yrittää pakottaa Ukrainaa tälläkin tavoin polvilleen.

Myös Britannian sotilastiedustelu on arvioinut, että Venäjä on käyttänyt Ukrainassa ohjuksia, joilla ei pysty tekemään tarkkoja iskuja.

Britannian sotilastiedustelun mukaan Venäjällä on pulaa tarkoista ja moderneista ohjuksista. Sotilastiedustelun mukaan Krementšukin iskussa käytettiin todennäköisesti Kh-32-ohjusta, joka on päivitetty versio neuvostoaikaisesta Kh-22-ohjuksesta.

Kh-32 ei ole optimaalinen tarkkoihin iskuihin maakohteissa, varsinkaan kaupungeissa, Britannian sotilastiedustelu toteaa.

Lisää aiheesta:

.
.