Hyppää sisältöön

Suviseuroissa syttyi maastopalo, jossa oli katastrofin ainekset – palomestari kiittää vanhoillislestadiolaisten omia palomiehiä

Tuli leviää vauhdilla rutikuivassa maastossa tuulisessa ja helteisessä säässä, muistuttaa palomestari.

Suviseuroille Lopen Räyskälään on kerääntynyt tänä viikonloppuna noin 76 000 ihmistä. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Lopella syttyi lauantaina iltapäivällä maastopalon alku, jossa oli aineksia pahempaan. Kanta-Hämeen pelastuslaitos sai ilmoituksen keskisuuresta maastopalosta Räyskälän lentokentän alueelta, jossa on parhaillaan koolla vanhoillislestadiolaisten Suviseurat.

– Heti ilmoituksen tultua meillä oli tieto, että maastoa palaa. Palorintaman leveys oli alle 30 metriä, mutta liekit olivat metrejä korkeita ja tuli levisi kävelyvauhtia tai nopeamminkin, kertoo Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Eero Hellgren.

Paikalle lähti kymmenen pelastuslaitoksen yksikköä Forssasta. Hellgren tiesi, että Suviseurojen organisaatio on varautunut hyvin myös tämänkaltaiseen tilanteeseen. Silti ensimmäinen ajatus oli, että tuli leviää vauhdilla, jos se pääsee tuulisessa säässä valloilleen rutikuivaan kangasmaastoon.

– Tällaisen kelin takia palo lähtee nopeasti leviämään, jos alkusammutus paikan päällä ei ole tarpeeksi tehokasta.

Tuli levisi seuroista vastakkaiseen suuntaan

Suviseurat on oma pieni kaupunki, jossa on 6 650 asuntovaunua, 2 000 asuntoautoa ja 6 500 telttaa.

– Toki kun on tällainen iso ihmismäärä ja paljon asuntovaunuja sekä asuntoautoja, se tuo oman mietintänsä tilanteeseen. Mutta tulen leviämissuunta oli poispäin alueesta, joten akuuttia vaaraa ei ollut, Hellgren kertoo.

Pelastuslaitoksella tehtiin riskianalyysi heti hälytyksen tultua.

– Aina kun hälytys tulee, tiedämme jo melko hyvin tulipohjan tarkan sijainnin, tulen leviämissuunnan ja tuulen suunnan. Osaamme sen mukaan tehdä ennakoivia toimenpiteitä jo ennen kuin pääsemme kohteeseen.

Kulkuneuvot on parkkeerattu huolellisesti turvavälejä noudattaen. Kuva: Arttu Luukkonen

Suviseuroissa on huolehdittu turvallisuudesta myös määrittelemällä tarkasti, kuinka monta metriä asuntovaunujen väliin täytyy jättää.

– Jos yksi vaunu syttyy tuleen, tuli ei leviäisi seuraavaan. Järjestelyt on hyvin organisoitu, Hellgren kiittää.

Suviseuroilla on oma paloasema

Suviseuroilla on oma paloasema, jonne on tapahtuman ajaksi palkattu kolme ammattipalomiestä ja paloesimies. He kuuluvat vanhoillislestadiolaisiin ja työskentelevät tavallisesti omien kotipaikkojensa pelastuslaitoksilla.

Suviseurojen palokunta päivystää vuorokauden ympäri, ja sen käytössä on paloauto, joten alkusammutus sujui tehokkaasti tälläkin kertaa. Alkusammutuksen merkitystä ei koskaan voi korostaa liikaa, toteaa palomestari Eero Hellgren.

– Karkeasti sanottuna alkusammutus ratkaisee, pääseekö tulipalo leviämään vai ei. Tässä tapauksessa meidän pelastuslaitoksen yksiköillä oli kohteeseen matkaa 20–25 kilometriä, jolloin matkaan menee vähintään viisitoista minuuttia. Alkusammutustoimenpiteiden tekeminen on ensiarvoisen tärkeää.

Räyskälässä tuli saatiin nopeasti hallintaan, ja maastoa paloi lopulta vain parikymmentä neliömetriä.

Kalajoen suurpalo muistutti riskistä

Viime kesänä keskisuuri maastopalo levisi Kalajoella suureksi roihuksi, joka työllisti pelastuslaitoksia pari viikkoa. Heinä–elokuussa alueella paloi noin 230 hehtaaria metsää.

Tällä hetkellä olosuhteet eteläisessä Suomessa ovat tulen leviämiselle yhtä otolliset kuin Kalajoella vuosi sitten.

– Rutikuiva sää, metsäpaloindeksi on huipussaan. Jos tulta ei saada ajoissa kiinni, pahimmassa tapauksessa meillä on Kalajoelta hyvä huono esimerkki. Maastopalot voivat olla todella pitkäkestoisia, palomestari Hellgren sanoo.

.
.