Hyppää sisältöön

Australian Sydney tulvien kourissa — tuhansille annettu evakuointimääräys

Australian Sydneyn ja sen lähialueilla on satanut merkittävät määrät vettä. Viimeksi tulvat koettelivat aluetta maaliskuussa.

Voimakkaat tulvat koettelevat Australian Sydneytä.
Voimakkaat tulvat koettelevat Australian Sydneytä.

Rankkasateet ovat aiheuttaneet tuhoisia tulvia Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa, jossa tulvi viimeksi maaliskuussa.

Jokien ja patoaltaiden vedenpinta on noussut nopeasti, joten tilanteen pelätään voivan pahentua äkillisesti Australian väkirikkaimmassa osavaltiossa.

Australian yleisradioyhtiö ABC (siirryt toiseen palveluun) kertoi sunnuntaina, että tuhansille ihmisille on annettu evakuointimääräys. Asukkaita on varoitettu myös maanvyöryjen vaarasta.

Vesisateiden odotetaan jatkuvan tiistaihin asti.

Ainakin 30 ihmistä on pelastettu tulvavesien keskeltä päivän aikana. Lisäksi ainakin yksi ihminen on hukkunut tulvavesissä, kertoo paikallinen uutismedia (siirryt toiseen palveluun).

Uuden Etelä-Walesin osavaltion katastrofipalveluista vastaava ministeri Stephanie Cooke varoitti sunnuntaiaamuna tilanteen voivan edetä nopeasti ja kehotti ihmisiä sen vuoksi olemaan valmiina poistumaan kodeistaan lyhyellä varoitusajalla.

Jollain alueilla satanut merkittäviä määriä

Eniten tulvista ovat kärsineet Sydneyn lisäksi etelärannikon alueet, kuten Hunter Region ja Illawarra.

Monella alueella sadetta on tullut viimeisen vuorokauden aikana yli 200 millimetriä. Illawarran alueella sadetta on tullut yli 350 millimetriä. Eniten vettä satoi Brogers Creekissä, jossa sademääräksi ilmoitettiin sunnuntaiaamuun mennessä 368 milliä.

Päivittäinen sademäärä on paikoin ylittänyt heinäkuun keskiarvon.

Maaliskuussa Australiaan julistettiin hätätila tulvien vuoksi.

Tuolloin Uuden Etelä-Walesin alueella kuoli 21 ihmistä ja yli 500 000 evakuoitiin.

Rankkasateet ovat aiheuttaneet jälleen tulvia Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa Australiassa. Kuva Sydneystä huhtikuun alusta, jolloin tulvat koettelivat samaa aluetta edellisen kerran. Kuva: Dan Himbrechts / EPA
.
.