Hyppää sisältöön

Rescue-koirien piti saada uusi elämä Suomessa, mutta kymmenen niistä kuoli lämpöhalvaukseen

Osa koirista pääsi perille Suomeen ja sai uuden kodin. Poliisi tutkii asiaa. Yhdistys lopettaa koirien laivakuljetukset kesäaikaan.

Arkistokuva. Kuva: Sanna Savela / YLE

Koirien pelastusyritys sai traagisen käänteen, kun osa koirista kuoli lämpöhalvaukseen autossa laivamatkalla Tallinnasta Helsinkiin lauantaina.

Rescue-koiria Suomeen tuova yhdistys Eläinten Suojakoti Toivo ry kertoo tapauksesta Facebook-tiedotteessaan.

Kyseessä oli Eläinten Suojakoti Toivon ja Skeppsdal Family -löytöeläinkodin yhteiskuljetus moskovalaiselta kunnalliselta koiratarhalta. Kaikkiaan 32 koiraa oli matkalla Suomeen, jotta ne saisivat uudet kodit.

Tiedotteen mukaan koirien tuonti Suomeen on aiempaa vaikeampaa Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Kuljetuspalvelu ostettiin liettualaisfirmalta, jonka toiminnasta on aiemmin ollut hyviä kokemuksia.

"Auton ilmastointi tarkistettiin ennen matkaa ja pitkin matkaa saimme videoita koirien kävelytyksestä, juottamisesta ja syöttämisestä ja kaikki näytti hyvältä ja ammattimaiselta", kerrotaan Eläinten Suojakoti Toivon tiedotteessa.

Kaksi tuntia kestäneen laivamatkan aikana Helsingin ja Tallinnan välillä jotkut koirat olivat kuitenkin saaneet lämpöhalvauksen. On vielä epäselvää, mikä meni pieleen ilmastoinnin ja lämpötilan suhteen.

"Auton kuljettaja on aina vastuussa koirien turvallisuudesta matkan ajan ja hänen tehtävänsä on huolehtia koirien hyvinvoinnista. Näin ei tapahtunut ja asia on nyt poliisitutkinnassa", tiedotteessa kerrotaan.

Helsingin poliisi vahvistaa Ylelle, että tapauksesta on aloitettu esitutkinta.

Seitsemän koiraa kuoli kuljetuksessa. Lisäksi kolme koiraa lopetettiin Eläinsairaala Viikissä niiden huonon kunnon vuoksi. Neljä koiraa on tehohoidossa eläinsairaalassa.

18 koiraa selvisi matkasta niin hyväkuntoisina, että ne ovat päässeet omiin koteihinsa ja hoitopaikkoihinsa.

Yhdistys kertoo olevansa äärimmäisen järkyttynyt ja pahoillaan tapahtuneesta. Yhdistys ei enää järjestä laivakuljetuksia kesäaikaan ja pohtii, miten parantaa koirien turvallisuutta matkojen aikana.

Rescue-koirien lämpöhalvauksesta kertoi ensin Helsingin Sanomat. (siirryt toiseen palveluun)

.
.