Hyppää sisältöön

Kolme kuoli ampumisessa ostoskeskuksessa Kööpenhaminassa – iskussa kuoli kaksi 17-vuotiasta ja yksi keski-ikäinen

Poliisi uskoo 22-vuotiaan miehen toimineen yksin. Terrorismin merkkejä ei poliisin mukaan ole havaittu. "Ulkoa alkoi kuulua ihan hirveä huuto", kuvaili suomalainen silminnäkijä Ylelle.

Ihmiset lohduttivat toisiaan Fieldsin ostoskeskuksen edustalla eilen. Kuva: Olafur Steinar Rye Gestsson / EPA
Tekijät

Kolme ihmistä kuoli ampumisessa ostoskeskuksessa Tanskan pääkaupungissa Kööpenhaminassa sunnuntai-iltana, kertoo Kööpenhaminan poliisipäällikkö Søren Thomassen.

Tanskan poliisi kertoi maanantaina, että ampuja surmasi ostoskeskuksessa kaksi 17-vuotiasta nuorta sekä 47-vuotiaan miehen. Kuollut 47-vuotias on Venäjän kansalainen, joka asuu Tanskassa.

Ampumisessa ei ole havaittu poliisin mukaan terrorismin merkkejä.

Kaksi haavoittuneista on kriittisessä tilassa. Useita muita on loukkaantunut.

Poliisin mukaan vaikuttaa siltä, että tekijä olisi valinnut uhrinsa satunnaisesti.

Epäilty on 22-vuotias tanskalaismies

Poliisi on ottanut kiinni yhden henkilön ampumiseen liittyen. Epäilty on 22-vuotias syntyperäinen tanskalainen mies.

Viranomaisten mukaan epäilty tekijä on "psykiatrin tuttuja", mutta poliisi ei kerro tässä vaiheessa tarkempaa tietoa tämän mielentilasta.

Mies oli aseistautunut kiväärillä, ja hänet pidätettiin paikan päällä poliisin mukaan ilman suurempaa draamaa. Epäillyn tekijän vangitsemisoikeudenkäynti järjestetään jo tänään. Häntä epäillään tässä vaiheessa murhista, mutta muitakin rikosnimikkeitä voi tulla vielä esiin.

Kööpenhaminan poliisin tutkinnassa on tapaukseen liittyen neljä Youtube-palvelussa julkaistua videota, kertoi Jyllands-Posten. Perjantaina palveluun ladatuissa videoissa esiintyy nuori mies, jolla on aseinaan kivääri ja pistooli. Poliisi ei ole vielä vahvistanut, onko videoilla esiintyvä mies epäilty tekijä.

Ambulanssi Kööpenhaminan Field's-ostoskeskuksen lähellä ampumisen jälkeen. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Hälytys tuli alkuillasta

Kööpenhaminan Field's-ostoskeskuksessa oli sunnuntai-iltana mittava poliisioperaatio. Poliisi sai ensihälytyksen kello 18.37 Suomen aikaa. Tanskassa kello on tunnin vähemmän kuin Suomessa.

Paikalla olleita kehotettiin odottamaan rauhassa poliisia ja viestittämään läheisille olevansa kunnossa. Kaikkia muita ihmisiä käskettiin pysymään loitolla ostoskeskuksen ympäristöstä. Poliisi pyysi silminnäkijähavaintoja ostoskeskuksen tapahtumista.

Ostoskeskus sijaitsee Amagerin alueella Kööpenhaminan lentokentän ja kaupungin keskustan välissä.

Sotilaat saapuivat vartioimaan ostoskeskusta sunnuntain ja maanantain väliseksi yöksi. Tanskan viranomaisten mukaan kyse on siitä, että näin poliisi pystyi siirtämään resursseja vartiointitehtävistä tutkintaan.

Kööpenhaminan pormestari Sophie Hæstorp Andersen kirjoitti Twitterissä, että tilanne on erittäin vakava ja että kaupungin valmiustilaa on nostettu.

Field's-ostoskeskus sijaitsee Kööpenhaminan itäpuolella. Kuva: Riikka Tähtinen / Yle

Suomalainen silminnäkijä: "Ulkoa kuului hirveä huuto"

Ostoskeskuksen vieressä sijaitsevassa hotellissa majaili suomalainen Tuulia Kainulainen, joka oli saapunut Kööpenhaminaan yhdessä äitinsä kanssa katsomaan Harry Stylesin konserttia. He olivat valmistautumassa hotellihuoneessaan, kun äänet alkoivat kantautua avoimesta ikkunasta.

– Ulkoa alkoi kuulua ihan hirveä huuto ja sitten poliisiautojen ääniä. Kun katsoimme alas, satoja ihmisiä juoksi siellä pois ostoskeskukselta päin, Kainulanen kertoi Ylelle puhelimitse sunnuntaina noin kello 20.30 Suomen aikaa.

Samalla ulkoa alkoi kuulua myös helikoptereiden ääntä. Sisällä hotellissa ihmiset juoksivat käytävillä, Kainulaisen mukaan paniikissa ja hysteerisinä. Poliisi kehotti hänen mukaansa hotellivieraita pysymään sisätiloissa.

– Soitimme hotellin respaan, josta sanottiin, että ulos ei ole turvallista lähteä, Kainulainen sanoi illalla.

Myöhemmin illalla Stylesin konsertti peruttiin ampumisen vuoksi.

Ostoskeskuksen viereisessä hotellissa majailevan Tuulia Kainulaisen ottamassa kuvassa näkyy useita poliisiautoja kadulla. Kuva: Tuulia Kainulainen

Raskaasti aseistautuneita poliiseja

Tanskalaisen TV2:n haastattelema nainen kertoi aterioineensa ystävänsä kanssa yhdessä ostoskeskuksen ravintoloista, kun hän kuuli kovaäänisiä laukauksia.

– Näimme monien ihmisten yhtäkkiä juoksevan kohti uloskäyntiä ja sitten kuulimme laukauksen. Sitten mekin juoksimme ulos, hän sanoi.

TV2:n mukaan ostoskeskuksen ulkopuolella oli suuri määrä poliisiautoja ja ambulansseja. Alueella oli myös raskaasti aseistautuneita poliiseja.

Toinen silminnäkijä kertoi Ekstra Bladet -lehdelle tanskalaisen uutistoimisto Ritzaun mukaan, että poliisi ampui varoituslaukauksia ja käski miespuolista ampujaa pudottamaan aseensa.

– Kuulimme heidän huutavan "pudota ase". He ampuivat pari varoituslaukausta, ja sitten me pakenimme, silminnäkijä kertoi Ekstra Bladetille.

Toiset kertoivat olleensa matkalla pysäköimään ostoskeskuksen parkkihalliin, kun ihmiset juoksivat ulos ja varoittivat ampumisesta.

Luotiliiveihin pukeutuneet poliisit kävelivät Field's-ostoskeskuksen läheisyydessä sunnuntai-iltana. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

"Luulin, että kuolen"

Tanskalainen Politiken-lehti (siirryt toiseen palveluun) haastatteli avioparia, joka oli ostoskeskuksessa ampumisen alkaessa ennen kello 19:ää Suomen aikaa. Pariskunta oli vaatekaupassa, kun he huomasivat, että ihmiset alkoivat juosta.

– Kuulin naisen huutoa, sitten ensimmäisen laukauksen. Sen jälkeen kului viisi sekuntia, sitten toinen laukaus ja hyvin pian sen jälkeen vielä yksi. Juoksimme kaikki sovitushuoneeseen. Kaupan henkilökunta kehotti meitä piiloutumaan sinne. Meitä oli siellä seitsemän, mies kertoi Politikenille.

Järkyttynyt aviopari ei halunnut nimiään julkisuuteen.

– Luulin, että kuolen. En ajatellut, oliko se terroria vai jengiväkivaltaa, ajattelin vain omaa henkeäni, nainen kertoi.

Pariskunta piilotteli vaatekaupassa noin tunnin ennen kuin poliisi tuli paikalle. Poliisit saattoivat heidät ulos ostoskeskuksesta.

Tietoja päivitetty 4.7. kello 9.55 poliisin tiedotustilaisuuden jälkeen.

Lue lisää:

.
.