Hyppää sisältöön

Ukrainan jälleenrakentaminen voi maksaa satoja miljardeja euroja – hintalappua suomalaiselle veronmaksajalle ei voi vielä tietää

Sveitsi isännöi maanantaina kokousta, jossa pohditaan Ukrainan jälleenrakentamista.

Ukrainan jälleenrakentaminen voi maksaa satoja miljardeja euroja
Ukrainan jälleenrakentaminen voi maksaa satoja miljardeja euroja

Ukraina ja useat muut valtiot kokoontuvat maanantaina Sveitsiin pohtimaan Ukrainan jälleenrakentamista.

Ukrainalla on kunnianhimoinen suunnitelma maan jälleenrakentamisesta. Sveitsin kokouksessa on tarkoitus luoda alustava esitys siitä, miten suunnitelmaa voidaan viedä eteenpäin.

Ukrainan tuhojen on arvioitu olevan tällä hetkellä yli sadan miljardin euron luokkaa, kertoo Helsingin yliopiston taloushistorian professori Jari Eloranta Ylen aamussa maanantaiaamuna.

– Ukrainan tarkoitus on uudistaa infrastruktuuri, koulutus ja koko yhteiskunnan rakenne. Suunnitelmassa luodaan sodanjälkeistä Ukrainaa, Eloranta sanoo.

Elinkeinoelämän Petri Vuorion mukaan on vielä mahdotonta arvioida, miten Ukrainan jälleenrakentaminen tullaan täsmälleen toteuttamaan rahallisesti, tai kuinka paljon se tulee maksamaan eurooppalaisille veronmaksajille.

– Euroopan unioni on ilmoittanut valmiudestaan rahoittaa Ukrainan jälleenrakennusta, samoin osa G7-maista. EU:n komissio on myös ehdottanut Rebuild Ukraine -hanketta, johon voidaan antaa lahjoituksia. Komissio saattaa hakea myös velkarahaa markkinoilta. Ukrainan uudelleenrakentamisen rahoitus on lahja -ja lainamuotoista, kertoo Vuorio.

Venäjältä takavarikoitujen rahojen käyttäminen uudelleenrakentamiseen on vaikeaa

Ukrainan uudelleenrakentamisen rahoitukseksi on ehdotettu myös Venäjältä takavarikoituja rahoja. Viro, Liettua, Latvia ja Slovakia saivat toukokuussa tukea vaatimukselleen, että jäädytettyjen venäläisten varat muutettaisiin rahaksi ja käytettäisiin Ukrainan jälleenrakennukseen. Asiaa käsiteltiin EU:n valtionvarainministereiden kokouksessa Brysselissä.

Elorannan mukaan Venäjä tuskin tulee osallistumaan jälleenrakennuskuluihin vapaaehtoisesti.

– Sodissa rangaistaan häviäjää, ja Venäjän tulisi tunnustaa hävinneensä. Venäjältä takavarikoidun omaisuuden käyttäminen jälleenrakentamisessa on vaikeaa. Toki sitä voidaan jollain aikavälillä pystyä käyttämään, mutta se on melko hidasta. Vastaavissa tapauksissa siihen on mennyt vuosia tai vuosikymmeniä, Eloranta sanoo.

Vuorion mukaan onkin vielä mahdotonta arvioida jälleenrakennuksen hintalappua tavalliselle eurooppalaiselle, sillä lahjoitusten ja lainaosuuden suhde ei ole vielä tiedossa eikä Venäjältä jäädytettyjen varojen hyödyntäminen ole varmaa.

Ukrainan jälleenrakentamisessa voi olla myös hopeareunus sen takia tehtävien investoinitien takia.

– Nyt on puhuttu, että summat voivat olla satoja miljardeja euroja, mikä tarkottaa merkittäviä taloudellisia investointeja Ukrainaan. Sillä voi olla elvyttävä vaikutus, jos nyt ollaan mahdollisesti ajautumassa 70 -luvun tyyliseen taantumaan, johon liittyy inflaatio, epävarmuus ja työttömyys. Kiristynyt poliittinen blokkiutuminen ei tarkoita välttämättä taloudellisen taantumisen aikaa, Eloranta sanoo.

Mitä ajatuksia uutinen herättää? Voit keskustella aiheesta 5.7. kello 23 saakka.

.
.