Hyppää sisältöön

Ukrainan jälleenrakentamiselle "Marshall-avulla" piirretään suuntaviivoja Sveitsissä – Zelenskyi: "Demokraattisen maailman yhteinen tehtävä"

Ukrainan pääministerin mukaan maa tarvitsee 750 miljardin dollarin elvytyspaketin selvitäkseen Venäjän hyökkäyksen aiheuttamista tuhoista.

Venäjän ohjusiskun tuhoama asuintalo Odessassa 1. heinäkuuta. Kiovalaisen kauppatieteiden oppilaitoksen laskelmien mukaan pelkästään koteja on tähän mennessä tuhoutunut 120 000. Kuva: Maksym Voitenko / STELLA Pictures / ddp / abaca press

Ukrainan jälleenrakennukselle ja sen rahoitukselle piirretään suuntaviivojamaanantaina alkaneessa, kaksipäiväisessä kokouksessa Sveitsin Luganossa. Näin siitä huolimatta, että sota jatkuu ja arviot tuen tarpeesta ovat vasta alustavia.

Ukrainan pääministeri Denys Šmyhal sanoi maanantaina, että maa tarvitsee 750 miljardin dollarin eli noin 717 miljardin euron elvytyspaketin. Pelkästään infrastruktuuri on hänen mukaansa kärsinyt sadan miljardin dollarin tuhot.

Pääministeri myös vaati, että Venäjältä takavarikoituja varoja on käytettävä Ukrainan jälleenrakennukseen.

Sanomalehti The Guardian vertaa suunnitteilla olevaa tukipakettia (siirryt toiseen palveluun) Marshall-apuun, jolla Yhdysvallat tuki toisen maailmansodan jälkeen Euroopan jälleenrakentamista. Myös länsimaiden johtajat ovat sanoneet Ukrainan tarvitsevan "Marshall-suunnitelman".

Komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan EU asettaa työryhmän koordinoimaan jälleenrakennusta. Ryhmä kartoittaa investointitarpeita sekä koordinoi työtä ja resursseja.

Työryhmään tulee valtioiden lisäksi kansainvälisiä organisaatioita ja laitoksia, yksityisen sektorin ja myös kansalaisyhteiskunnan edustusta.

– Venäjän tavoitteena on tuhota Ukraina sotilaallisesti, poliittisesti ja taloudellisesti. Me emme voi emmekä anna sen tapahtua, sanoi von der Leyen Luganossa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on jo aiemmin varoittanut, että urakasta tulee "todella jättiläismäinen".

– Jälleenrakentaminen on koko demokraattisen maailman yhteinen tehtävä, sanoi maanantaina kokoukseen etäyhteydellä osallistunut Zelenskyi.

Ukraina on laatinut laajan suunnitelman jälleenrakentamisesta, ja Sveitsissä on tarkoitus luoda alustava esitys siitä, miten suunnitelmaa voidaan viedä eteenpäin. Kokoukseen osallistuu valtioiden johdon lisäksi kansainvälisten organisaatioiden ja yksityisen sektorin edustajia.

Pitkästi yli 100 000 rakennusta kärsinyt

Myös Kiovassa toimiva kauppatieteiden oppilaitos Kyiv School of Economicson arvioinut, että pelkästään rakennukset ja infrastruktuuri ovat tähän mennessä kärsineet runsaan sadan miljardin dollarin vahingot, kertoo The Guardian.

Yrityksiä on tuhoutunut, vahingoittunut tai vallattu yli 250, terveydenhoidon yksiköitä yli 650 ja koulutustiloja lähes 1 200. Arviolta 120 000 kotia on tuhottu.

Jälleenrakentamisen lopullinen laajuus riippuu sekä sodan lopputuloksesta ja pituudesta sekä siitä, jääkö pahimmin kärsinyt itäinen Ukraina Venäjän haltuun.

Ukrainan taloudelle aiheutuneet vahingot ovat arviolta 600 miljardia dollaria.

Amerikkalaisen mediayhtiö Bloombergin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Ukrainan satojen miljardien jälleenrakennussuunnitelma pitää sisällään panostuksia infrastruktuuriin ja turvallisuuteen sekä investoimista ilmastoratkaisuihin ja energiatuotannon monipuolistamiseen.

Venäjän armeija esitteli kuvaajille kesäkuun puolivälissä valtaamaansa Mariupolin satamaa. Satama on Venäjän mukaan toimintakunnossa, mutta sen vieressä sijaitseva viljavarasto on pahasti vaurioitunut Kuva: Sergei Ilnitsky / EPA / AOP

Pandemia-ajan opit käyttöön?

Euroopan Investointipankki esittää Reutersin mukaan Ukrainan jälleenrakentamisen tueksi samantyyppistä elpymisrahastoa (siirryt toiseen palveluun), jollaisella tuettiin koronapandemiasta selviytymistä.

Rahaston avulla taattaisiin pienten ja keskisuurten yritysten rahoitusta. 20 miljardin alkupääoma koottaisiin EU:n budjetista ja jäsenmaiden lahjoituksista. Suoran tuen lisäksi kyse olisi lainoista ja takauksista. Investointien summa voisi nousta 100 miljardiin euroon.

EU:n ja Ukrainan yhteinen Gateway Trust Fund avustaisi esimerkiksi siltojen ja vesijärjestelmien rakentamista erityisesti kaupungeissa, joiden väkiluku on kasvanut sisäisen pakolaisuuden vuoksi.

Samalla EU edellyttää jäseneksi mielivältä Ukrainalta uudistuksia yhteiskunnan rakenteisiin ja työtä korruption vähentämiseksi.

.
.