Hyppää sisältöön

Ikkunat ovat kallistuneet roimasti – hinnat ovat nousseet jopa kolmanneksella

Uusista ikkunoiden hinta on noussut kymmeniä prosentteja lyhyessä ajassa. Hinnannousu johtuu materiaalien kallistumisesta.

Fenestra Ikkunat ja Ovet -yhtiön asentaja Jarmo Venäläinen asettaa uutta ikkunaa paikoilleen kuopiolaisessa kerrostalossa. Kuva: Jukka Eskanen / Yle

Ikkunoiden hinnat ovat nousseet selvästi. Materiaalit ovat kallistuneet ja se nostaa ikkunoiden hintoja jopa kymmeniä prosentteja.

Joensuulaisen Karelia Ikkuna -yhtiön toimitusjohtaja Otto Ahtonen sanoo, etteivät ikkunat ole kallistuneet näin paljoa aiemmin koko 2000-luvulla. Saman vahvistaa Fenestra Ikkunat ja Ovet -yhtiön Itä-Suomen aluejohtaja Aki Keinänen.

– Olen ollut alalla runsaat 20 vuotta, eikä näin merkittävää hintamuutosta ole sinä aikana aiemmin ollut, sanoo Keinänen.

Myös toimitusajat ovat venyneet. Otto Ahtosen mukaan uusien ikkunatilausten toimitukset menevät heillä nyt loppuvuodelle marras–joulukuulle.

Normaalitilanteessa toimitusaika on ollut kolmesta neljään viikkoa. Karelia Ikkunalla on Joensuun Hammaslahdessa 45 tuotantotyöntekijää. Karelia Ikkunalla on tuotantoa myös Kerimäellä ja Hartolassa.

Toimitusajoissa on vaihtelua

Fenestran aluejohtaja Aki Keinänen sanoo, että materiaalipula viivästytti ikkunoiden toimitusaikoja viime vuonna. Nyt tilanne on kuitenkin palaamassa aikaisemmalle tasolle.

– Asiakas saa ikkunat nyt vajaassa kahdessa kuukaudessa, ja materiaalin saatavuus on parantunut. Tilauskantamme on hyvä, ikkunoilla on kova kysyntä ja kauppa käy. Meillä on asennnuksissa tiedossa noin puolen vuoden työt, arvioi Keinänen.

Fenestra Ikkunat ja Ovet -yhtiön Itä-Suomen aluejohtaja Aki Keinänen seurasi hellepäivänä ikkunaremonttia kuopiolaisessa kerrostalossa. Kuva: Jukka Eskanen / Yle

Aki Keinänen seurasi ikkunaremonttia kuopiolaisen vuokrataloyhtiön työmaalla. Kerrostalokohteessa uusitaan kolmessa talossa yhteensä noin 230 ikkunaa ja parvekeovea. Urakka vie muutaman viikon.

Keinänen arvioi, että ikkunoiden hintoihin ei ole enää odotettavissa isoja nousuja. Toki Ukrainan tilanne aiheuttaa yleistä epävarmuutta.

Lue myös:

.
.