Hyppää sisältöön

Yle Kööpenhaminassa – sunnuntainen joukkoampuminen tuntuu tanskalaisista epätodelliselta: "Ihan kuin jostain toimintaelokuvasta"

Sunnuntai-iltainen joukkoampuminen kööpenhaminalaisessa ostoskeskuksessa ravistelee turvallisuuteen tottuneita tanskalaisia, kertoo ostoskeskuksen luona ihmisiä tavannut Ylen Pohjoismaiden kirjeenvaihtaja Kirsi Heikel.

Sunnuntaisen joukkoampumisen järkyttämiä kööpenhaminalaisia saapui maanantaina Field's-ostoskeskuksen luo tuomaan kukkia uhrien muistoksi. Kuva: Kirsi Heikel / Yle

KÖÖPENHAMINA Sunnuntaisessa ampumisessa kuoli kolme ihmistä, joista kaksi oli 17-vuotiasta. Neljästä loukkaantuneesta kaksi on teini-ikäisiä.

Ei siis ole ihme, että suositun Field's-kauppakeskuksen edustalle tulee maanantaina runsaasti nuoria tuomaan kukkia. Poliisi on järjestänyt sisäänkäynnin eteen paikan kukille ja kynttilöille.

Poliiseja on paikalla runsaasti ja punavalkoiset poliisin muovinauhat ympäröivät koko korttelia.

Kauppakeskuksen sisällä työtään tekevät poliisin rikospaikkatutkijat. Keskus on vielä kiinni, mahdollisesti jopa koko viikon.

Mikkel ja Laura asuvat aivan ostoskeskuksen lähellä. Kuva: Kirsi Heikel / Yle

Laura ja Mikkel asuvat vain viiden minuutin matkan päässä päässä kauppakeskuksesta. Mikkelin äiti soitti heille sunnutaina kertoakseen, että kauppakeskuksessa ammutaan. Äiti halusi tarkistaa, onko pariskunta turvassa. Molemmat alkoivat seurata sosiaalisesta mediasta uutista. Molemmat olivat edelleen järkyttyneitä.

– Miten tällaista voi tapahtua pienessä Tanskassa? Tämä on kuin toimintaelokuvasta, tämä on aivan epätodellista, sanoo Laura.

Nyt Laura haluaisi kauppakeskuksiin lisää turvatoimia. Sisäänkäynneillä voisi olla metallinpaljastimia ja isot laukut pitäisi tutkia. Tällä hetkellä valvonta tuntuu Laurasta olemattomalta.

Kukkia ja kynttilöitä alkoi kerääntyä maanantaina ostoskeskuksen edustalle. Kuva: Kirsi Heikel / Yle

Vejlestä kotoisin oleva Christine on ystävänsä kanssa tullut tuomaan kukkia kauppakeskuksen uloskäynnille. Ystävykset olivat sunnuintai-iltana olleet menossa kauppakeskukseen, mutta kääntyivät ovelta pois kuultuaan joukkoampumisesta.

Christinen mielestä nyt tilanne on turvallinen: poliisi on hoitanut ripeästi ja tehokkaasti joukkoampumisen.

Nathanjin ja Sacha työskentelevät ostoskeskuksessa sijaitsevalla klinikalla. Kuin ihmeen kaupalla kukaan heidän tuttunsa ei joutunut joukkoampumisen kohteeksi. Kuva: Kirsi Heikel / Yle

Sacha ja Nathanjin työskentelevät kauppakeskuksen yhteydessä toimivalla hedelmöityshoitoklikinalla. He olivat lähteneet sunnuntaina töistä neljältä, puolitoista tuntia ennen joukkoammuskelua.

Kun he kuulivat tapahtuneesta, he alkoivat selvitellä, onko ystävien tai työtoverien joukossa haavoittuneita tai kuolleita. Kukaan uhreista ei ollut tuttu.

Sachan 7-vuotias tytärtä on ollut hyvin peloissaan ja murehtinut, onko äidin turvallista työskennellä kauppakeskuksessa.

– Tämä on surullista, mutta tämä on ensimmäinen kerta, kun tällaista tapahtuu täällä, kertoo Sacha rauhoitelleensa tytärtään.

Tanskan oikeusministeri Nick Hækkerup sekä pääministeri Mette Frederiksen tulivat tuomaan kukkia. Kuva: Kirsi Heikel / Yle

Pääministeri ja oikeusministeri vierailivat

Puolilta päivin Tanskan pääministeri Mette Frederiksen ja oikeusministeri Mathias Tesfaye tulevat jättämään kukkia uhrien muistolle.

Ministerien viesti on paikalla oleville sekä median kautta koko Tanskalle, että Tanskassa on turvallista. Vielä on tosin aikaista arvioida, mitä isku pidemmän päälle tekee tanskalaisten turvallisuuden tunteelle. Teon motiivia ei tarkasti vielä tiedetä.

– Ei ole mitään syytä lopettaa elämistä. Kehotetaan jatkamaan kaupungin käyttämistä. Poliisilla on mittava läsnäolo, myös turvallisuudentunteen luomiseksi, sanoo oikeusministeri Tesfaye.

Field's-ostoskeskuksen ympärillä on poliisin muovinauhoja. Kuva: Kirsi Heikel / Yle

Ministerit kiittävät ihmisten yhteishenkeä tapahtuneen jälkeen.

Ihmisiä virtaa paikalle ministerienkin lähdettyä jatkuvasti. Poliisi on pystyttänyt likelle teltan, jossa kansalaiset voivat käydä keskustelemassa tapahtuneesta poliisin työntekijöiden kanssa.

Lue lisää:

.
.