Hyppää sisältöön

Kun Jussi-palkittu lavastaja löysi Kom-teatterin hylätyn O-kirjaimen, ei entiseen ollut enää paluuta: "Tästä lähtien otan kirjaimen mukaan aina"

Markku Pätilä rakentaa Haminan tyhjillään olevaan uimahalliin viikon ajan toimivaa O-galleriaa. Steriileitä gallerioita boikotoiva Pätilä toivoo, että ihmiset antaisivat taiteelle enemmän aikaa.

Parhaan lavastuksen Jussilla kahdesti palkittu kuvataiteilija-lavastaja Markku Pätilä pitää Haminan vanhaa uimahallia arkkitehtuurisesti hienona. Kuva: Kirsi-Marja Lönnblad / Yle

Kuvataiteilija-lavastaja Markku Pätilä purkaa tyhjennetyssä uimahallissa muoviin paketoitua taideteosta. Taideteos on tarkoitus ripustaa uimahalliin, kenties jopa uima-altaan seinään.

– Hallissa on kouru, jossa on ennen kulkenut vesi. Teen siihen reikänauhalla koukut. En halua vahingoittaa kaakelia, Pätilä kertoo teosten ripustamisesta.

Heinäkuun toisena viikonloppuna Haminan vanhaan uimahalliin avataan pop up -galleria, jossa on esillä Pätilän taideteoksia.

Uimahallin isommasta altaasta tulee galleriatila ja pienemmästä kahvila. Näyttelyn ja kahvilan lisäksi Pätilä suunnittelee pitävänsä viikon aikana uimahallissa erilaisia tapahtumia, jos se on mahdollista.

– Haaveenani on se, että Haminan torvisoittokunta tulisi soittamaan tangoa uima-altaan pohjalle.

Tykästyi haminalaisiin

Pätilä tutustui Haminan vanhaan uimahalliin viime kesänä, kun toimi Haminassa kuvattavan Mies joka kuoli -sarjan lavastajana. Yksi sarjan kohtauksista oli tarkoitus kuvata Haminan vanhassa uimahallissa. Lopulta kuvaukset eivät aikataulullisista syistä onnistuneet.

Kesän aikana Pätilä ehti kuitenkin ihastua uimahalliin ja samalla haminalaisiin.

– Täällä oli todella hienoa tehdä töitä. Haminalaisten takia sarja oli ehkä urani helpoin tehdä. Haminalaiset olivat niin yhteistyökykyisiä ja auttavaisia. Minä sitten ajattelin, että minä pidän uimahallissa näyttelyn.

Kom-teatterista löytynyt kyltti kantaa pop up -gallerian nimeä O. Kuva: Kirsi Lönnblad / Yle

Näyttelyn nimi O-galleria syntyi, kun Pätilä löysi helsinkiläisen Kom-teatterin kellarista sen entiseen kylttiin kuuluneen O-kirjaimen. Pätilästä patinoitunut kyltti oli viehättävä, ja hän päätti korjata sen.

– Tästä lähtien otan kirjaimen mukaan aina, kun järjestän pop up -tapahtuman.

Patinaa tulee löytymään myös uimahalliin näyttelyn ajaksi avautuvasta kahvilasta. Kahvilasta on tulossa erikoislaatuinen, Pätilä kertoo.

– Kahvilassa on lähinnä roskalavoilta löydettyjä tuoleja. Samanlaista kahvilaa ei varmaan tule heti vastaan.

Palkittu lavastaja

Pätilä on toiminut lavastajana useissa elokuvissa ja tv-sarjoissa. Hän on muun muassa lavastanut Aki Kaurismäen elokuvan Mies vailla Menneisyyttä sekä Aku Louhimäen elokuvan Käsky.

Helsingissä asuva Pätilä on saanut parhaan lavastuksen Jussi-palkinnon Aki Kaurismäen elokuvasta Laitakaupungin valot vuonna 2007 sekä Pekka Lehdon ohjaamasta elokuvasta Palsa vuodelta 2015.

Markku Pätilä etsii elokuviin lavastuksia usein roskalavoilta. Myös Haminan O-gallerian kahvilan tuolit löytyivät lavalta. Kuva: Kirsi Lönnblad / Yle

Lavastuksen lisäksi Pätilä on tehnyt kuvataidetta. Hänen teoksiaan on ollut esillä esimerkiksi Kaapelitehtaan Puristamo-tilassa Helsingissä.

Galleriat eivät miellytä

O-galleriassa on esillä Pätilän omia töitä. Pätilä kertoo tekevänsä abstrakteja teoksia, joiden takana on tarinoita. Uimahallin pop up -näyttelyllä hän haluaa kertoa, että taidetta pitää katsoa.

– Taiteelle pitää joskus antaa enemmän aikaa. Ihmisten ei pitäisi olla vain, että "tuossa on tuollainen ja tuossa taas tuollainen", vaan ihmisten pitäisi miettiä pikkaisen teoksia.

Pätilä on ennen pitänyt näyttelyitä, kuten hän itse sanoo, tavallisissa gallerioissa. Nykyään hän ei vie teoksiaan tällaisiin gallerioihin, sillä ei pidä galleriabisneksestä.

Haminan vanhan uimahallin altaat tyhjennettiin vuonna 2014. Uimahallia koristavat nyt uimahallin toiminnan ajalta olevat leikkisät hahmot. Kuva: Kirsi-Marja Lönnblad

Myöskään se, miltä galleriat yleensä näyttävät, eivät Pätilää miellytä. Hänen mielestään galleriat ovat usein liian steriilejä.

– Tulee sellainen olo, että ovatkohan minun hampaani kunnossa. Vähän kuin olisin hammaslääkärin vastaanotolla.

Näyttelyjen lisäksi Pätilä jatkaa lavastajana. Syksyllä hän lavastaa kahdeksanosaista sarjaa. Tv-sarjojen lavastaminen on Pätilästä nykyään stressaavampaa kuin ennen.

– Sarjojen tuotanto on mennyt hulluksi. Täytyy tehdä järjetön määrä valmista tavaraa päivässä. Siinä viedään pikkaisen työniloa pois, kun on niin kova stressi.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Keskustelu on auki 6.7.2022 kello 23.00 saakka.

Lue lisää:

.
.