Hyppää sisältöön

SAS:n lentäjien lakko alkoi – Tukholman Arlandassa kaaos iltapäivällä

SAS:n lakon piirissä on noin 900 lentäjää Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Sen sijaan SAS:n Suomen lennot jatkuvat normaalisti, sillä lentoja operoi ulkoinen yhteistyökumppani.

Tuhannet matkustajat yrittävät saada iltapäivällä korvaavaa lentoa Tukholman Arlandasta, kun SAS:n lakon takia oma lento peruuntui.
Tuhannet matkustajat yrittävät saada iltapäivällä korvaavaa lentoa Tukholman Arlandasta, kun SAS:n lakon takia oma lento peruuntui.

Lakko peruuttaa päivittäin noin 200 - 250 lentoa, puolet kaikista SAS:n lennoista, ja vaikuttaa noin 30 000 matkustajan matkasuunnitelmiin.

Sen sijaan lakko ei vaikuta SAS Linkin, SAS Connectin ja SAS:n ulkoisten kumppaneiden Xflyn, Cityjetin ja Air Balticin operoimiin lentoihin.

Lakosta huolimatta SAS:n lennot Suomeen jatkuvat normaalisti. SAS:n virolainen yhteistyökumppani Xfly lentää päivittäin kaksi edestakaista lentoa Tukholman Arlandan ja Helsinki-Vantaan välillä.

Sen sijaan matkan peruuntuminen on mahdollista niille matkustajille, joilla on jatkoyhteys Tukholmasta SAS:n lennoilla Eurooppaan tai Pohjois-Amerikkaan. Eniten peruutuksia on maanantaina SAS:n lennoilla Oslosta ja Kööpenhaminasta. Lakon vaikutuksen lentoihin voi tarkistaa nettisivuilta www.sas.se/travel/flightstatus/ (siirryt toiseen palveluun).

SAS tarjoaa lennon varanneille mahdollisuutta muuttaa varausta maksutta. Korvaavien lentojen löytyminen tosin voi olla vaikeaa, sillä kesän huippusesongin aikana paikkoja on SAS:n mukaan rajoitetusti.

Tukholman Arlandan lentoasemalla kaaos iltapäivällä

Tukholman Arlandan lentoasemalla tuhannet matkustajat yrittivät iltapäivällä löytää korvaavia lentoja, kun lakko peruutti oman lennon.

– Menimme lähtöselvitysjonoon, mutta annoimme muiden mennä ohi, koska emme tienneet tuleeko lakko vai ei. Olisi kestänyt koko päivän saada matkatavaroita takaisin, sanoo Tukholmasta Göteborgiin matkalla ollut Esther.

– Palaamme nyt kotiin, ja menemme autolla Göteborgiin, sanoo Estherin kanssa matkalla ollut Clara.

Vain harva matkustaja onnistui saamaan korvaavan lennon, koska kesän matkustussesonki on parhaimmillaan, ja muilla lennoilla oli vain vähän paikkoja tarjolla.

– OIen äärimmäisen vihainen, mutta luulen, että se laantuu pian. Minun täytyy vain keskittyä ja löytää uusia mahdollisuuksia, sanoi Kroatiaan matkalla ollut Kajsa.

Hän sanoi ymmärtävänsä lentäjiä työtaistelussa.

Pandemia aiheutti työtaistelun

SAS:n lentäjät ilmoittivat mahdollisesta lakosta 29. kesäkuuta.

Ruotsin lentäjäliiton mukaan SAS loukkasi työehtosopimuksen pykälää, jolla suojellaan taloudellisista syistä irtisanottuja työntekijöitä.

Aiemmin SAS ilmoitti, ettei se aio palkata pandemian aikana irtisanottuja 560 lentäjää, vaan käyttäisi jatkossa tytäryhtiöidensä SAS Linkin ja SAS Connectin lentäjiä. Yhtiöt ovat henkilöstövuokrausyrityksiä.

Neuvottelut Ruotsin, Norjan ja Tanskan lentäjäyhdistysten ja SAS:n välillä ovat jatkuneet viime vuoden marraskuusta. Osapuolet eivät ole päässeet sopimukseen. Lentäjien vanha työehtosopimus päättyi maaliskuun lopussa.

Lentoyhtiö SAS:n toimitusjohtajan Anko van der Werffin mukaan sopua työriitaan ei saatu tänään syntymään yhtiön ja lentäjien välisissä neuvotteluissa.

Lakosta miljoonatappiot

Tanskalaisen Sydbankin analyytikko Jacob Pedersen arvioi lakon maksavan SAS:lle päivässä noin 80-90 miljoonaa Tanskan kruunua eli 10-12 miljoonaa euroa.

Viime kuussa SAS kuljetti keskimäärin 58 000 matkustajaa päivässä.

4.7.2022 klo 17.43 Juttua täydennetty matkustajien kommenteilla.

.
.