Hyppää sisältöön

Ruisrock luopui vammaisavustajien sisäänpääsyn tiukennuksista – vammaisaktivisti piti syrjintänä

Tiukentunut linja vammaisavustajien sisäänpääsyssä herätti runsaasti kritiikkiä. Promoottori Mikko Niemelän mukaan tavoitteena oli parantaa palvelua ja ehkäistä mahdollisia väärinkäytöksiä.

Ruisrock järjestetään Ruissalon Kansanpuistossa 8.–10. heinäkuuta. Arkistokuva. Kuva: Yle/Louise Lindberg

Turun Ruisrockin muuttuneet sisäänpääsykäytännöt ovat viime päivinä kummastuttaneet erityisryhmien edustajia. Runsas kielteinen palaute sai järjestäjät pyörtämään päätöksensä uudesta käytännöstä.

Toisin kuin aiemmin vammaisten avustajat olisivat päässeet alueelle ilmaiseksi vain tarpeen osoittavien asiakirjojen avulla. Kyseeseen olisivat tulleet saattaja- tai avustajakortti, EU-vammaiskortti tai näkövammaiskortti.

Turkulainen vammaisaktivisti Selinä Nera (vihr.) katsoi, että järjestäjien tavoitteena oli vähentää esteettömiä palveluja tarvitsevien vieraiden määrää.

–Kyseessä on eriarvoistava käytäntö, koska vapaa-ajan toimintojen pitäisi olla yhdenvertaisia. Se karsii ihmisten mahdollisuuksia osallistua tapahtumiin. Tämä on ihan suoraa syrjintää tiettyä ihmisryhmää kohtaan, totesi Nera maanantaina alkuiltapäivästä.

Järjestäjä myöntää virheensä

Tilanne muuttui, kun järjestäjät kertoivat luopuvansa uusista sisäänpääsyvaatimuksista. Ruisrockin promoottorin Mikko Niemelän mukaan perusteluna oli asiasta tullut runsas negatiivinen palaute.

– Teimme virheen siinä, että emme konsultoineet asiassa riittävästi alan ammattilaisia. Kuuntelemme herkällä korvalla festivaaliyleisön antamaa palautetta ja reagoimme siihen tarpeen vaatiessa. Niin nytkin.

– Tavoitteena oli parantaa palvelua ja ehkäistä mahdollisia väärinkäytöksiä, mutta nyt palaamme takaisin vanhaan malliin eli portilla pitää esittää asiansa ja käytämme harkintaa. Jos jonkilainen kortti löytyy, se tietysti helpottaa tilannetta, toteaa Mikko Niemelä.

Ruisrock järjestetään Ruissalon Kansanpuistossa 8.–10. heinäkuuta.

Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella (siirryt toiseen palveluun) 5. heinäkuuta kello 23:een asti.

Lue myös:

.
.