Hyppää sisältöön

Herätys: Suomen liittymispöytäkirja Natoon allekirjoitetaan tänään | Venäjä tyhjensi Alakurtin tukikohtansa | Koulut valmistautuvat ukrainalaisoppilaisiin

Kerromme päivän uutiset ja puheenaiheet nopeasti.

Suomen ja Ruotsin jäsenyyttä koskeva liittymispöytäkirja allekirjoitetaan tiistaina. Kuva: Stephanie Lecocq / EPA

Suomen liittymispöytäkirja allekirjoitetaan Naton päämajassa

Tiistaina sotilasliitto Naton jäsenmaiden suurlähettiläät allekirjoittavat Suomen ja Ruotsin jäsenyyttä koskevan liittymispöytäkirjan. Suomea Naton neuvostossa pidettävässä tilaisuudessa edustaa ulkoministeri Pekka Haavisto. Tilaisuutta voi seurata Yle Areenassa klo 11 alkaen.

Satelliittikuvat paljastavat: Venäjän sotilastukikohta Suomen lähellä tyhjeni yllättäen

Alakurtin varuskunta satelliittikuvassa 26. kesäkuuta 2022. Kuvaan on merkitty punaisella alueet, joissa säilytetään suurinta osaa tukikohdan kalustosta. Kuva: Airbus DS, kuvankäsittely: Otso Ritonummi / Yle

Ylen hankkimat satelliittikuvat kertovat, että Alakurtin sotilastukikohdasta Suomen rajan läheltä on hävinnyt suuri määrä Venäjän maavoimien kalustoa.

– On hyvin todennäköistä, että ne on lähetetty junalla Ukrainaan, sanoo sotilasasiantuntija Marko Eklund.

Kaluston siirrosta ei ole kerrottu julkisuudessa Venäjällä eikä Suomessa.

Koulut eri puolilla Suomea valmistautuvat ottamaan tuhansia ukrainalaislapsia syyslukukaudelle

Opettaja Erika Ulfsson vetää oppituntia ukrainalaisille lapsille ruotsinkielisellä Malmin koululla (Malms skola) Paraisilla maaliskuussa. Kuva: Arash Matin / Yle

Suomeen on paennut jo lähes 7 000 ukrainalaista koululaista ja sodan jatkuessa määrä kasvaa. Moni koulu on jo perustanut lisää opetusryhmiä ja palkannut uusia opettajia. Samalla hallitus pohtii, pitäisikö Ukrainasta paenneista lapsista tehdä oppivelvollisia.

Hoivayritysten lisäksi yhä useammat kunnat etsivät nyt työvoimaa Aasiasta

Kemijärven vanhuksille löytyi hoitajia Filippiineiltä. Kuva: Annu Passoja / Yle

Ulkomaisia hoitajia Suomeen tuovat yritykset aikovat rekrytoida työntekijöitä ensi vuonna kaksi kertaa enemmän kuin tänä vuonna. Filippiinien lisäksi hoitajia rekrytoidaan nyt myös Intiasta. Kansainvälinen kilpailu hoitajista on kovaa, mutta Suomeen työntekijöitä houkuttelee muun muassa onnellisen maan maine.

Sää viilenee

Sadekuuroja tulee tiistaina lähes koko maassa. Sateen seassa on myös ukkosta, ja etenkin lännessä ja pohjoisessa ukkospuuskat voivat olla voimakkaita. Lännessä lämpötila jää 20 asteen vaiheille, idässä päästäneen vielä hellelukemiin. Etelässä puhaltaa puuskainen tuuli.

.
.