Hyppää sisältöön

Viitasaaren Musiikin Aika asettaa peilin nykyajan eteen: "Teokset kuvastavat historiallista taitekohtaa, jota elämme", sanoo taiteellinen johtaja

Viitasaaren Musiikin Aika elää vahvasti tässä päivässä: historiallisen murroksen ja taitekohdan haastavina teemoina ovat uudet maailmat ja moninaisuus. Moninaisuutta tarkastellaan ihmisen, historian ja yhteiskunnan näkökulmista.

Viitasaarella on kuultu uutta ja kokeilevaa musiikkia jo 40 vuoden ajan. Juhlavuoden kunniaksi tapahtuma aikaisempia vuosia pidempänä ja poikkeuksellisen kansainvälisenä. Kuva: Timo Hytönen / Yle

Musiikin Aika on tuonut uutta kokeilevaa musiikkia Viitasaarelle jo 40 vuotta. Sodan varjostamaa juhlavuotta vietetään kahden koronan mukanaan tuoman poikkeusvuoden jälkeen.

Viitasaarella on 40 vuotta kuultu uutta ja kokeilevaa musiikkia. Musiikin Aika järjestetäänkin tällä kertaa kahden poikkeusvuoden jälkeen poikkeuksellisen runsaana ja myös pidempänä. Koronan takia peruttuja ja siirrettyjä vierailuja on kertynyt ohjelmaan. Musiikin Ajan taiteellinen johtaja Johan Tallgren kertoo, että ohjelmassa toteutuu sodan ja koronan varjostaman murroskohdan tarkastelu: juuri moninaisuus ja se, miten sitä määrittelemme on tänään ajankohtaisempaa kuin koskaan.

Tämä näkyy selvästi tämän vuoden ohjelmassa: Musiikin Aika on nyt sekä pituudeltaan että tarjonnaltaan poikkeuksellisen runsas.

– Festivaali on toki aina ollut hyvin kansainvälinen, mutta tänä vuonna lähes kaikki esiintyjät ovat maailmalta. On paljon vierailuja, jotka kahtena aiempana vuotena peruuntuivat ja siityivät nyt tälle vuodelle, toteaa Musiikin Ajan taiteellinen johtaja Johan Tallgren.

Tallgren kertoo, että taidemaailmalle korona-aika oli vaikea, se koettiin murrosaikana ja tämä näkyy myös Musiikin Ajalle valitussa teemassa:

– Taidemaailma ei oikein tiennyt, miten reagoida tähän. Siksi halusimme tehdä tapahtuman teemalla Uudet maailmat. Eli uusia avauksia, kun tapahtuu iso yhteiskunnallinen muutos. Oli yllättävää, miten hyvin valitut teokset kuvastavat tätä historiallista taitekohtaa jota parhaillaan elämme.

Viitasaaren Musiikin Ajan taiteellinen johtaja Johan Tallgren kertoo, että vaikka korona ja sota varjostavat edelleen, tapahtumaan saatiin runsas osanotto. Kuva: Timo Hytönen / Yle

Esimerkkinä Tallgren poimii Musiikin Ajan ohjelmasta Mark Applebaumin teoksen Venture Capital Punishment, joka kuullaan kantaesityksenä festivaalin avajaiskonsertissa.

– Teos sisältää niin paljon, se suorastaan rönsyilee moninaisuutta ja samalla se muistuttaa, että yhteiskunta jossa elämme ei ole missään mielessä helppo.

Muita hyviä esimerkkejä teemaksi valitusta moninaisuudesta ovat Tallgrenin mukaan myös Mauro Lanzan ja Andrea Vallen teos Systema naturae, jossa pohditaan luokittelujen ongelmallisuutta. Pohjana on luonnontieteiden historian suuren luokittelijan Carl von Linnén taksonomia.

Yksilöön, sukupuoli-identiteettin ja ihmisyyden moninaisuuteen pureutuu puolestaan traagisella voimalla Philip Venablesin teos Answer Machine, joka perustuu AIDS:iin menehtyneen kuvataiteilija David Wojnarowiczin puhelinvastaajan nauhoitteisiin.

Teknologia ja visuaalisuus on tälläkin kertaa vahvasti mukana Musiikin Ajan teoksissa. Animaatioelokuvaa ja musiikkia yhdistää esimerkiksi säveltäjä Sebastian Hillin ja kuvataitelija Jenny Jokelan teos Hibernation.

Teatteria ja sävellystyötä paneudutaan puolestaan pohtimaan säveltävävieras Mark Aplebaumin mestarikurssilla, joka järjestetään osana Musiikin Ajan yhteydessä pidettävää kesäakatemiaa.

Musiikin Aika (siirryt toiseen palveluun) alkaa Viitasaarella alkoi tiistaina 5.7. ja jatkuu 11.7. saakka.

.
.