Hyppää sisältöön

Työntekijäpula vähentää vanhusten ulkoilua ja kuntoutusta – hoitajien viestit kertovat jo paniikista

Kotihoidon palveluita on jouduttu vähentämään hoitajapulan takia.

Hoitajien tarve lisääntyy helteellä, sillä kuumuus uhkaa ikäihmisen terveyttä. Kuva: AOP

Pula hoitajista näkyy jo hoitopaikkojen vähäisyytenä ja kotihoidon palvelujen karsimisena.

– Tänä kesänä työntekijöiden yhteydenotot ovat olleet jopa paniikinomaisia, että miten he selviävät. Tämä johtuu siitä, että kesäsijaisia ei ole saatu, kertoo Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin asiantuntija Sari Ilonummi Ylen Aamussa tiistaina.

Yksityistä sosiaali- ja terveysalaa edustavan Hali ry:n johtaja Arja Laitinen yhtyy Ilonummen näkemykseen. Hänen mukaansa yksityisellä puolella on ollut jo tämän vuoden keväällä vaikeuksia saada tarpeeksi työntekijöitä, jotta henkilöstömitoitus täyttyy.

– Tämä tarkoittaa sitä, että asiakaspaikkoja on vähennetty. Meillä on laki, joka määrittää mitoituksen ja on täytettävä. Alkuvuoden tieto oli, että kaksi kolmasosaa kesäsijaisista oli saatu palkattua, mutta se tarkoittaa, että edelleen puuttuu kolmasosa henkilöstöstä, kertoo Laitinen.

Työntekijöiden vähäisyyden takia kotihoidon palveluja täytyy SuPerin asiantuntijan Sari Ilonummen mukaan vähentää.

– Toki ravitsemus, hygienia ja tällaiset välttämättömät asiat tehdään, mutta esimerkiksi ulkoilua ja kuntoutustoimintaa joudutaan karsimaan, Ilonummi kertoo.

Hoitopaikkojen riittävyys huolettaa

Vanhukset ovat välillä kotihoidon suhteen jopa heitteillä, myöntää Ilonummi.

– Kyllä työntekijät välillä viestivät olevansa huolissaan siitä, miten asiakkaat selviytyvät kotona, ja ehtivätkö he jokaisen asiakkaan luokse päivän aikana. Haluan kuitenkin korostaa sitä, että työntekijät tekevät parhaansa, Ilonummi sanoo.

Myös Laitinen uskoo, että vanhukset ovat kodeissaan riittämättömän avun turvin. Hänen mukaansa hoitajien vähäisen määrän kriittiset vaikutukset näkyvät juuri kotihoidossa.

– On yksi ihminen, joka käy asiakkaan luona, ja jos hän ei ole paikalla, saattaa käyntejä jäädä jopa tekemättä. Näin käy sekä yksityisellä että julkisella puolella, Laitinen sanoo.

Laitinen onkin huolissaan siitä, kuinka monelle ikääntyneelle ihmiselle riittää enää työvoimapulan vuoksi hoitopaikkoja.

– 52-vuotias keski-ikäinen nainen saattaa kohta hoitaa omia vanhempiaan, koska hoitopaikkoja ei ole, Laitinen nostaa esimerkiksi.

Hoivan tarve lisääntyy erityisesti helteellä, sillä kuumuus on uhka ikääntyneen ihmisen terveydelle. Yle uutisoi kesäkuussa, kuinka lämpötilat nousevat hoitolaitoksissa ja kotihoidossa entisestään.

Ilonummi ihmettelee työnantajien vähäistä valmistautumista kesän tuomiin helteisiin.

– Eihän tämä ole ensimmäinen kerta, kun meillä on helle. Varautuminen tähän on ollut todella heikkoa, hän sanoo.

Maahanmuutto ei ole ainoa ratkaisu hoitajapulaan

Ratkaisuiksi hoitajapulaan Ilonummi ja Laitinen nimeävät työperäisen maahanmuuton, sosiaalisesti älykkään johtamisen ja olemassaolevan tehostetun palveluasumisen lupaharkinnan muuttamisen.

– Maahanmuutto on varmasti yksi ratkaisu, mutta lähtisin liikkeelle ihan käytännön asioista. Nyt pitää kuunnella, mikä työpaikoilla oikeasti mättää. Miksi työntekijät eivät halua hoitoalalle? sanoo Ilonummi.

Laitinen puolestaan nostaa esiin valvontaviranomaisten toimet.

Hali ry kanteli lupaharkinnasta (siirryt toiseen palveluun)tiistaina oikeuskanslerille, jotta toimilupaviranomainen harkitsisi sairaanhoitajien vähimmäismäärää, yöhoitajavaatimusta, tukipalveluvaatimusta sekä muun kuin sote-alan koulutuksen saaneen työvoiman lupaharkintaa.

Kantelun mukaan Avit ja Valvira asettavat yksityisille hoivakodeille lupaehtoja, joita laki ei edellytä ja joita kunnan omilta yksiköiltä ei vaadita.

Laitinen muistuttaa tiedotteessa, että vanhuspalvelulaissa tai muualla lainsäädännössä ei ole asetettu mitoitusvaadetta sairaanhoitajien käytölle tai yöhoitajavaatimukselle. Myöskään tukipalveluille ei ole lainsäädännössä asetettu kategorista mitoitusta.

– Tästä huolimatta toimiluvissa asetetaan sairaanhoitajien, yöhoitajien ja tukipalveluiden mitoitusta koskevia ehtoja säännönmukaisesti. Lisäksi lainsäädännön mukaan välittömän asiakastyön mitoituksessa voidaan käyttää muutakin, kuin sote-alan henkilöstöä - tätä viranomaiset eivät kuitenkaan yksityisiltä hyväksy, Laitinen sanoo tiedotteessa.

Lain mukaan kotihoidossa voisi työskennellä myös ihminen, jolla ei ole sote-alan koulutusta, mutta Avit tai Valvira eivät tällaista käytäntöä hyväksy.

Lue lisää aiheesta:

.
.