Hyppää sisältöön

Tampereen hoitajatilannetta kuvaillaan nyt katastrofaaliseksi – johtajaylilääkäri: "Olemme pyrkineet palkkaamaan kaikki mahdolliset ammattilaiset"

Sijaisten rekrytoinnista huolimatta ammattitaitoisia hoitajia ei ole saatu tarpeeksi. Erityisesti ensiapu Acutassa hoitajapula on paha.

Hoitajapula on erityisen vaikea Tampereen yliopistollisen sairaalan päivystyksessä. Kuva: Antti Eintola / Yle

Pirkanmaalla kärsitään henkilöstöpulasta sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa. Ongelma ei kuitenkaan ole vain Pirkanmaalla, vaan laajasti eri puolilla Suomea.

Suomen sairaanhoitopiirit ennakoivat vaikeaa kesää Ylen keväällä julkaisemassa kyselyssä. Nyt pelot näyttävät käyneen toteen. Sosiaali- ja terveysalaa valvovan Valviran ylijohtaja Markus Henriksson kuvaili Ylelle ongelmia vakaviksi.

"Kaikki olemme huolissamme siitä, saavatko ihmiset hyvää hoitoa", Tampereen kaupungin Superin pääluottamusmies Juha Kataja sanoo. Kuva: Päivi Solja / Yle

Tampereen kaupungin Superin pääluottamusmies Juha Kataja kertoo hoitajapulatilanteen olevan katastrofaalinen.

– Olemme selvinneet kesästä sulkemalla yksiköitä. Erityisen huolestuttava hoitajapula on nyt Tampereen yliopistollisen sairaalan (TAYS) päivystyksessä, Acutassa.

Ammattitaitoisia hoitajia ei löydy

Esimerkiksi Valkeakosken yöpäivystys suljettiin, jotta Acutan toiminta pystyttäisiin turvaamaan. Taysin vs. johtajaylilääkäri Eija Tomásin mukaan muun muassa Valkeakosken päivystyksestä on siirretty hoitajia Acutaan. Kuormitusta Acutassa on pyritty helpottamaan myös muuttamalla töiden jakoa.

– Esimerkiksi osastofarmaseutti jakaa lääkkeitä ja laboratoriohoitaja ottaa potilaista verikokeet sekä sydänfilmit, jotta hoitajat voivat keskittyä niiden tehtävien hoitoon, jotka nimenomaan vaativat sairaanhoitajan osaamista, Tomás sanoo.

Hänen mukaansa työvuorolistat pyritään lähtökohtaisesti suunnittelemaan ja täyttämään normaalin miehityksen mukaisiksi.

– Toki vuoroja on jouduttu tekemään vajaalla, kun on tapahtunut yllättäviä sairastumisia ja lyhytaikaisia keikkalaisia ei ole saatu palkattua.

Taysin vs. johtajaylilääkäri Eija Tomásin mukaan hoitajapula on ollut pitkään pienemmissä sairaaloissa, mutta tämän vuoden aikana se on iskenyt myös isoihin yliopistollisiin sairaaloihin. Kuva: Päivi Solja / Yle

Tomás kertoo, että vaikka sijaisten rekrytointi aloitettiin jo aikaa sitten, ei ammattitaitoisia hoitajia ole saatu tarpeeksi.

– Olemme pyrkineet palkkaamaan kaikki mahdolliset ammattilaiset, joiden avulla voimme helpottaa hoitotyötä.

Pulaa osaavista käsipareista ei ole vain Acutassa.

– Kotihoito on Pirkanmaalla ihan veitsen terällä, esimerkiksi Kangasalta kesäisijaisista puuttuu puolet, Tampereen kaupungin Superin pääluottamusmies Kataja sanoo.

Eija Tomásin mukaan yksi suuri ongelma on se, että potilaat eivät pääse kuntien perusterveydenhuollon vuodeosastoille jatkohoitoon, vaan joutuvat odottamaan Acutassa tuntikaupalla, jopa toista vuorokautta jatkohoitoon pääsemistä.

– Lisäksi Acutaan tulee potilaita, joiden lähettämisen syy on se, ettei kunnassa ole vapaita paikkoja vuodeosastolla tai jatkohoidon järjestämistä varten. Näinhän sen ei suinkaan pitäisi olla.

Millaisia ajatuksia juttu herätti? Keskustele aiheesta keskiviikkoon kello 23:een saakka.

.
.