Hyppää sisältöön

Lapsivihamielisyyttä, apartheidiä ja siilejä – Arttu Rintanen, 26, avasi keskustelun lapsivapaista uimarannoista ja somemyrsky oli valmis

Lapsiasiavaltuutettu pitää avausta osoituksena lapsivihamielisyydestä suomalaisessa yhteiskunnassa. Ehdotuksen tehnyt Rintanen pitää saamaansa kritiikkiä ylimitoitettuna.

Hiekkalinna uimarannalla.
Pitäisikö osa uimarannoista olla lapsivapaita? Kävimme kysymässä, mitä ajatuksia ehdotus rannan käyttäjissä herättää. Video: toimittaja Päivi Solja, kuvaaja Marjut Suomi / Yle

Tamperelaisen varavaltuutettu Arttu Rintasen (kok.) ehdotus “lapsivapaista” rannoista on puhuttanut alkuviikosta. Rintasen tviitistä uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Rintanen ehdotti, että toinen Tampereen Pyynikillä sijaitsevista uimarannoista pyhitettäisiin vain aikuisille. Twitterissä osa tuki Rintasen ehdotusta, osa vastusti.

Eräs näkyvimmistä vastustajista on lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen, jonka mukaan ehdotus on Lapsen oikeuksien sopimuksen sekä perustuslain vastainen.

Rintanen ehdottaa, että toinen Pyynikin rannoista julistettaisiin "hiljaiseksi". Kuva: Miikka Varila / Yle

Lapsiasiavaltuutettu ja varavaltuutettu eri linjoilla

Lasten oikeuksien sopimuksen ohella Pekkarinen vetoaa myös perustuslakiin.

– Meillä on tämä sama syrjinnän kielto myös Suomen perustuslaissa sekä yhdenvertaisuuslaissa. Molemmissa todetaan, ettei ketään saa syrjiä eikä asettaa eriarvoiseen asemaan iästä johtuvasta syystä

Avauksen tehnyt Rintanen rinnastaa tilanteen sukupuolten perusteella jaettuihin uimavuoroihin, eikä pidä Pekkarisen väitettä kestävänä.

– Hän sanoi, että se rikkoo perustuslakia ja ihmisoikeussopimuksia. Siinä mielessä varmaan myös Helsingin Yrjönkadun uimahalli rikkoo kaikkia ihmisoikeussopimuksia, kun siellä aina erikseen miesten ja naisten vuorot.

Kyllähän eläinlapset tässä vievät voiton. Olen itse todella iso siilien fani, sorsat ovat myös kivoja: niitä on kiva katsella, kun ne temmeltävät.

Arttu Rintanen

Varavaltuutettu jatkaa kysymyksellä.

– Jos julkisessa uimahallissa voi olla naisten vuorot, niin minkä takia esimerkiksi uimarannalla ei voisi olla aikuisille omat vuorot, kun selvästi kysyntää on.

Kysymykseen vastasi Tampereen kaupungin liikunta- ja nuorisojohtaja Pekka Paavola. Hänen mukaansa uimahallien vuorot ovat saaneet alkunsa muun muassa uskontoon perustuvista syistä.

– Periaatteessa käytäntö on lähtenyt liikkeelle ihmisryhmistä, joilla ei ole käytännössä ollut mahdollisuutta päästä uimaan julkisesti. Rintasen avaus on toki hieman erilainen, Paavola toteaa.

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen on erityisen huolestunut siitä, että avauksen lapsivapaista rannoista on tehnyt päättävässä asemassa oleva ihminen, jolla on äänestäjiä ja vaikutusvaltaa. Kuva: Niko Mannonen / Yle

"Lapsivastaisuutta ja lapsivihamielisyyttä"

Pekkarinen näkee, että ehdotus ilmentää suomalaisen yhteiskunnan laajempaa suhtautumista lapsiin ja nuoriin. Ero muihin maihin verrattuna on lapsiasiavaltuutetun mielestä näkyvä.

– Jos matkustat minne tahansa muualle maailmassa, niin lapsia näkyy siellä aikuisten joukossa. Heitä on iltaisin kaduilla kävelemässä jäätelöt kädessä, heitä on ravintoloissa ja niin edelleen.

Suomen tilannetta Pekkarinen luonnehtii astetta synkemmäksi.

– Suomalainen kulttuuri jostain syystä aivan erityisesti haluaa sulkea lapset ulkopuolelle. Minä sanon, että tämä on tietynlaista lapsivastaisuutta ja lapsivihamielisyyttä, jota meidän kaikin keinoin pitäisi välttää.

Rintanen ei pidä ehdotustaan erityisen radikaalina, toisin kuin siitä saamaansa palautetta.

– Kyllähän sieltä tuli melkoisesti kommentteja siitä, että nyt oltaisiin askeleen päässä apartheidista ja kohta kaikki lasten perusoikeudet puretaan, Rintanen paljastaa.

Rintanen kertoo avauksen lapsivapaista rannoista saaneen laajalti kannatusta "pääasiassa lapsettomilta 20–30 vuotiailta". Jotkut vanhemmat ovat kuitenkin varavaltuutetun mukaan myös pitäneet ajatusta kannatettavana. Kuva: Eveliina Kuusisto

Myös Pekkarisen kritiikkiä Rintanen pitää ylimitoitettuna.

– Nämä asiat kannattaisi laittaa perspektiiviin. Ei tässä kenenkään oikeuksia olla polkemassa. Jäitä hattuun kaikille.

Rintasen mukaan ikärajoihin perustuva ranta voisi olla hankala toteuttaa, mutta toisen Pyynikin rannan julistaminen “rauhalliseksi” tai “hiljaiseksi” voisi ratkaista asian. Rintanen onkin jalostanut alkuperäistä ehdotustaan: lapset voisivat tulla hiljaiseksi julistetulle rannalle, mikäli noudattaisivat sen sääntöjä.

– Tällaisella hiljaisella rannalla kaikki voisivat nauttia ihan yhtälailla, myös lapset, jotka osaavat olla hiljaa eivätkä metelöi.

Mitä sanoo kaupungin liikunta- ja nuorisojohtaja Paavola?

– Kysymys on aika mielenkiintoinen sinänsä ja itse asiassa aika houkutteleva tietyllä tavalla. En pysty sanomaan että onko se julkinen tehtävä osoittaa jokaiselle erilaisille käyttäjäryhmälle erikseen joku paikka. Se voisi olla jopa eriyttävää, Paavola pohtii.

Siilit seuraavaksi?

Rintanen kertoo suosivansa muiden eläinten lapsia ihmislasten sijaan. Erityismaininnan saavat siilit sekä sorsat.

– Kyllähän eläinlapset tässä vievät voiton. Olen itse todella iso siilien fani, sorsat ovat myös kivoja: niitä on kiva katsella, kun ne temmeltävät.

Olisiko siis esimerkiksi aikuisten ja siilien yhteisranta kannatettava avaus?

– Ehdottoman hyvä idea, Rintanen naurahtaa.

– Etenkin nyt, kun siilithän kärsivät valtavasta kuivuudesta, niin rannalla voisi olla sitten vaikka siileille juomakuppeja, mistä he pääsisivät juomaan, varavaltuutettu jatkaa.

Kaupungin liikunta- ja nuorisojohtaja Pekka Paavola pitää ideaa riskialttiina. Jos yhdelle ryhmälle osoittaa erityiskohtelua, muut tulevat perässä.

– Päivisin kaupungissa ja uimarannoilla on meteliä. Miksi yksi ryhmä pitäisi nostaa etusijalle, vaikka nyt nämä siilit tai hiljaiset rannat? Seuraavaksi voi olla toinen ryhmä kysymässä erityiskohtelua, tämä on tavallaan oravanpyörä.

Siilit ovat tuttuja vieraita kotien ja mökkien pihoilla, rannoilla niitä näkee harvemmin. Kuvan siili ei liity tapaukseen. Kuva: Timo Nykyri /Yle

Lapsiasiavaltuutettu Pekkarisen suhtautumista aikuisten ja siilien rantaan voidaan luonnehtia varovaisen skeptiseksi.

– Ranta aikuisille ja siileille on mielestäni syrjintää. Meillä ei ole mitään vedenpitävää lapsen etuun liittyvää perustetta evätä rannalle tuloa lapsilta. Ei jatkoon. Toki jos se olisi sellainen ranta, missä olisi aikuisia, lapsia, siilejä ja kaikenlaisia ihmisiä siilien kanssa, niin mikä ettei.

Pekkarinen toivoo keskustelun kuitenkin pysyvän ihmislapsissa. Lapsiasiavaltuutetun mukaan jo Suomen ikärakenteenkin puolesta tarvetta lapsiystävällisemmälle asenneilmapiirille on.

– Lapset ovat vasta kasvamassa kansalaisiksi ja heille täytyy antaa siihen mahdollisuus. Heillä on oikeus osallistua yhteiskunnan toimintaan. Heillä on oikeus ilmaista näkemyksensä. Heillä on oikeus näkyä ja kuulua ihan niinkuin kaikilla muillakin ihmisillä.

Mitä mieltä olet, pitäisikö osa rannoista määritellä lapsivapaiksi tai rauhallisiksi? Voit kommentoida keskiviikkoon kello 23:een.

.
.