Hyppää sisältöön

Aurinkopaneelin suunnalla on väliä – tutkijat: aurinkosähkö kannattaa ottaa huomioon myös rakennusten arkkitehtuurissa

Nykyisillä sähkönhinnoilla aurinkosähkön myynti on kannattavaa. Aurinkosähköjärjestelmä maksaa itsensä nopeasti takaisin. Asiaa on selvitetty LUT-yliopistossa.

Aurinkopaneelit kannattaa suunnata etelään, todetaan LUT-yliopiston tutkimuksessa. Kuvituskuva. Kuva: Mostphotos / Birgitta Sjöstedt

Aurinkosähköjärjestelmän suuntaaminen itä–länsi-suuntaan voi vähentää taloudellista hyötyä jopa 15 prosenttia verrattuna järjestelmään, joka on suunnattu etelään.

Aurinkopaneelit kannattaa suunnata etelään, jos myy ylijäämäsähköä sähköyhtiölle spot-hinnan mukaan. Spot-hinta on Nord Pool-sähköpörssin Suomen hinta-alueen tunneittain vaihtuva pörssihinta.

Jos taas haluaa maksimoida omavaraisuuden, järjestelmä kannattaa suunnata kahteen eri ilmansuuntaan eli kaakkoon ja lounaaseen.

LUT-yliopisto selvitti aurinkosähkön taloudellisen kannattavuuden parantamista (siirryt toiseen palveluun) Suomessa erilaisissa kiinteistöissä.

Aurinkosähkön myynnistä on tullut kannattavaa nykyisillä sähkönhinnoilla. Kuvituskuva. Kuva: Janne Toivonen / Yle

Myynti kannattaa

Tutkimuksen mukaan aurinkosähkö on ollut kiinteistön omassa käytössä kannattavaa jo vuosien 2016–2020 sähkönhinnoilla. Nykyisillä sähkönhinnoilla aurinkosähkön myynnistä on tullut kannattavaa.

– Aurinkosähkön tuotanto maksaa noin 5–8 senttiä kilowattitunnilta, ja sähkön hinta on puolestaan noussut noin 20 senttiin kilowattitunnilta. Aurinkosähköjärjestelmä maksaa itsensä nopeasti takaisin, kertoo LUT-yliopiston tutkijaopettaja Antti Kosonen tiedotteessa.

Aiemmissa tutkimuksissa LUT on selvittänyt myös aurinkosähkön taloudellista mitoittamista. Omakotitaloissa ylimitoitus on taloudellisesti kannattavin mitoitus.

– Suuremmissa kohteissa kannattavinta on, että kaikki sähkö menee omaan käyttöön. Toisaalta ylimitoittaminen ei romahduta kannattavuutta, kertoo Kosonen.

LUT-yliopiston tutkimuksen mukaan aurinkosähkö on yksinkertaisin ja edullisin tapa tuottaa sähköä paikallisesti. Kuvituskuva. Kuva: Jouko Tapper, YLE

Huomio arkkitehtuuriin

Euroopan komissio on ehdottanut aurinkosähköä pakolliseksi julkisiin, kaupallisiin ja yksityisiin rakennuksiin tämän vuosikymmenen loppuun mennessä.

LUT-yliopiston tutkimuksen mukaan aurinkosähkö tulisi ottaa huomioon rakennusten arkkitehtuurissa, sillä aurinkosähkö on yksinkertaisin ja edullisin tapa tuottaa sähköä paikallisesti.

– Harjakattoisten rakennusten katot kannattaisi rakentaa niin, että katon toinen lape suunnataan hyvin lähelle etelää. Varjostavat savupiiput ja muut vastaavat elementit tulee sijoittaa katon pohjoislappeelle, toteaa LUT-yliopiston sähkötekniikan tutkimusapulainen Altti Meriläinen.

Suomessa on aurinkosähköbuumi. Vuoden 2022 alussa Suomessa oli yhteensä yli 40 000 aurinkosähköjärjestelmää, ja määrä kasvaa jatkuvasti.

Esimerkiksi vuonna 2021 aurinkosähkön kapasiteetti kasvoi Suomessa yli 100 megawattia ja aurinkosähkön osuus Suomen energiantuotannosta oli noin 0,4 prosenttia. Kasvupotentiaalia on siis paljon.

.
.