Hyppää sisältöön

Pesäpallon Itä–Länsi-ottelut pelataan viikonloppuna – lajin 100-vuotisjuhlaa isännöi Tampere, joka on pesiskaupunkina untuvikko

Pesäpallon superviikonloppu, Itä–Länsi-tapahtuma, järjestetään Tampereella ensimmäistä kertaa. Viime hetkellä valmistunut Kaupin stadion tarjoaa hienot puitteet lajin parhaiden pelaajien kohtaamiseen.

Huippukotiuttajana tunnettu Siri Eskola on Manse PP:n tämän kauden uusia vahvistuksia. Paikka naisten Itä–Länsi-otteluun tuli tällä kertaa yleisön äänillä. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Suomen ja samalla maailman parhaat pesäpalloilijat ottavat viikonloppuna mittaa toisistaan Itä–Lännessä. Tapahtuma järjestetään nyt Tampereella, ensimmäistä kertaa nykymuodossaan.

– Eihän Itä–Länttä ole tämän kokoluokan kaupungissa järjestetty vuosikymmeniin. On kiva tuoda lajin huipputapahtuma tällaiseen vetovoimaiseen ja helposti lähestyttävään kaupunkiin, sanoo tamperelaisen Manse PP:n puheenjohtaja Pirkka Savilahti.

Manse PP:n joukkueessa ensimmäistä kauttaan pelaavalle Siri Eskolalle tämän vuotinen Itä–Länsi on aikuisten tasolla kaikkiaan kolmas. Tämä kerta poikkeaa kuitenkin aiemmista parillakin tapaa.

– En ole pelannut koskaan aikaisemmin kotikentällä enkä Lännen joukkueessa edes juniorivuosina. Toivottavasti kotikenttäetu kuuluu ainakin kannustuksessa.

Siri Eskola siirtyi Manseen Jyväskylästä, jossa hän pelasi pari viime vuotta lyöjäjokerina. Tampereelle houkutteli se, että täällä oli tarjolla myös sisäpelipaikka siepparina. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Kannattajia Eskolalla selvästi on, sillä hän nousi Lännen joukkueeseen ensimmäisenä yleisön äänillä. Alun perin Kiimingistä kotoisin oleva huippukotiuttaja on tehnyt pesäpallouraa pääsarjatasolla Kempeleen Kirissä, Oulun Lipottarissa ja viimeksi Jyväskylän Kirittärissä.

– Pesäpalloilijalle valinta Itä–Länteen on hieno juttu, muistan haaveilleeni siitä jo pikkutyttönä. Pidän erityisen isona kunniana sitä, että minut valittiin mukaan yleisön suosikkina.

Tampereen Kauppiin rakennettu urheilustadion otettiin käyttöön tiistaina.

Kiinnostus pesäpalloon on kasvussa Tampereella

Tampere tunnetaan urheilukaupunkina, mutta sen pesishistoria on melko ohut. Siitä voidaan mainita edesmenneen Mansen Pesäpallon voittama vuoden 1984 naisten mestaruus tai vuoden 1943 miesten mestaruus, jonka voitti Valtion Lentokonetehtaan joukkue.

Nykyinen kotijoukkue Manse PP perustettiin vuonna 2005. Mansen naiset ovat pelanneet Superpesis-tasolla vuodesta 2015. Viime vuonna mestaruuden voittanut miesten joukkue pelaa Superpesiksessä kolmatta kauttaan. Seuralla on myös junioritoimintaa – aiempina vuosina se on Tampereella ollut vähäistä.

Manse PP:n menestyksen myötä innostus pesäpalloon on selvästi noussut. Tämä näkyy myös kiinnostuksena Itä–Länsi-tapahtumaan.

– Ennakkomyynti on sujunut hyvin. Naisten ja miesten otteluihin myydään nyt viimeisiä pääkatsomopaikkoja. Pesäpalloväkeä tulee tietysti ympäri Suomen, mutta selvästi myös pirkanmaalaiset ovat liikkeellä, Savilahti sanoo.

Pesäpalloliiton Aleksi Järviahon mukaan Tampere on hyvä paikka Itä–Lännelle, kun laji juhlii 100-vuotista historiaansa. – Täällä on nyt kova buumi päällä. Uskon tapahtuman kiinnostavan tamperelaisia ja muitakin, hän sanoo. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Tällä viikolla valmistuneeseen Kaupin uuteen pääkatsomoon mahtuu 2 500 katsojaa. Lisäkatsomoiden avulla paikkamäärää voidaan kasvattaa aina 5 000:een asti. Itä–Lännen tapahtumavastaava Aleksi Järviaho Pesäpalloliitosta lupaa, että kaikki halukkaat mahtuvat mukaan.

– Odotan viikonloppua kyllä hyvällä mielellä. Täällä Kaupissa ainakin puitteet ovat viimeisen päälle.

Itä–Länsi-ottelut pelataan Kaupin pesäpallostadionilla 9.–10.7. Tunnelmaan pääsee jo perjantai-iltana, kun Manse PP:n miehet kohtaavat Sotkamon Jymyn. Pirkka Savilahti vinkkaa tapahtumaan tulijoille, että kaikkien kannattaa tutustua tapahtumasivuilla (siirryt toiseen palveluun) oleviin saapumisohjeisiin.

– Auto kannattaa jättää kauemmaksi ja tulla Kauppiin kävellen tai julkisilla kulkuvälineillä.

Millaisia ajatuksia juttu herätti? Onko sinulla kokemuksia Itä-Länsi-tapahtumista? Keskustele aiheesta perjantaihin kello 23:een saakka.

Lue myös:

.
.