Hyppää sisältöön

Kesä on otollista aikaa rakkaushuijarille, joka manipuloi taitavasti tunteita, varoittavat asiantuntijat

Rakkaushuijari on ammattirikollinen, joka manipuloi tunteita tehokkaiksi todetuilla keinoilla, muistuttavat Mysafetyn maajohtaja Johanna Abgottspon ja Väestöliiton johtava asiantuntija Heli Vaaranen.

Rakkaushuijarit ottavat usein uhreihinsa yhteyttä sosiaalisessa mediassa. Kuvituskuva. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Kesä on otollista aikaa romanssille, mutta myös rakkaushuijarille, kertoo vakuutuspalveluyritys Mysafetyn maajohtaja Johanna Abgottspon.

– Kesällä voi olla enemmän aikaa, ja silloin saatetaan etsiä kesäromanssia, Abgottspon kertoo Radio Suomen Päivän haastattelussa.

Arviolta jopa 90 000 suomalaista on joutunut rakkaushuijauksen kohteeksi, ja 180 000 ihmistä tuntee jonkun huijauksen uhriksi joutuneen. Nettirikollisuus, kuten rakkaushuijaukset, on myös lisääntynyt voimakkaasti viime vuosina.

Tyypillisesti rakkaushuijauksessa huijari esittää olevansa esimerkiksi lääkäri tai sotilas. Hän ottaa uhriin yhteyttä sosiaalisessa mediassa ja rakentaa tämän kanssa suhdetta kuukausien, jopa vuosien ajan.

Rakkaushuijarit voivat lähestyä uhria esimerkiksi ylenpalttisen imartelevilla viesteillä. Kuva: Yle

Jossain vaiheessa suhdetta huijari kertoo joutuneensa vaikeuksiin, joiden selvittämiseen hän pyytää rahaa. Oikeasti mitään romanssia tai vaikeuksia ei tietenkään ole olemassakaan.

Mysafetyn tekemän tutkimuksen mukaan neljännes uhreista kertoo menettäneensä huijauksessa yli 5 000 euroa, mutta joskus huijarin taskuun lähtee jopa satoja tuhansia euroja. Joskus uhrin korttitiedot tai verkkopankkitunnukset voivat myös päätyä ammattirikollisten käsiin, Abgottspon kertoo.

Voit kuunnella Radio Suomen Päivän haastattelun kokonaisuudessaan alta.

Lomaromanssista haaveillaan, mutta järki kannattaa pitää päässä, sillä apajilla on myös rakkaushuijareita. Millaisia ovat huijarit ja kuinka lipeviä heidän vakuuttelunsa? Mitkä ovat vaaran merkit? Sitä selvittävät etäyhteydellä Heli Vaaranen, johtava asiantuntija Väestöliitosta ja puhelimitse maajohtaja Johanna Abgottspon Vakuutuspalveluyritys MySafetystä. Radio Suomen päivän studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Yksinäisyys altistaa huijauksille

Rakkaushuijauksen uhri on usein luonteeltaan empaattinen, kiltti ja myötätuntoinen. Tyypillinen tarina on, että uhri on eronnut aiemmin pitkästä avioliitosta ja hänestä on sen myötä tullut yksinäinen, kertoo Väestöliiton johtava asiantuntija Heli Vaaranen.

– Yksinäisyys edesauttaa huijausta, koska huijarin lähtökohta on se, että asia pidetään salassa. Uhri ei rupattele kaikilleen ystävilleen siitä, että tällainen ihminen löytyi.

Huijarit tietävät, että tietty kaava toimii, sanoo Vaaranen.

– Heillä on erittäin taitavia keinoja, esimerkiksi ihan sanojen käyttö: enkelini, rakkaimpani, kaunokaiseni. Ne tuntuvat hienoilta ja saavat aikaan rakkaushormoni oksitosiinin vyöryn.

Järkeily on vaikeaa, mutta tärkeää

Rakkaushuijauksen voi välttää, jos pystyy laittamaan tunteet sivuun ja arvioimaan tilannetta terveellä järjellä. Järkeily ei aina ole helppoa, mutta silti sitä pitäisi yrittää, sanoo Vaaranen.

– Tunne on erittäin voimakas asia. Täytyisi ymmärtää, että tunteita voi herättää myös manipuloimalla.

Jos on kuitenkin jo joutunut uhriksi, sitä ei pidä hävetä, toteaa Vaaranen. Huijarit ovat ammattilaisia ja satsaavat paljon luottamuksen rakentamiseen.

– Siitä pitäisi puhua enemmän. Virheet ja pettymys kuuluvat elämään. Sen myöntäminen on alku siihen, että pääsee turvalliseen elämään, Vaaranen toteaa.

Läheisille asian myöntäminen voi olla vaikeaa, mutta ammattilaiset, kuten poliisi ja pankkien työntekijät eivät tuomitse, kertoo Abgottspon. Tärkeintä olisikin tehdä rikosilmoitus ja huolehtia siitä, että huijari ei pääse käsiksi pankkitilille.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 6.7. klo 23:een asti.

Lue myös:

.
.