Hyppää sisältöön

Tv-ohjelmat ruokkivat kuluttajien puutarhaunelmia, ja yhä useampi hankkii pihalleen nyt siirtonurmikon – jopa kakkoslaatua kysytään

Siirtonurmi on yhä useammin vaihtoehto perinteiselle nurmikon kylvämiselle. Kysyntä on kasvanut tasaisesti. Alan yrittäjät seuraavat kustannusten kasvua tarkasti.

Siirtonurmen suosio piilee siinä, että piha on pian käytössä, uskoo yrittäjä Asko Mäki
Siirtonurmen suosio piilee siinä, että piha on pian käytössä, uskoo yrittäjä Asko Mäki

Televisio-ohjelmissa läpipääsemättömät piharyteiköt muuttuvat ammattilaisten käsissä paratiisipuutarhoiksi hetkessä. Nokkospuskan tilalle ilmestyy kutsuva nurmikenttä, johon aurinkotuolin voi asetella heti.

Ohjelmista ideat itävät amatööripuutarharhurin suunnitelmiin ja yhä useammin siirtonurmi on kylvöä kiinnostavampi ratkaisu pihanurmen loihtimiseen.

– Televisio-ohjelmissa ihmiset näkevät miten äkkiä tulee valmista ja se vaikuttaa kysyntään, uskoo siirtonurmiyrittäjä Asko Mäki Ilmajoella toimivasta Vihermatosta.

Asko Mäen mukaan erityisesti lapsi- ja koiraperheet arvostavat sitä, että rapakkovaihe jää väliin. Vihermatto on toiminut Ilmajoella reilut kymmenen vuotta ja kysyntä on kasvanut vuosi vuodelta.

Entinen sikatilallinen päätti kokeilla aluksi hehtaarin alalla olisiko siirtonurmi possuja parempi konsti pysyä leivän syrjässä. Kokeilu vakuutti, ja niin hankittiin kaikki toimintaan tarvittavat laitteet. Nyt Ilmajoen Tuomikylässä kasvaa nurmea 16 hehtaarin alalla.

– Eikä ole ollut sikoja ikävä, toteaa Asko Mäki.

Kustannusten kasvu huolettaa

Siirtonurmi on mielletty kalliiksi, mutta kustannus ei lopulta ole merkittävästi kylvöä kalliimpi, vakuuttavat alan yrittäjät.

Finnurmi on alan vanhimpia toimijoita Suomessa, siellä töitä siirtonurmen parissa on tehty jo 40 vuoden ajan.

– Samat pohjatyöt on tehtävä ja kyllä siemenetkin maksavat, muistuttaa myyntipäällikkö Piritta Rantula Finnurmi oy:stä

Siirtonurmen kysyntä kasvoi kohinalla koronakesinä, eikä se näytä ainakaan vielä taittuvan vaikka kustannusten kasvu rasittaa nurmiyrittäjien lisäksi myös kuluttajia.

– Ihmiset viihtyvät pihoilla ja vaikka nyt jo myös matkustetaan, buumi näyttää jatkuvan, Rantula kertoo.

Myös Virhermatossa on riittänyt asiakkaita vähintään entiseen malliin, mutta kustannusten nousu huolettaa. Polttoaineet, lannoitteet ja rahdit ovat kaikki kallistuneet, eikä joka senttiä voi siirtää heti hintoihin.

– Ihmisten käytössä oleva raha vähenee. Koronavuosina ihmisillä oli rahaa ja aikaa ehkä enemmän kuin nyt. Vaikka tämä on ollut hyvä vuosi meille, aika näyttää, mihin tässä mennään.

Myös Finnurmessa kustannusten kehitys on tarkassa seurannassa, mutta välitöntä painetta hintojen nostamiseen ei ole.

– Tarkkailemme tilannetta, katsotaan mihin tämä kääntyy, toteaa myyntipäällikkö Piritta Rantula.

Helppo mutta ei kokonaan huoleton

Vaikka siirtonurmi on nopeasti käyttövalmis, se edellyttää huolellista kastelua alkuvaiheessa päästäkseen juurtumaan. Kun näin tapahtuu, nurmi myös kasvaa ja sitä pitää leikata.

Siirtonurmi on elävä, toisin kuin keinonurmi, vaikka toisinaan nämä kaksi saattavat helppouteen hurahtaneen kuluttajan käsityksissä sekoittua.

Asko Mäen rinnalla Vihermatossa työskentelee vaimo Pirjo Mäki. Hän kertoo, että varsin usein kysytään muun muassa sitä, minkä väristä nurmi on, tai onko saatavilla kakkoslaatua.

– Kerran asiakas kysyi mitä tehdä, kun ruoho on nyt 13 senttiämetriä pitkää.

Kun perusasiat on tehty selviksi, siirtonurmi yleensä viihtyy hyvin. Kiihkein myynti taittuu tyypillisesti heinäkuussa lomakauteen, mutta esimerkiksi Vihermatossa kauppaa tehdään niin pitkään kuin maa on sula.

– Viime vuonna vielä kolattiin lumet, että saatiin asiakkaalle rullat nostettua, muistelee Asko Mäki.

Näissä olosuhteissa tehtyyn siirtoon liittyy riskinsä, matto kun ei pääse heti juurtumaan, mutta keskimäärin nekin onnistuvat kunhan kastelu on kevään tullen erityisen huolellista.

– Eikä ainakaan meidän korviin ole tullut, että yksikään olisi pommiin mennyt, sanoo Asko Mäki.

Yrittäjät säiden armoilla

Siirtonurmiyrittäjät joutuvat elämään kulloistenkin sääolojen mukaan. Viime kesä oli painajainen. Vihermatolla ei ole kastelujärjestelmää ja Asko Mäki muistelee ajaneen 400 kärrykuormaa vettä Tuomiluomasta nurmelle.

– Se oli vähän kuin kiukaalle olisi ajanut, mutta sillä yritettiin pitää nurmi hengissä, muuten ei olisi ollut mitä myydä.

Kesää suurempia haasteita tarjoavat talvet. Viime talvi oli juuri sellainen kuin toivoa sopii. Kunnon lumitalvi, jolloin nurmi talvehti hyvin hangen alla. Toisin on silloin, kun lämpötila sahaa. Kun nurmikenttä muistuttaa luistinrataa, hankaluuksia on luvassa.

– Ongelma on se, että lumi sulaa ja jäätyy vuorotellen, pellon pintaan kertyy paksu jääkerros ja siellä alla nurmi kuolee.

Tähän mennessä kesä on ollut siirtonurmi yrittäjille ihanteellinen.

– Sopivasti lämpöä ja vettä.

Lue myös:

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun torstaihin 7.7. kello 23:een saakka.

.
.