Hyppää sisältöön

Venäjä luopuu rajanylittäjien koronarajoituksista – Suomessa ei silti tarkkaan tiedetä, millä ehdoilla naapuriin saa matkustaa

Venäjän ilmoitus purkaa maahantulon koronarajoituksia lisäsi heti kiinnostusta viisumin hankintaan. Suomessa odotetaan edelleen tarkempaa tietoa rajanylitysten ehdoista.

Matkanjärjestäjien mukaan viisumihakemusten määrä lisääntyi heti, kun Venäjä ilmoitti purkavansa rajanylittäjien koronarajoitukset. Kuvituskuva. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Venäjän ilmoitus luopua maahantulon koronarajoituksista 15. heinäkuuta alkaen on lisännyt viisumeihin liittyviä kyselyitä ja tilauksia matkatoimistoissa. Edelleen on kuitenkin epäselvää, millä ehdoilla Venäjä päästää ensi viikon perjantain jälkeen maahan ulkomaalaisia, esimerkiksi Suomen kansalaisia.

Suomen Pietarin-pääkonsulaatin arvion mukaan Venäjä antaa ulkomaalaisten maahantuloa koskevan tarkentavan ohjeen todennäköisesti vielä ennen 15. heinäkuuta.

– On todennäköistä, että lisätietoa tulee lähipäivinä, sanoo edustuston päällikön sijainen Jussi Soini Pietarista.

Vaatimus pcr-testistä jäänee voimaan

Epäselvyys maahantulon ehdoista johtuu kahdesta keskenään ristiriitaisesta Venäjän hallituksen tiedonannosta.

Yhtäältä Venäjän hallitus tiedotti maanantaina, että se tulee purkamaan heinäkuun puolivälissä kaikki rajanylitysrajoitukset, jotka on asetettu koronapandemian takia. Toisaalta se muistutti samalla jatkavansa ulkomaalaisten maateitse tapahtuvaa maahantuloa koskevia rajoituksia.

Viime viikolla Suomen rajoja koskeneet koronarajoitukset poistettiin. Silloin liikenne oli vielä rauhallista osin Venäjän oman rajan rajoitusten vuoksi. Vaalimaan rajatarkastusaseman päällikkö Jussi Pekkala kertoo, miltä asemalla näytti heti 1. heinäkuuta.

Kokeneet Venäjän-matkailun asiantuntijat Suomessa ennustavat, että lähipäivien tiedonannossa Venäjä päätyy päästämään ulkomaalaiset maarajan yli samoin kuin ennen korona-aikaa, mutta heiltä vaaditaan negatiivinen pcr-testitulos.

– Tätä on odotettu. Meille alkoi heti tulla uusia viisumihakemuksia. On ihmisiä, jotka haluavat hankkia viisumin valmiiksi jo etukäteen. He ehkä pelkäävät, että viisumien käsittely ruuhkautuu, kun Venäjälle pääsyn ehdot tarkentuvat, arvioi toimitusjohtaja Peter Holst matka- ja viisumipalveluja tarjoavasta Lähialuematkoista.

Kiire tarkastamaan kiinteistön kuntoa

Vuonna 2020 asetettujen koronarajoitusten vuoksi ulkomaalaiset ovat toistaiseksi saaneet tulla Venäjälle maarajan yli vain erikoisluvalla perustellusta syystä. Perustelut ovat liittyneet esimerkiksi työtehtäviin, lähisukulaisen tapaamiseen tai hautajaisiin sekä lääketieteellisiin syihin.

– On ihmisiä, joilla ei ole perustetta erityislupaan, mutta silti hyviä syitä matkustaa Venäjälle. He haluavat esimerkiksi päästä tapaamaan ystäväänsä, rakastettuaan tai mitä ikinä. Minusta matkailu rajan yli molemmin puolin on tärkeää rauhantyötä. Se vähentää epäluuloja ihmisten välillä, Holst miettii.

Lappeenrannassa matkatoimisto Saimaan Liikennettä pyörittävä Ingrid Vasina kertoo saavansa asiakkailta varmistelupuheluita, joissa kysytään, onko tieto rajan avautumisesta turisteille varmasti totta.

– Yksi ryhmä ovat Suomessa asuvat venäläistaustaiset, joilla ei kuitenkaan ole Venäjän passia. Heillä voi olla esimerkiksi kiinteistöomistusta Venäjällä, mutta ei ketään riittävän läheistä sukulaista siellä, että olisi sen perusteella saanut erityisluvan maahantuloon. Nyt he pääsevät ensi kertaa vuoden 2020 jälkeen tarkastamaan kiinteistönsä tilanteen, Vasina kertoo.

Suomen Rajavartiolaitoksesta viestitään Ylelle, että se ei voi toisen maan viranomaisen puolesta arvioida, millaisia erikoissäännöksiä tai rajoituksia Venäjän maahansaapumistarkastukseen sisältyy.

Ulkoministeriö kehottaa välttämään kaikkea matkustamista Venäjälle. Tulli muistutti aiemmin, että EU:n Venäjää vastaan asettamat pakotteet koskevat myös Venäjällä reissaavia yksityishenkilöitä.

Koronapandemiaan liittyvät maahantulon rajoitukset Suomen ulkorajoilla päättyivät 1. heinäkuuta.

Voit keskustella aiheesta torstaihin kello 23 asti.

.
.