Hyppää sisältöön

Yhteispäivystykset ruuhkautuneet sekä Joensuussa että Kuopiossa – potilaiden varauduttava tuntien odotukseen

Siun soten yhteispäivystyksestä Joensuussa kerrotaan tosi ruuhkaisesta tilanteesta. Tuntien jonotuksesta varoitetaan myös KYSin yhteispäivystyksessä Kuopiossa.

Sijaispula on ruuhkauttanut päivystysvastaanotot Itä-Suomessa lomakaudella. Potilaat voivat joutua odottamaan vuoroaan useitakin tunteja. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Julkisen terveydenhuollon yhteispäivystykset ovat tiukilla kesälomakaudella. Päivystykset sairaaloissa ruuhkautuvat, kun henkilöstöpulan vuoksi terveysasemia on suljettu ja vastaanottoaikoja supistettu.

– Meillä on vaikeuksia saada sijaisia sekä lääkäreissä että hoitajissa. On erittäin kiireistä ja mennään aika kovalla kuormituksella koko ajan, kertoo Siun sote -kuntayhtymän yhteispäivystyksestä kesällä vastaava osastonylilääkäri Heljä Vänni.

Hän varoittaa, että Pohjois-Karjalan yhteispäivystyksessä Joensuussa jonotusajat ovat nyt jopa tuntikausia.

– Aina tänne hakeutuessaan on syytä varautua, että pitkään joutuu odottamaan. Hoidamme potilaat kiireellisyysjärjestyksessä: kriittisesti ja vakavasti sairastuneet potilaat menevät luonnollisesti muiden edelle. Kun kiireellisiä potilaita alkaa kertyä, kiireettömämmät asiat joutuvat odottamaan, Vänni toteaa.

Potilaita käy Siun soten yhteispäivystyksessä lomakaudella päivittäin keskimäärin 120-150.

Kuopion yliopistollisen sairaalan päivystykseen on kesällä tullut muun muassa vammapotilaita, sydänoireisia ja päihdeongelmaisia sekä helteen rasittamia vanhuksia. Kuva: Keijo Salokangas / Yle

KYSissä myös kiireistä

KYSin yhteispäivystyksessä Kuopiossa on niinikään odotettavissa tuntien jonotus. Potilaita käy päivystyksessä normaalina kesäpäivänä 170-200.

Ylilääkäri Sari Hämäläinen KYSin päivystyksestä kertoo, että lisäksi viimeisen kahden viikon aikana helle kuormitti ja toi päivystykseen erityisesti vanhusväestöä.

– Ja mökkiläiset tulevat helpommin päivystykseen, jos on sattunut tapaturma, Hämäläinen huomauttaa.

Päivystyksen kiirettä lisäävät potilaat, joiden vaivat voisi hoitaa terveysasemilla tai kotona. Tällaisia ovat esimerkiksi pitkäaikaiset sairaudet, pienet haavat, palovammat ja hyönteisen pistot sekä flunssat.

Sekä Joensuussa että Kuopiossa yleistynyt potilasryhmä päivystyksessä ovat varsinkin ilta- ja yöaikaan sähköpotkulaudalla kaatuneet tai kolaroineet. Heillä on yleensä pään ja kasvojen vammoja, vakaviakin.

Kaikki vaivat eivät kuulu päivystykseen

Lääkäri kehottaa miettimään, onko vaiva sellainen, että sen takia on välttämättä lähdettävä ruuhkaiseen päivystykseen.

– Pitkäaikaiset vaivat ja pienet traumat - pienet palovammat ja haavat, nilkkojen nyrjähdykset, flunssat ja tavalliset kuumetaudit - sellaiset hoituvat ihan omin konstein kotona, akuuttilääkätieteen erikoislääkäri Heljä Vänni luettelee.

Päivystykseen on syytä lähteä, jos esimerkiksi yleisvointi huononee merkittävästi, tulee voimakkaita uusia kiputiloja, rintakipua tai hengenahdistusta. Myös murtumat hoidetaan päivystyksessä.

Potilaita kehotetaan aina soittamaan neuvontanumeroon 116 117 ennen päivystykseen lähtemistä.

Päivystykseen tulijoilta Vänni toivoo ymmärrystä ruuhkille, kun hoitoon pääsy kestää tavanomaista pitempään.

– Tilanne on kaikkien hermoja raastavaa, osastonylilääkäri vakuuttaa.