Hyppää sisältöön

Häiritsijä saattoi 1990-luvulla kertoa itse avoimesti tekemisistään, sanoo Satu Hassi

Vuonna 1991 eduskuntaan noussut Satu Hassi (vihr.) sanoo, että asenteet häirintää kohtaan ovat vuosien saatossa tiukentuneet. Silti häirinnästä kertovia ei useinkaan oteta vakavasti.

Vihreiden kansanedustaja Satu Hassi uskoo, että poliitikkojen häirintä vähenisi, jos ulkopuoliset puuttuisivat näkemiinsä häirintätilanteisiin.
Vihreiden kansanedustaja Satu Hassi uskoo, että poliitikkojen häirintä vähenisi, jos ulkopuoliset puuttuisivat näkemiinsä häirintätilanteisiin.

Naispoliitikkojen häirintä on yhä yleistä.

Näin arvioivat esimerkiksi kahdeksan Ylen haastattelemaa naispoliitikkoa. He sanovat, että häirityt poliitikot eivät usein puhu kohtaamastaan häirinnästä, koska sen pelätään esimerkiksi leimaavan henkilön hankalaksi ihmiseksi.

Vihreiden konkarikansanedustaja Satu Hassi toivoo, että häirityksi joutuneiden poliitikkojen olisi helpompaa tuoda asia julki, jos häirintään suhtauduttaisiin vakavammin.

– Kun joku ilmoittaa, että häntä on häiritty, se pitäisi ottaa tosissaan ja ruveta selvittämään asiaa sen sijaan, että keksitään vähätteleviä verukkeita, Hassi sanoo Ylen 8 minuuttia -ohjelmassa.

Hassi on yksi eduskunnan pitkäaikaisimmista kansanedustajista. Hänen mukaansa naisten häirintä eduskunnassa on vuosien saatossa muuttunut.

– Asenteissa on tapahtunut valtava muutos.

Aiemmin häirintä oli Hassin mukaan selvästi nykyistä avoimempaa. 1990-luvulla häiritsijä saattoi jopa itse kertoa tekemisistään.

Hassi kiittää esimerkiksi eduskunnan puhemies Matti Vanhasen (kesk.) suhtautumista kansanedustaja Iiris Suomelan (vihr.) salakuvaamistapaukseen kesäkuun lopussa.

Tuolloin Valta kuuluu kansalle -puolueen toinen varapuheenjohtaja Jarno Vähäkainu otti Suomelasta salaa kuvan ja jakoi sitä sosiaalisessa mediassa halventavalla saatetekstillä. Vanhanen ilmoitti nopeasti, että tapaus selvitetään. Lopulta Vähäkainu sai porttikiellon eduskuntaan.

Katso 8 minuuttia -ohjelma Yle Areenassa: Miten naisten häirintää pitäisi torjua eduskunnassa, Satu Hassi?

Lue lisää:

.
.