Hyppää sisältöön

Tartuntojen määrä on yhä valtava, mutta silti kuluva kesä on helpoin kaikista koronakesistä, sanoo Asko Järvinen

Kesän koronatilanne on kohtuullisen rauhallinen, vaikka tartuntamäärä on yhä valtava, sanoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ylilääkäri Asko Järvinen.

Korona on tullut jäädäkseen, sanoo HUSin Asko Järvinen
Korona on tullut jäädäkseen, sanoo HUSin Asko Järvinen

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Koronaviruksen suhteen tulisi mennä "kohti normaalia", sanoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ylilääkäri Asko Järvinen Ylen aamun haastattelussa.

– Emme me tästä eroon pääse. Kyllä tämä koronavirus on tullut tänne jäädäkseen. Emme kykene poistamaan sitä rokotteilla tai rajoitteilla.

Neljänsiä rokotteita annetaan nyt muun muassa 80 vuotta täyttäneille ja iäkkäille riskiryhmäläisille. Järvinen ei varsinaisesti kannata neljänsien rokotteiden antamista koko väestölle. Hän muistuttaa, että Suomessa rokotukset antavat paremman suojan siksi, että niitä on annettu pidemmällä aikavälillä kuin muissa maissa.

– Meidän kolme rokotettamme antavat suojaa, joka vastaa muualla enemmänkin neljää rokotetta, Järvinen arvioi.

Järvisen mukaan tilannetta helpottaa myös se, että koronaviruksen hoito on parantunut epidemian aikana. Suomeen saatiin kesällä uusi Paxlovid-koronaviruslääke, tosin sen käyttöön liittyy joitakin hankaluuksia eikä se sovellu yleisesti kaikille sairastuneille.

Järvinen vetoaa siihen, että rokote- ja rajoituspäätökset tehdään asiantuntijatiedon perusteella.

– Se ei ole mikään mediassa tapahtuvan huutoäänestyksen tulos.

Parempi tilanne kuin aiempina kesinä

Kesä on koronatilanteen suhteen rauhallisempi kuin aiemmat koronakesät, arvioi Järvinen.

– Kyllä tämä koko lailla erilainen on. Vaikean tautimuodon riski rokotetuilla on hyvin pieni, Järvinen sanoo.

Järvisen mukaan sairaaloissa korona löydetään yhä useammin sivulöydöksenä, kun sairaalahoidon pääsyy on jokin muu. Järvinen arvioi, että HUS-alueella vaikeaa koronaviruksen aiheuttamaa hengitysvajausta on noin neljäsosalla tai viidesosalla sairaalassa olevista koronapotilaista.

"Varsinaisia" koronapotilaita on Järvisen mukaan HUS-alueella nyt kymmenkunta. Järvisen mukaan sairaalahoitoa kuormittaa koronaa enemmän hoitohenkilökunnan akuutti puute.

Koronakuolleisuus saavutti huippunsa keväällä ja on tullut siitä jonkin verran alaspäin. Järvisen mukaan koronavirukseen kuolee tällä hetkellä pitkälti iäkkäitä ihmisiä, jotka ovat muutoinkin hyvin huonokuntoisia.

Koronatartuntojen määrä sen sijaan on pysynyt korkealla tasolla. Varsinais-Suomessa on arvioitu, että tartuntoja olisi jopa kuusinkertaisesti verrattuna virallisiin tilastoihin.

Myös THL:n jätevesiseuranta osoittaa, että koronavirusta löytyy jätevesistä yhä paljon.

Lue myös:

.
.