Hyppää sisältöön

Sairaala Novassa on kesäkuukausina todella tiukkaa työvoiman riittävyyden kanssa, johtajaylihoitaja: "Melkoista palapeliä tämä on"

Sairaalan päivystys on aika ajoin ruuhkautunut pahoin, mutta hoitajapula ei ole siihen ainoa syy.

Ennen keskussairaalan päivystykseen hakeutumista tulisi olla puhelimitse yhteydessä hoidontarpeen arviointiin. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Keski-Suomen sairaala Novassa kamppaillaan kesäkuukausina hyvin tiukan hoitajatilanteen kanssa, kun etenkin pidemmälle pätevöityneitä kesäsijaisia on ollut vaikea löytää. Töiden järjestely on ollut vaativaa.

– Meidän on varmistettava se, että osaaminen on riittävää esimerkiksi lääkehoidon puolella. Tietyt asiat hoitaja voi tehdä vasta kun on valmistunut opinnoista. Niukka tilanne on ollut, kun koronakin pyörii vielä ja poissaoloja tulee senkin takia, sanoo Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylihoitaja Heljä Lundgrén-Laine.

– Melkoista palapeliä tämä on.

Jonkin verran esimerkiksi leikkaustoimintaa ja vuodeosastojen toimintaa on supistettu, mutta se on kesällä tavallista, kun henkilökunnan lomia sovitellaan yhteen.

Lundgren-Laine kiittelee sitä, että yhteistyö sairaanhoitopiirin terveyskeskusten kanssa on pelannut hyvin ja potilaita on voitu siirtää keskussairaalasta terveyskeskusten vuodeosastoille silloin kun tarve on vaatinut.

Myös sairaalan päivystys on aika ajoin ruuhkautunut pahoin, mutta hoitajapula ei ole siihen ainoa syy.

– Yksi syy päivystyksen ruuhkille on se, että ihmiset eivät malta mennä oman terveyskeskuksen päivystykseen vaan hakeutuvat keskussairaalaan. Toki myös henkilökuntatilanne vaikuttaa, Lundgrén-Laine sanoo ja muistuttaa, että ennen päivystykseen hakeutumista tulisi olla puhelimitse yhteydessä hoidontarpeen arviointiin.