Hyppää sisältöön

Tampere-Pirkkala kasvattanut huimasti matkustajamääriään muun muassa uusien yhteyksien ansiosta – lisäkohteista neuvotellaan parhaillaan

Tampere-Pirkkalan lentoasemalta pääsee yhä useampaan kohteeseen ja matkustajamäärien odotetaan nyt kasvavan. Lentoasema on kuitenkin säilynyt ruuhkilta.

Puna-valkoinen lentokone kentällä.
Lentoasemalla on rauhallista ja lähes ruuhkatonta koneiden lähtöaikaan. Video: Anne Savin / Yle

Tampere-Pirkkala lentokentän matkustajamäärät ovat kasvaneet alkukesän aikana, mutta suurilta ruuhkilta on kuitenkin vältytty.

Aluejohtaja ja lentoaseman päällikkö Mari Nurminen Finaviasta kertoo, että toukokuusta lähtien, kun Tampere-Pirkkala on toiminut Air Balticin kotikenttänä ja se lisäsi uusia reittejä, matkustajamäärät ovat kasvaneet.

– Toukokuussa matkustajia oli lähemmäs 17 000 ja kesäkuussa noin 21 000.

Vuoden takaiseen koronakesään verrattuna luvut ovat kasvaneet huimasti. Nurminen kertoo, että matkustajamäärät ovat suurin piirtein samat kuin ennen pandemia alkua vuonna 2019. Finavian tilaston (siirryt toiseen palveluun) mukaan Tampere-Pirkkalan lentokentän kautta kulki vuonna 2019 noin 222 400 matkustajaa ja Helsinki-Vantaan kautta 21 861 100 matkustajaa.

– Jos matkustajamäärät jatkuvat ympäri vuoden yhtä hyvinä kuin nyt, olemme paremmissa luvuissa kuin vuonna 2019. Etenkin kesäkuun aikana olemme palautuneet hyvin.

Viime vuonna Tampere-Pirkkalan lentokentän kautta kulki noin 8 400 matkustajaa. Kun taas Helsinki-Vantaan kautta 4 261 500.

Vaikka kesäkuun aikana matkustajia on ollut Tampere-Pirkkalan lentokentällä lähemmäs 21 000, on ruuhkilta vältytty. Kuva: Anne Marjaana Savin / Yle

Air Baltic aloitti toukokuussa lennot Malagaan, Müncheniin, Osloon, Frankfurtiin, Rodokselle ja Kööpenhaminaan. Lisäksi lennot Amsterdamiin alkoivat kesäkuussa, ja myös Riikaan on lisätty vuoroja. Riikaan yhtiö on tehnyt lentoja jo vuodesta 2017.

Air Balticilta kerrotaan, että palaute asiakkailta on ollut positiivista, ja suorat reitit on otettu hyvin vastaan.

Lisäksi Ryanair on lentänyt viime syksystä lähtien Lontooseen, SAS puolestaan lentää Tampere-Pirkkalasta Tukholmaan. Myös kotimaan lentoihin tuli merkittävä lisäys, kun Finnair aloitti toukokuussa lennot Helsinkiin.

Tampere-Pirkkalassa ei ruuhkia

Eurooppalaisilla kentillä, mukaan lukien Helsinki-Vantaan kenttä, on tänä kesänä nähty suuria ruuhkia.

Vaikea työvoimapula ja lakot ovat johtaneet poikkeuksellisiin ruuhkiin lentokentillä. Helsinki-Vantaan kentällä ruuhkia on aiheuttanut työvoimapula turvatarkastuksessa.

Tampere-Pirkkalan lentokentällä ruuhkilta on vältytty, sillä matkustajamäärät ovat pieniä verrattuna Euroopan isoihin kenttiin.

Aluejohtaja ja lentoaseman päällikkö Mari Nurminen Finaviasta ei osaa arvioida sitä, ovatko matkustajat voineet valita pirkanmaalaisen lentokentän Helsinki-Vantaan sijaan kovien ruuhkien vuoksi. Se on kuitenkin varmaa, että myös muut kuin pirkanmaalaiset ovat löytäneet uudet yhteydet Tampere-Pirkkalasta.

– Matkustajia tulee melko paljon Pohjanmaalta, Keski- ja Itä-Suomesta.

Entä onko uusia reittejä suunniteltu lähtevän Tampere-Pirkkalan kentältä?

– Käymme kokoajan neuvotteluja lentoyhtiöiden kanssa, mutta vielä ole mitään, mitä voisi julkistaa. Toivomme, että saamme lisää yhteyksiä, tällä hetkellä näyttää positiiviselta, Nurminen sanoo.

Millaisia ajatuksia juttu herätti? Keskustele perjantaihin kello 23:een saakka!

Lue myös:

.
.