Hyppää sisältöön

THL suosittelee neljättä koronarokotusta 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmille – THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek: "Uusiin variantteihin räätälöityjä rokotteita odotetaan vielä"

Tartuntojen ennakoidaan lisääntyvän syksyllä, kun sää viilenee.

Koronaepidemia hyvin todennäköisesti kiihtyy syksyllä, arvioi THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek. Kuva: Mårten Lampén / Yle

THL aikoo suositella koronarokotusten neljänsien annosten laajentamista loppukesästä.

Kolmen rokotteen sarjan jälkeen tehosterokotusta suositellaan annettavaksi portaittain siten, että neljättä rokotusta alettaisin antaa kaikille 65 vuotta täyttäneille 15. elokuuta lähtien.

Syyskuun ensimmäisestä päivästä alkaen neljättä rokotusta suositellaan kaikille 60 vuotta täyttäneille sekä kaikille 12–59-vuotiaille, jotka kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin.

Neljättä rokotusta suositellaan koronaviruksen vuodenaikavaihtelun takia. On todennäköistä, että pohjoisella pallonpuoliskolla infektioiden määrä lähtee syksyllä nousuun.

Tulevaan epidemiatilanteeseen vaikuttaa myös se, minkälaisia uusia koronaviruksen variantteja syksyllä mahdollisesti esiintyy.

– Näiden syiden takia suojatehoa on hyvä lisätä erityisesti ryhmille, joiden kohdalla suojateho vakavaa tautia vastaan ajan kuluessa hiljalleen hiipuu, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Nuoremmilla ja ei-riskiryhmiin kuuluvilla vakava koronatauti on harvinainen, ja heillä kolmen annoksen antama suoja vakavaa tautia vastaan on vielä erittäin hyvä. Heille neljättä rokotusta ei vielä ole lääketieteellisesti syytä suositella.

Uusiin virusvariantteihin paremmin tehoavia rokotteita ei vielä saatavilla

Epidemiatilanne on Suomessa varsin rauhallinen, vaikka pientä nousua tartunnoissa on johtuen siitä, että helpommin tarttuva BA.5-variantti alkaa vähitellen muuttua valtavirukseksi.

– Sehän pystyy kiertämään rokotusten ja aikaisemmin sairastetun koronan antamaa immuniteettia. Emme vielä tiedä, minkälaisia variantteja sen jälkeen tulee, Nohynek sanoo.

Elokuussa alkavat neljännet rokotukset tullaan antamaan tällä hetkellä olemassaolevilla rokotteilla. Uusiin variantteihin paremmin tehoavia rokotteita kehitetään parhaillaan.

– Variantteihin räätälöityjä rokotteita joudutaan vielä odottamaan mahdollisesti pitempäänkin riippuen siitä, miten lääkeviranomaisten ja lääkefirmojen väliset neuvottelut ja päätökset tehdään, arvioi THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

THL:n nyt antama suositus on ennakkoarvio tehosterokotteiden antamisesta. Tarkennettu lopullinen suositus valmistuu viimeistään elokuun alussa. Ennakkotieto annettiin, jotta kunnat ehtivät valmistautua rokotusten antamiseen.

THL:n ennakoima suositus olisi linjassa muun muassa Tanskan ja Norjan kanssa. Näissä maissa koronaepidemia on edennyt varsin samalla tavoin kuin Suomessa.

Lue myös:

.
.