Hyppää sisältöön

Analyysi: Kokoomuksen saunapalo sammutettiin nopeasti, mutta kipinä jäi kytemään – kannatus notkahti, kun Rydmanin tapausta käsiteltiin

Kansanedustaja Wille Rydmaniin kohdistuvien syytösten tultua julki kokoomuksen puoluejohto halusi puhaltaa nopeasti pelin poikki, kirjoittaa politiikan toimittaja Matti Koivisto.

Kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokko, puheenjohtaja Petteri Orpo ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen ovat joutuneet kesäkuun aikana selittämään julkisuudessa kansanedustaja Wille Rydmanin toimintaa. Rydman päätyi eroamaan kokoomuksen eduskuntaryhmästä. Kuva: Jani Saikko / Yle

Kesäkuussa kokoomus kukitti puheenjohtaja Petteri Orpon jatkokaudelle tyytyväisissä tunnelmissa Kalajoella.

Vaalikauden alussa takunnut oppositiopolitiikka on saatu kulkemaan ja puolueen sisäiset kiistat eivät ryöpsähtele enää julkisuuteen samalla tavalla kuin vielä kuntavaalien alla. Kannatusmittausten mukaan Orpo on matkalla kohti hallitustunnustelijan asemaa kevään eduskuntavaalien jälkeen.

Yhdeksän kuukautta on kuitenkin pitkä aika politiikassa, jossa käänteet ovat olleet viime aikoina nopeita. Juhannusviikon uutispommi oli Helsingin Sanomien julkaisema laaja selvitys (siirryt toiseen palveluun) kokoomuksen kansanedustajan Wille Rydmanin ahdistavasta käytöksestä nuoria naisia ja tyttöjä kohtaan.

Kansanedustajaan kohdistuvat syytökset ovat puolueelle aina vakava asia, mutta kokoomuksen saunapalo uhkasi laajentua entisestään, kun julki tulleet tiedot herättivät kysymyksiä puolueen toiminnasta. Puolue oli ollut Rydmaniin kohdistuvista epäilyistä tietoinen, mutta selvittämistyö oli jäänyt median vastuulle.

Peli haluttiin puhaltaa nopeasti poikki. Julkinen tuomio puoluejohdosta oli nopea ja Rydmanin ilmoitettiin eronneen eduskuntaryhmästä tiistaina, kun HS:n juttu ilmestyi sunnuntaina. Asiasta ilmoitettiin jo ennen kuin kokoomuksen eduskuntaryhmä oli ehtinyt käsitellä tapausta.

Kokoomuksen kannatus notkahti kesäkuun aikana

Ylen viimeisimmässä puoluekannatusmittauksessa kokoomus on edelleen tukevasti johdossa, mutta kannatus on notkahtanut yli pari prosenttiyksikköä. Ero seuraavana tulevaan SDP:hen on kaventunut.

Lasku osuu ajallisesti yhteen Rydmanin tapauksen uutisoinnin kanssa, mutta kuten puoluekannatusmittauksissa yleensä, voi kannatusmuutosten syistä esittää lähinnä valistuneita arvioita.

Taloustutkimuksen Iltalehdelle tekemän erillisen kyselyn (siirryt toiseen palveluun) mukaan Rydmaniin kohdistuvilla syytöksillä ei ollut juuri vaikutusta kokoomusta aiemmin kannattaneiden äänestyshalukkuuteen, mutta muiden puolueiden kannattajien houkuttelua tapaus voi vaikeuttaa.

Erityisen suurta vaikutus on ollut vihreitä aiemmin äänestäneiden joukossa. Tällä voi olla jo merkitystä, sillä erityisesti suurissa kaupungeissa vihreistä on vuotanut kannatusta kokoomuksen suuntaan.

Puoluejohdon nopea reagointi sammutti saunapalon alkuunsa, mutta kipinä jäi kytemään. Rydman on ilmoittanut tekevänsä poliisille tutkintapyynnön Helsingin Sanomien jutusta todennäköisesti kuluvalla viikolla, mikä prosessin lopputuloksesta riippumatta nostaisi aiheen jälleen julkiseen keskusteluun. Rydman on kiistänyt naisten esittämät väitteet.

Soraäänet puolueen sisältä ovat toistaiseksi rajoittuneet Rydmania sosiaalisessa mediassa tukeviin yksittäisiin kokoomuslaisiin, mutta mikäli puolueen konservatiivisiipeen kuulunut Rydman lähtee taistelemaan vahvasti julkisuudessa asemansa puolesta, voivat puolueen jakolinjat jälleen näkyä ja kuulua.

Kokoomusta suosivat talousteemat nousemassa esille

Kokoomuksen johtoasema on notkahduksesta huolimatta harvinaisen selvä. Vaaleja kohti mentäessä puolueiden väliset kannatuserot yleensä tasaantuvat, mutta politiikan perusasetelmat suosivat tällä hetkellä kokoomusta.

Pääoppositiopuolue on tavannut viime vaalikausien aikana kasvattaa kannatusta siinä missä hallituspuolueita painaa hallitusvastuu.

Opposition keskinäisessä kisassa perussuomalaiset on jäänyt jalkoihin ja kokoomusta suosivat talousteemat näyttävät nousevan esille, kun Ukrainan sodan talousvaikutukset tuntuvat toden teolla kansalaisten kukkaroissa.

Kokoomus on kevään aikana nauttinut myös Nato-nosteesta, kun puolueen pitkään vaalima linja on muuttunut todellisuudeksi ja nimiksi Naton liittymispöytäkirjoissa.

Liikaan voitonvarmuuteen ei kuitenkaan ole kokoomuksessa varaa.

Vielä viime vuoden maaliskuussa edellä olivat sekä SDP että perussuomalaiset. Lisäksi nyt alavireinen perussuomalaiset on osoittanut jo useiden eduskuntavaalien aikana kykenevänsä ajoittamaan kannatusnousut juuri eduskuntavaalien kynnykselle, mikä voi näkyä kokoomuksen äänisaaliin kutistumisena.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lisää aiheesta:

.
.