Hyppää sisältöön

Kuumassa autossa aikuinen on lähes yhtä nopeasti hengenvaarassa kuin lapsi – lämpöhalvaus voi tulla hyvinkin äkkiä

Lapsi menehtyi alkuviikosta kuumaan autoon Itä-Suomessa. Aikuistenkin tulee varoa helteellä kuumenevia autoja.

Lapset eivät välttämättä pääse itse pois kuumasta autosta. Kuvituskuva. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Itä-Suomessa alle 15-vuotias lapsi menehtyi alkuviikosta kuumaan autoon. Itä-Suomen yliopiston ensihoidon professori Jouni Kurola kertoo yleisellä tasolla, että autossa lämpöhalvaus voi syntyä hyvinkin nopeasti.

Suomessa lämpötilat ovat kuitenkin harvoin niin korkeita, että autot kuumenisivat nopeasti hengenvaarallisiksi.

– Yleensä se vaatii suomalaisessa ilmastossa pidempikestoisen altistuksen kuin puoli tuntia, Kurola kertoo.

Kurolan mukaan mihinkään puolen tunnin aikarajaan ei kuitenkaan voi luottaa. Suorassa auringonpaisteessa kuumasta autosta tulee sietämättömän kuuma hyvin nopeasti.

Kuumassa autossa ihminen menehtyy lämpöhalvaukseen.

– Se ei ole mikään yksittäinen sairaus tai yhteen elinjärjestelmään kohdistuva asia, vaan kaikki elinjärjestelmät kärsivät kuumuudesta.

Aikuinenkin on vaarassa

Lämpöhalvaukseen vaikuttavat muun muassa auton sisäilman lämpötila, ihmisen koko ja perussairaudet.

– Perussairaudet altistavat nopeammin ongelmille, koska lämmönnousun sieto on alentunut. Kohonnut lämpö rasittaa verenkiertoelimistöä, Kurola toteaa.

Ihmiselimistön lämpötila on tarkkaan säädeltyä. Kun elimistön ydinlämpötila ylittää 42 astetta, puhutaan vakavasta lämpöhalvauksesta.

– Edetessään se johtaa tajuttomuuteen ja jopa menehtymiseen sen takia, että monet elinjärjestelmät vaurioituvat pysyvästi.

Kurolan mukaan sekä aikuinen että lapsi ovat lähtökohtaisesti yhtä suuressa vaarassa juuttuessaan kuumaan autoon. Käytännössä lapsi voi kuitenkin saada lämpöhalvauksen nopeammin, koska lapsella on vähemmän kuumuutta poistavaa ihopinta-alaa.

.
.