Hyppää sisältöön

Sairaanhoitaja tuli raskaaksi ja jäi ilman uutta työsopimusta TAYSissa: oikeus määräsi työnantajan 36 000 euron korvauksiin syrjinnästä

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri arvioi parhaillaan, valittaako se tuomiosta. Tehyn juristin mukaan vastaavanlaisia tapauksia on viime aikoina ollut myös muita.

Pirkanmaan käräjäoikeus antoi sairaanhoitajan syrjintää koskevan tuomion 23. kesäkuuta. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut Pirkanmaan sairaanhoitopiirin maksamaan korvauksia sairaanhoitajalle tasa-arvolain vastaisen syrjinnän vuoksi.

Käräjäoikeus katsoi, että sairaanhoitopiiri jätti sairaanhoitajan määräaikaisen sopimuksen uusimatta hänen raskautensa vuoksi. Lisäksi oikeus katsoi, että myöhemmin sairaanhoitopiiri syrji samaa sairaanhoitajaa kahdessa työntekijän valintatilanteessa.

Käräjäoikeus määräsi sairaanhoitopiirin maksamaan sairaanhoitajalle korvauksia 36 000 euroa. Raskaussyrjinnän osuus korvauksesta oli 20 000 euroa ja kahdessa työhönottotilanteessa tapahtuneen syrjinnän osuus yhteensä 16 000 euroa.

Koska sairaanhoitaja ei raskautensa vuoksi saanut uutta työsopimusta, häneltä jäi saamatta muun muassa kolmen kuukauden palkka eikä lomia kertynyt. Sairaanhoitajaa koskevan työehtosopimuksen mukaan työnantajan olisi pitänyt maksaa työntekijälle täysi palkka äitiysvapaan ensimmäiseltä kolmelta kuukaudelta.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Sairaanhoitaja ei tiennyt oikeuksistaan

Hoitaja kertoi raskaudesta työnantajalle loppukesästä 2019. Hänen määräaikainen sopimuksensa oli voimassa vuoden 2019 loppuun asti.

Ennen sopimuksen päättymistä sairaanhoitaja ilmoitti myös, että haluaisi jatkaa työntekoa siihen asti, kun hänen äitiysvapaansa alkaa määräaikaisen sopimuksen päättymisen jälkeen.

Kun työnantaja ilmoitti sairaanhoitajalle, että työt eivät jatku, sairaanhoitaja esitti työnantajalle toiveen, että voisi palata töihin perhevapaan jälkeen.

Pirkanmaan käräjäoikeuden mukaan sairaanhoitopiirin olisi pitänyt tarjota sairaanhoitajalle uutta, äitiysvapaan ajalle ulottuvaa määräaikaista työsopimusta, koska tarvetta työntekijöille oli.

– Käräjäoikeus katsoi ihan oikein, että raskaus oli syy sille, että tämä kokenut sairaanhoitaja ei saanut enää jatkoa työsuhteelleen, sanoo Tehyn juristi Päivi Vanninen.

Tehyn oikeuspalvelu on hoitanut sairaanhoitajan asiaa oikeudessa.

Tasa-arvolaki kieltää määräaikaisten työntekijöiden raskaussyrjinnän. Käräjäoikeus viittasi tasa-arvovaltuutetun lausuntoon, jonka mukaan asiassa ei ole merkitystä sillä, missä määrin äitiysvapaalle jäävä työntekijä tosiasiallisesti voi hoitaa kyseistä työtä.

Sairaanhoitaja vetosi oikeudessa siihen, että hän pyysi työsopimukseen jatkoa vain äitiysvapaansa alkuun asti, koska ei tiennyt määräaikaisena työntekijänä olevansa oikeutettu työehtosopimuksessa säädettyihin etuihin äitiysloman alusta lähtien.

Käräjäoikeus piti sairaanhoitajan kertomusta tältä osin uskottavana.

– Hän ei tiennyt, että työnantajan pitää kohdella häntä kuin hän ei olisi raskaana, Päivi Vanninen sanoo.

Vakituinen työpaikka sivu suun

Lisäksi käräjäoikeus katsoi, että sairaanhoitopiiri syrji samaa sairaanhoitajaa myöhemmin vuonna 2020 kahdesti työntekijän hakumenettelyssä. Sairaanhoitaja haki TAYSista kahta, vakituista työpaikkaa ilman tulosta.

Ensimmäisellä kerralla sairaanhoitaja ei päässyt edes haastatteluun, toisella kertaa haastattelu ei johtanut valintaan.

Käräjäoikeus katsoi, että sairaanhoitopiiri jätti sairaanhoitajan valitsematta perhevapaan takia. Myös näissä tapauksissa työnantajan toiminta täytti tasa-arvolain mukaisen syrjinnän tunnusmerkit.

– Sairaanhoitaja sanoi, että siinä oli hänen loppuelämänsä työpaikka. Se meni ohi sen takia, että hän oli perhevapaalla, Tehyn juristi Päivi Vanninen kertoo.

Sitten kun sairaanhoitaja oli taas käytettävissä, hän työllistyi samalle työnantajalle taas määräaikaisuuteen.

Käräjäoikeus antoi tuomion 23. kesäkuuta. Tehy-lehti (siirryt toiseen palveluun) kirjoitti tapauksesta maanantaina.

Vannisen mukaan tämäntyyppisiä, määräaikaisia työntekijöitä koskevia tapauksia on viime aikoina ollut Suomessa myös muita. Tehyllä on niitä myös parhaillaan vireillä.

Terveydenhoitoalalla määräaikaiset työsuhteet ovat yleisiä.

Sairaanhoitopiiri arvioi, valittaako tuomiosta

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä on jättänyt ilmoituksen tyytymättömyydestään tuomioon.

Sairaanhoitopiirin HR-johtaja Raija Ruoranen sanoo, että sairaanhoitopiiri perehtyy tuomion sisältöön tarkemmin tällä viikolla ja arvioi mahdollisen valituksen tekemistä myöhemmin.

Sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Leena Kostiainen (kok.) on pyytänyt sairaanhoitopiirin johdolta selvitystä asiasta. Kostiainen kaipaa lisätietoa tapauksesta, koska sairaanhoitopiirin hallitus päättää lopulta valituksen tekemisestä.

– Olen itse sitä mieltä, että jos tämmöinen virhe on tapahtunut, silloin pitää tyytyä käräjäoikeuden päätökseen, eikä lähteä siitä ainakaan valittamaan. Toki hallituksen pitää ensin saada selvitys siitä, mitä on tapahtunut, Kostiainen sanoo.

HR-johtaja Raija Ruorasen mukaan hallitukselle annettava selvitys on normaali käytäntö tämäntyyppisissä asioissa.

Lisää Pirkanmaan uutisia Ylen nettisivuilla ja Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

.
.