Hyppää sisältöön

Ruotsidemokraattien Jimmie Åkessonin mukaan Ruotsi ei ole voinut hyvin pitkään aikaan – "Magdalena Andersson ei rakasta Ruotsia"

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson haukkui nykyhallituksen Almedalen-puheessaan. Porvarileiri on lämmennyt yhteistyölle puolueen kanssa.

Åkesson: Ruotsiin voi muuttaa, jos omaksuu maan tavat
Åkesson: Ruotsiin voi muuttaa, jos omaksuu maan tavat

VISBY – Sosiaalidemokraatit ja Magdalena Andersson eivät rakasta Ruotsia, ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson sanoi puheessaan Almedalenin puistossa. Ruotsin vuotuinen politiikkatapahtuma on loppusuoralla.

Åkessonin mukaan sosiaalidemokraattien kahdeksan vuoden valtakausi on tuonut maahan pelkkää kurjuutta: Ruotsi on jakautunut, ihmisiä ammutaan kaduille, poliisia heitellään kivillä ja kansalaisten pitää irtisanoutua töistä, koska sinne ei ole varaa ajaa autolla.

Rakkauspuhe viittasi pääministeri Anderssonin sunnuntaiseen Almedalen-puheeseen, jossa hän hehkutti rakastavansa Ruotsia ja kaikkea ruotsalaista kuten luontoa, työmarkkinamallia, jokamiehenoikeuksia ja grillivinkkejä.

– Ruotsi ei voi hyvin. Ruotsi ei ole voinut hyvin pitkään aikaan, Åkesson synkisteli.

Hintojen noususta voi Åkessonin mukaan osin syyttää Putinin hyökkäystä Ukrainaan.

– Mutta se, että dieselin hinta on Ruotsissa maailman korkeimpia, ei riipu ympäröivän maailman tapahtumista. Se johtuu hallituksen politiikasta.

Osansa haukuista sai myös oikeusministeri Morgan Johansson, joka ei ole Åkessonin mukaan tehnyt mitään jengirikollisuuden saamiseksi kuriin.

Maahanmuuttopolitiikasta Åkesson linjasi, että Ruotsiin voi muuttaa muualta kunhan hyväksyy, että on tullut toiseen maahan ja sopeutuu elämään sen tavoilla eikä entisen kotimaan säännöillä. Jos tulee maahan tarkoituksena tehdä rikoksia tai elää ruotsalaisten verovaroilla, ei ole tervetullut.

Porvaripuolueet tarvitsevat ruotsidemokraatteja

Ruotsidemokraattien asema on kohentunut vaali vaalilta. Seuraavissa syyskuun valtiopäivävaaleissa kannatus ei välttämättä tuntuvasti nouse edellisvaalien 17,5 prosentista, mutta puolue voi lujittaa paikkaansa oikeiston tarpeellisena tukipuolueena.

Porvaripuolueiden vastaanotto alkaa olla jopa lämmin. Ruotsin kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson kehui omassa puheessaan ruotsidemokraattien maahanmuuttopolitiikkaa, kun vielä neljä vuotta sitten se oli selkeä erottava tekijä. Myös kristillisdemokraatit kehuivat puoluetta.

Kristersson laskee ruotsidemokraatit yhteiseen porvarien rintamaan, johon kuuluvat kokoomuksen lisäksi kristillisdemokraatit ja liberaalipuolue. Hallituspaikkaa Kristersson ei ruotsidemokraateille lupaa, koska "heiltä puuttuu kokemus yhteistyöstä."

Porvarileiri tarvitsee ruotsidemokraatteja lopettaakseen oppositiossa kärvistelyn.

Kannatusmittauksissa sosiaalidemokraatit johtavat selvästi, kakkosena on kokoomus ja kolmantena ruotsidemokraatit. Mikään puolue ei saa yksinään enemmistöä, vaan kumppaneita tarvitaan.

Uusnatsijuuria ei unohdeta

Kirjailija-toimittaja Anna-Lena Lodenius on juuri julkaissut puoleesta kirjan Svart på vit om sverigedemokraterna.

– He haluavat ehdottomasti hallitukseen, Lodenius sanoo ruotsidemokraateista.

Toisaalta puolueessa arvioidaan riskejä. Suomessa perussuomalaisten kannatus putosi hallituksessa, ja puolue jakautui kahtia. Norjassa edistyspuolue jätti hallituksen osittain siksi, että sen että kannatus romahti.

Äänestäjät eivät palkitse populistipuolueita kompromissien tekemisestä. Tanskan kansanpuolue taas on saanut vahvan vaikutusvallan maassa ilman hallitusvastuuta.

Ruotsidemokraateilla on vaikutusvaltaa varsinkin kunnallispolitiikassa.

Porvaripuolueet ovat lähentyneet ruotsidemokraatteja siitä lähtien, kun Ruotsin maahanmuuttopolitiikka kiristyi vuonna 2015. Maahanmuuttopolitiikassa voi silti olla muilla sovittelemista.

Lodeniuksen mukaan ruotsidemokraatit eivät halua integroitumista vaan sulautumista. Jos ei ole valmis sopeutumaan maan tapoihin, kuuluu lähteä kotiin.

Åkesson on johtanut puoluetta 17 vuotta. Valta puolueessa on keskittynyt Lodeniuksen mukaan pienelle piirille.

Jatkuva muistuttaminen puolueen uusnatsijuurista ja yhteistyön torjuminen sen perusteella ärsyttää puolueen johtoa.

– He joutuvat tekemään töitä häivyttääkseen menneisyyttä. Ruotsidemokraattien on oltava nykyään tarkkoja esiintymisissään Ruotsissa. Suomessa ollaan sallivampia sen suhteen, mitä voi sanoa.

Ruotsidemokraateilla maahanmuuttokysymykset leimaavat koko politiikkaa, muille Pohjoismaiden populistipuolueille ne ovat tulleet kyytiin myöhemmin. Esimerkiksi Tanskan ja Norjan puolueet aloittivat vastustamalla veroja ja valtion suurta roolia; perussuomalaiset olivat maaseudun puolue.

Lue myös:

.
.