Hyppää sisältöön

Tekla Kokkonen, 25, hurahti cosplaypukuihin: "Joku joskus sanoi, että jos kaikki rahat eivät mene harrastukseen, niin se on väärä harrastus"

Tekla Kokkonen hurahti cosplay-harrastukseen 12 vuotta sitten ja on käyttänyt tähän mennessä siihen tuhansia euroja. Hän on mukana järjestämässä Kuopiossa tulevana viikonloppuna pidettävää Nekoconia.

Tekla Kokkonen hurahti cosplay-harrastukseen yli 10 vuotta sitten. Cosplay on fiktiivisiksi hahmoiksi pukeutumista. Kuva: Karina Huttunen / Yle

Tekla Kokkonen, 25, kertoo, että cosplaypukujen tekemiseen saa uppoamaan sekä aikaa että rahaa. Kilpailupukuihin Kokkosella menee usein 80–150 työtuntia ja materiaaleihin noin sata euroa tai enemmän. Kirppareilta löytyy usein kenkiä ja asusteita asua varten tuunattavaksi, mutta sopivia kankaita harvemmin. Kaiken kaikkiaan cosplay-harrastukseen hän on käyttänyt rahaa tuhansia euroja.

– Joku joskus sanoi, että jos kaikki rahat eivät mene harrastukseen, niin se on väärä harrastus. Minun kohdallani tämä pitää 110 prosenttisesti paikkansa, Kokkonen naurahtaa.

Cosplay on fiktiivisiksi hahmoiksi pukeutumista. Usein harrastukseen kuuluu asun tai siihen kuuluvien osien tekeminen itse, mutta niitä tilataan myös valmiina netistä tai ompelijalta mittatilaustyönä.

Kokkonen on mukana järjestämässä viikonloppuna Kuopiossa pidettävää Nekoconia. Hän toimii cosplay-vastaavana eli vastaa tapahtumassa pidettävien cosplaypuku- ja photoshootkilpailujen järjestämisestä.

Valtaosa Nekoconin lipuista on myyty ennakkoon

– Cosplaypuvut tulevat olemaan näkyvin osa tapahtuman ulkopuolisille, sillä kilpailuun osallistujien lisäksi valtaosa muista kävijöistä pukeutuu joksikin hahmoksi, Tekla Kokkonen sanoo.

Nekoconin pääjärjestäjä Anniina Laukkaselle ja cosplay-vastaava Tekla Kokkoselle con-tapahtumat olivat nuorena tärkeitä paikkoja ilmaista itseään. Kuva: Karina Huttunen / Yle

Nekocon kokoaa tänä viikonloppuna kaikenikäiset animen, mangan ja japanilaisien pelien harrastajat Kuopion musiikkikeskukseen ja Kulttuuriareena 44:n. Tapahtuma järjestetään nyt viidennen kerran kahden koronavuoden tauon jälkeen.

Nekoconin pääjärjestäjä Anniina Laukkanen kertoo, että 1 300 lipusta on myyty ennakkoon jo tuhat. Osallistujat ja henkilökunta yhteenlaskettuna musiikkikeskuksen ja Kulttuuriareena 44:n liepeillä tulee pyörimään noin 1 500 ihmistä viikonlopun aikana.

Nekocon rakentuu vapaaehtoisten voimin

Tapahtuman järjestämisestä vastaa paristakymmenestä vapaaehtoisesta koostuva joukko eli conitea. Heidän apunaan viikonloppuna toimii liuta muita talkoolaisia monenlaisissa tehtävissä.

Japanilaisen populaarikulttuurin tapahtumia järjestetään Suomessa vuosittain yleensä kuudesta reiluun kymmeneen. Isoimpia tapahtumia Nekoconin lisäksi ovat Desucon Lahdessa, Tracon Tampereella ja Ropecon Helsingissä.

Nekocon järjestetään viidettä kertaa. Tapahtuma jouduttiin perumaan kaksi vuotta sitten koronan takia. Kuva: Karina Huttunen / Yle

Nekoconin ohjelmaan kuuluu valokuvaus- ja pukukilpailujen lisäksi erilaisia aihepiirin luentoja, sekä lauta- että konsolipelien pelailua, animemusiikkivideokilpailu sekä iltabileet lauantaina. Koko tapahtuma on päihteetön, sillä iso osa Nekoconin kävijöistä on nuoria.

– Edellisellä kerralla meillä oli myös täysi-ikäisten iltabileet, mutta tänä vuonna ei yhteistyöbaaria löytynyt, kun tapahtuma sattui samaan aikaan viinijuhlien kanssa, pääjärjestäjä Anniina Laukkanen sanoo.

Cosplay on suuressa roolissa con-tapahtumissa

Cosplaypukukilpailut järjestetään musiikkikeskuksen konserttisalissa, jotta kaikki halukkaat pääsevät niitä seuraamaan. Pukukilpailut ovat yksi tapahtuman vetonauloista. Niissä kilpaillaan erityisesti kädentaidoista eli pukujen täytyy olla suurimmaksi osaksi itse tehtyjä.

Tekla Kokkonen hurahti cosplaypukuihin vuonna 2010. Hänen kaverinsa kertoi con-tapahtumista, ja että niissä pukeudutaan fiktiivisiksi hahmoiksi.

Tekla Kokkonen edusti Suomea vuonna 2019 Nordic Cosplay Championship -kilpailussa. Hän pukeutui Yuko Oshima 9th -hahmoksi animesarjasta AKB0048. Kuva: Marko Paakkanen

– Menin sitten pyytämään mummolta, että hän ompelisi minulle puvun ja samalla opettaisi myös minua. Mummo oli ommellut ennenkin esiintymisasuja tanssiryhmälleen, Kokkonen kertoo.

Cosplaypukukilpailuja järjestetään myös kansainvälisesti

Vuosien varrella oppia on tullut lisää ja Tekla Kokkonen on menestynyt kädentaidoillaan cosplaypukukilpailuissa. Vuonna 2019 hän edusti Suomea Nordic Cosplay Championship -kilpailussa ja sijoittui neljänneksi.

– Osallistuin ensimmäisen kerran pukukilpailuun vuonna 2013 Kuopiossa Animeconissa, joten on senkin kannalta merkityksellistä, että olen nyt itse järjestämässä cosplaypukukilpailua täällä, Kokkonen tunnelmoi.

Tekla Kokkonen kertoo, että pitää erityisesti laulajahahmoiksi pukeutumisesta. AKB0048 -sarjan maailmassa viihde on kiellettyä ja Yuko Oshima 9th ilahduttaa laittomasti ihmisiä musiikilla yhtyeensä kanssa. Kuva: Marko Paakkanen

Häneltä on kysytty, että tekisikö hän tilauksesta myös muille pukuja, mutta ei ole siihen vielä ryhtynyt. Kipinä saattaisi sammua cosplay-harrastuksesta, jos siitä tekisi itselleen leipätyön.

Tekla Kokkonen säilyttää lähes jokaisen pukunsa, mutta erityisen tärkeitä ovat kilpailupuvut ja ensimmäinen mummon kanssa tehty asu. Harrastajat myös myyvät cosplaypukuja eteenpäin tai ne kierrätetään.

Japanilaisen populaarikulttuurin suosio kasvaa edelleen

Animen ja mangan suosio Suomessa on pääjärjestäjä Anniina Laukkasen mukaan kasvava ja korona-aikana on tullut paljon uusia harrastajia. Lieveilmiönä on ollut kiusaamista etenkin Tiktokissa.

Cosplaypukujen tekemisessä tarvitsee ompelutaitojen lisäksi monia muitakin taitoja. Tekla Kokkosen työn alla oleva peruukki. Kuva: Karina Huttunen / Yle

Nekoconin järjestäjät ovat siitäkin syystä panostaneet sometileihinsä paljon tänä vuonna. Julkaisuissa on kerrottu con-etiketistä ja muistutettu esimerkiksi kysymään lupaa jonkun yksittäisen henkilön kuvaamiseen tai videoimiseen.

Con-tapahtumat ovat monelle japanilaisen populaarikulttuurin harrastajalle tärkeä tilaisuus nähdä kavereita ympäri Suomen, pitää hauskaa ja olla oma itsensä samanhenkisten ihmisten ympäröimänä.

– Moni saattaa harrastaa piilossa kotipaikkakunnallaan, mutta conissa pääsee vapaasti ilmaisemaan itseään, Nekoconin pääjärjestäjä Anniina Laukkanen toteaa.

Tekla Kokkonen lisää, että tapahtumat ovat tärkeitä nuorille myös oman identiteetin löytämisen ja muodostumisen kannalta.

Lue myös:

.
.