Hyppää sisältöön

Suomessa on neljä maakuntaa, joissa ei ole ikinä järjestetty Jukolan viestiä – syynä huonot maastot ja pienet seurat

Erilaiset maastot ovat Jukolan viestin rikkaus. Vuonna 2024 suunnistustapahtuma järjestetään pienten mäkien Kauhavalla.

Jukka-Pekka Sorvisto, järjestelytoimikunnan puheenjohtaja, Lakia Jukola
Tasainenkin maasto haastaa suunnistajaa, sanoo Jukka-Pekka Sorvisto Lakia-Jukolasta.

Jo yli 70 kertaa järjestetyn Jukolan viestin suola on se, että tapahtuma kiertää ympäri Suomea erilaisissa maastoissa.

Silti Suomessa on yhä neljä maakuntaa, jossa tapahtumaa ei ole ikinä nähty: Ahvenanmaa, Kainuu, Keski-Pohjanmaa ja Pohjanmaa.

Sen sijaan esimerkiksi Uudellamaalla tapahtuma on järjestetty kymmenen kertaa, viimeksi Vantaalla vuonna 2012.

Keski-Pohjanmaan suunnistuksen varapuheenjohtaja Anne Polso epäilee, ettei tapahtumaa ole ikinä järjestetty Keski-Pohjanmaalla maaston vuoksi. Kalliot ovat pienipiirteisiä ja alue on soiden pirstomaa.

– Kalliomme ovat pienialaisia, eivätkä yhtä haasteellisia kuin esimerkiksi Varsinais-Suomessa.

Hänen mukaansa myös järjestäjäseurat olisivat melko pieniä.

Etelä-Pohjanmaan suunnistuksen puheenjohtaja Jari Åkerman on Polson kanssa samoilla linjoilla.

– Pohjanmaalla on pieniä seuroja ja tapahtuma vaatii paljon talkooväkeä. Myös maastot ovat sellaisia, joihin kisaa ei välttämättä saa järjestettyä, hän arvelee.

"Onko sitten niin, että emme näe metsää puilta"

Jukolan viesti omassa maakunnassa on todennäköisesti monen harrastajan haaveissa.

Jukolan viestin perustajayhteisön Kaukametsäläisten puheenjohtaja Juhani Sihvonen kuitenkin kertoo, ettei järjestämisoikeutta ole ikinä haettu Ahvenanmaalle, Keski-Pohjanmaalle tai Pohjanmaalle.

Sen sijaan Kainuulle järjestämisoikeus on kerran jopa myönnetty, mutta he luopuivat siitä ennen kuin tapahtumaa ehdittiin järjestää.

Sihvosen mukaan tapahtuman järjestämiseen on kolme kriteeriä: Jukolan viestille pitää löytyä järjestävä seura, soveltuva kilpailukeskus sekä suunnistukseen sopivaa maastoa.

– Mutta totta kai otamme huomioon sen, että eri maakunnissa on erilaisia maastoja. Se on myös Jukolan rikkaus, toteaa Sihvonen.

Jos tapahtuma haluttaisiin saada esimerkiksi Keski-Pohjanmaalle, vaatisi se monen seuran yhteistyötä. Jukolan viestin järjestäminen on iso ponnistus, johon kuluu aikaa keskimäärin viisi vuotta.

Ponnistusta se vaatisi, mutta en ollenkaan epäile, etteikö Jukolan järjestäminen olisi täällä mahdollista.

Anne Polso

Keski-Pohjanmaan suunnistuksen varapuheenjohtaja Anne Polso ei kuitenkaan näe asiaa esteenä.

– Keski-Pohjanmaalla on hyviä seuroja, jotka ovat osoittaneet, että voimme järjestää laadukkaita urheilutapahtumia. Ponnistusta se vaatisi, mutta en ollenkaan epäile, etteikö Jukolan järjestäminen olisi täällä mahdollista.

– Onko sitten niin, että emme näe metsää puilta. Saattaahan se olla niin, että täältä löytyisikin tapahtuman järjestämiseen sopivaa aluetta, Polso pohtii.

Jukolan viestin kanssa samaan aikaan juostaan Venlojen viesti. Kuva vuoden 2022 Venlojen viestin lähdöstä. Kuva: Johanna Manu / Yle

Lakia-Jukolan järjestelyt hyvässä vauhdissa

Etelä-Pohjanmaalla Jukolan viesti on järjestetty neljä kertaa. Kahden vuoden päästä Kauhavalla järjestettävä Lakia-Jukola on viides.

Alun perin tapahtuma piti järjestää vuonna 2023, mutta koronan vuoksi ajankohta siirtyi vuodella eteenpäin. Ensi vuonna viesti juostaan Porvoossa.

Lakia-Jukolan järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Jukka-Pekka Sorvisto kertoo, että valmistelut ovat sujuneet hyvin.

– Olemme tehneet paljon perusasioita, kuten valmistelleet maanomistukseen liittyviä asioita. Maastotyö käynnistyi heinäkuussa ja markkinointityö jatkuu kiivaana.

Jatkossa työ siirtyy yhä enemmän suunnittelusta toteutukseen, joten henkilömäärä tulee lisääntymään. Sorvisto kertoo, että tarkoituksena on avata virallinen ilmoittautumislomake talkoolaisille loppukesän aikana.

Alueella ei välttämättä ole isoja mäkiä, mutta sieltä löytyy pienempiä mäkiä, jotka ehkä vaikeuttavat suunnistusta. Jos hukkuu kartalla, voi olla vaikea saada kiinni siitä, missä tarkalleen on.

Jukka-Pekka Sorvisto

Kestävä kehitys

Jukolalla on aina jokin teema. Kahden vuoden päästä järjestettävän tapahtuman teemaksi valittiin kestävä kehitys.

Lakia-Jukola esimerkiksi järjestetään valmiiksi rakennetussa ympäristössä, joten tieyhteyksiä tai sähköverkkoja ei tarvitse rakentaa uudelleen. Lisäksi ruokailussa pyritään suosimaan lähiruokaa.

Tapahtuma järjestetään Kauhavan lentokentällä kesäkuussa 2024.

Vaikka Jukolan perinteenä on pitää lopulliset radat salaisuutena ja paljastaa ne vasta lähtöviivalla, kertoo Sorvisto jo nyt jotain alueen maastosta.

– Maastomme voi yllättää. Alueella ei välttämättä ole isoja mäkiä, mutta sieltä löytyy pienempiä mäkiä, jotka ehkä vaikeuttavat suunnistusta. Jos hukkuu kartalla, voi olla vaikea saada kiinni siitä, missä tarkalleen on. Vaikeutta löytyy varmasti kaikille, Sorvisto sanoo.

Aiheesta voi keskustella torstaihin 4. elokuuta kello 23 asti.

Lue seuraavaksi:

.
.